Objavljeno: 10.12.2013 01:00

Vohunski programček

Brightest Flashlight Free je eden od tistih priljubljenih brezplačnih programov za Android, ki pametni telefon spremenijo v priložnostno baterijsko svetilko. Ob zagonu maksimalno osvetlijo zaslon, vklopijo vgrajeno bliskavico, celo osvetlijo tipkovnico, če je ta prisotna na telefonu. Preprosto, brezplačno in dovolj zanimivo, da je program k sebi doslej prineslo več milijonov uporabnikov.

Kar avtorji niso povedali je to, da so ves ta čas pritajeno zbirali podatke o natančnem položaju nevednih uporabnikov in ga nedovoljeno posredovali tretjim stranem. Ne samo, da so to početje prikrili v splošnih pogojih in določilih zasebnosti, ignorirali so celo možnost izbire, kjer ob zagonu uporabnik domnevno izbere, če bo delil informacije s proizvajalcem ali ne.

Program je tako posredoval podatke avtorjem, ti pa so jih menda prodajali zainteresiranim, med drugim raznim oglaševalskim mrežam. Početje je pritegnilo pozornost ameriške zvezne trgovinske ustanove FTC, ki je proti avtorjem, družbi Goldenshores Technologies napovedala tožbo. Zadeva se je končala s poravnavo, kjer bodo avtorji prenehali s tovrstnim početjem, obenem pa plačali mastno kazen.

Zelo verjetno je, da Goldenshores Technologies ni edini proizvajalec brezplačnih programčkov, ki na nedovoljen način zbirajo in posredujejo podatke o uporabnikih. Zanimivo pa je, da se je v početje vmešala uradna ustanova, kar je morda napoved  čiščenja in sankcioniranja tovrstnega početja v širšem obsegu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji