Objavljeno: 11.12.2013 01:00

Začetek konca za brezplačne oblačne pomnilnike?

Ko so ponudniki pomnilniškega prostora v oblaku začeli ponujati brezplačen prostor in to ne le v majhnih količinah, je marsikdo podvomil v trajnost takega poslovnega modela. Zdaj so na obzorju kažejo prvi dokazi, da ti dvomi niso bili povsem neupravičeni.

Podjetje SugarSync, eden od vodilnih na področju pomnilniških sistemov v oblaku, je najavilo, da bodo od 8. februarja 2014 kupcem nudili samo še plačljivo možnost hrambe podatkov v oblaku. Doslej je podjetje nudilo brezplačno 5 GB prostora, odslej pa bodo neplačniki imeli možnost zgolj izbrati enega od najemnih modelov.

Za pokušino bo podjetje sicer še naprej nudilo brezplačne, a časovno omejen preizkuse. 90 dni bo možno dobiti v preizkus 5 GB prostora, za 30 dni pa kar 60 GB. Za ukinitev povsem brezplačnega modela so se odločili, ker »želijo implementirati več posodobitev in izboljšav, kot doslej«, to pa seveda nekaj stane.

K naši začetni oceni, da je to morda signal za začetek konca brezplačnih pomnilnikov, prispeva tudi izjava predsednika družbe SugarSync, ki meni, da veliko brezplačnih sistemov v ozadju nima trajnega poslovnega modela in utegnejo že v kratkem postati nezanesljivi ponudniki. To sicer že nekaj časa namigujejo tudi nekateri analitiki s področja spletnih storitev. SugarSync ima menda v ozadju trdne temelje in poslovni model, zato so se odločili za tak ukrep.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji