• Mobilci prehitevajo tudi v Južni Ameriki

    Število uporabnikov mobilne telefonije prehiteva število uporabnikov običajne telefonije tudi v nekaterih južnoameriških državah, kot sta Paragvaj in Venezuela. Konec leta 1995 je bilo v Južni Ameriki le 3,5 milijona mobilnih uporabnikov, v začetku letošnjega pa jih je bilo že 38 milijonov. V lanskem letu se je število južnoameriških internetnih vozlišč podvojilo, kar predstavlja največjo svetovno rast v tem obdobju. Odpiranje trga pa bo tak razvoj le še okrepilo, menijo predstavniki Mednarodnega telekomunikacijskega združenja ITU po koncu četrte prireditve ITU Telecoms America, ki jo je gostil brazilski Rio de Janeiro. Naslednja prireditev ITU Telecom bo azijska, potekala pa bo od 4. do 9. decembra 2000 v Hong Kongu.

    Objavljeno: 22.5.2000
  • Oracle Internet File System

    Oracle naj bi predvidoma še maja predstavil dodatek za zbirko podatkov Oracle 8i, ki omogoča shranjevanje datotek v zbirke podatkov enako kakor v datotečni sistem. Dodatek Internet File System (iFS) bo omogočal shranjevanje okrog 150 vrst datotek, kot so dokumenti programov Word in Excel, glasbeni in zvočni posnetki. Shranjevanje dokumentov bo omogočalo hitrejše in učinkovitejše iskanje podatkov, dostop in prikaz datotek prek spletnega brskalnika in možnost shranjevanja podatkov na daljavo.

    Objavljeno: 22.5.2000
  • Združenje GSM krepi članstvo

    Združenje GSM (GSM Association) je sprejelo 50 novih članov. Sedaj je v združenju 449 podjetij iz 149 držav. Med novimi člani so tudi operaterji, ki ne ponujajo storitev GSM (npr. japonska DoCoMo in J-phone), vendar pa so potencialni operaterji telefonije tretjega rodu. V pridruženo članstvo, ki je namenjeno proizvajalcem opreme, je sprejeto 22 podjetij, med njimi tudi Nortel Networks. Z novimi člani je Združenje GSM vstopilo tudi v nekaj novih držav: Bolivijo, Čad, Japonsko, Lihtenštajn, Sierra Leone in Suriname.

    Objavljeno: 21.5.2000
  • SerialATA

    Zaradi vedno večje količine podatkov, s katerimi se srečujemo v sodobnih računalnikih, diski vse bolj postajajo ozko grlo. Še najbolj pa vmesnik EIDE, ki v večini računalnikov skrbi za prenos podatkov med pomnilnikom in diskom. Tega se zavedajo tudi proizvajalci, zato se je več kakor 25 podjetij povezalo v združenje, da bi razvili nov standard za priključitev pomnilniških enot v bodočih računalnikih.

    Objavljeno: 21.5.2000
  • Enako hitro zapisovanje na CD-R in CD-RW

    Yamaha je pričela prodajati nov zapisovalnik CD-RW z oznako CRW8824, ki zapisuje na nosilce CD-R in CD-RW z enako hitrostjo -- 8x. Hitrost branja podatkov je še naprej 24x. Sprva bo na voljo z vmesnikom EIDE (za okrog 250 dolarjev), pozneje pa tudi z vmesnikom UltraSCSI (okrog 300 dolarjev) in kot zunanja enota tudi z vmesnikom IEEE-1394 (okrog 400 dolarjev).

    Objavljeno: 21.5.2000
  • Vsi Palmi bodo primerni za internet

    Vodilni v podjetju Palm Inc. so zatrdili, da se bodo do konca leta prav vsi njihovi ročni računalniki (in ne le nekateri) zmožni povezati v internet. Podrobnosti niso razkrili, znano pa je, da Palm preizkuša brezžične povezave s standardom Bluetooth. Podjetje Palm Inc. je še vedno v devetdesetinski lasti podjetja 3Com, pogajajo pa se s podjetjem Sony o možnostih sodelovanja pri izdelavi pametnih telefonov.

    Objavljeno: 20.5.2000
  • Nova ljubezen

    19. maja se je v svetovnem medomrežju pojavil nov virusni črv z delovnim imenom "NewLove". Po izjavah nekaterih izdelovalcev protivirusnih programov naj bi bil črv izpeljanka oziroma sorodnik razvpitega virusa ILOVEYOU, vendar pa naj bi bil od njega precej nevarnejši. Črv je znan tudi pod imenom "VBS/Newlove.A" oziroma "VBS/Loveletter.FW.A", bil pa naj bi najbolj uničevalen program, ki je doslej množično potoval po internetu in okuževal Windowske računalnike. NewLove se širi na podoben način kot ILOVEYOU, ki je v začetku maja ustrahoval dobršen delež uporabnikov interneta.

    Objavljeno: 20.5.2000
  • Trajnejši zapisi na diskih

    Raziskovalci podjetja Fujitsu so razvili novo tehnologijo, s katero naj bi za kar 80 % zmanjšali propadanje magnetnih zapisov na diskih, obenem pa tudi povečali gostoto zapisa. Tehnologija Layer Exchange Interaction Stabilised (Lexis) predstavlja nov magnetni medij, ki zagotavlja večjo dolgoročno zanesljivost zapisov, ki jih ogrožajo toplotni tokovi v disku. Čim večja je gostota zapisa (in s tem zmogljivost diskov), tem večja je degradacija podatkov skozi čas.

    Objavljeno: 20.5.2000
  • Evropska komisija nasprotuje brezimnosti

    Evropska komisija se bo zavzela za ukinitev brezimne (anonimne) e-pošte, ki jo po njenem mnenju uporabljajo predvsem kriminalci. Pobudo bo uradno sprožil Odbor evropskega parlamenta za državljanske svobode in pravice v upanju, da bodo tako izboljšali nadzor nad nepridipravi po vsej Evropi. Če bodo omenjena priporočila podprta, bo brezimna elektronska komunikacija po vsej Evropi postala praktično nezakonita.

    Objavljeno: 20.5.2000
  • Prve slovenske bančne dveri WAP

    Te dni je SKB banka predstavila prve slovenske bančne dveri WAP (http://wap.skb.si). Trenutno so na voljo tečajne liste in podatki o banki, njenih enotah in delovnem času, postopoma pa bodo predvidoma do konca leta ponudbo okrepili tudi z zahtevnejšimi in osebnimi bančnimi storitvami, ki so sedaj na voljo le kot predstavitve.

    Objavljeno: 20.5.2000
  • Fotoaparat Cyber-shot DSC-F505V

    Sony je predstavil nov digitalni fotoaparat Cyber-shot DSC-F505V, ki ima tipalo s 3,34 milijona svetlobnih elementov. Fotoaparat zmore ločljivost 2,62 milijona pik, z novo interpolacijo pik pa zmore ločljivost kar 3,7 milijona pik. Tako kakor predhodnik se lahko DSC-F505V lahko pohvali z zmogljivim objektivom, ki zmore 5x optični in 10x digitalni zum, leče Vario Sonnar pa je podpisal Carl Zeiss. Fotoaparat ima vgrajen zaslon LCD, omogoča ročno nastavitev hitrosti zaslonke in izostritve, narediti zmore do 16 slik na sekundo ter še marsikaj drugega. V prodaji bo konec poletja za okrog 900 dolarjev.

    Objavljeno: 20.5.2000
  • Še nekaj upanja je za Iridium

    V Motoroli so le priznali, da še upajo, da bodo našli kupca za operaterja satelitske telefonije Iridium, ki je zašel v hude finančne težave. Motorola je bil največji vlagatelj v Iridium in v njihovi lasti je 18 % satelitskega operaterja, vendar niso bili več pripravljeni podaljševati njegove agonije, zlasti zato, ker so v Motoroli za kritje izgub že odšteli 2 milijardi dolarjev. Vseh 66 Iridiumovih satelitov še kroži in deluje kljub temu, da so marca napovedali, da jih bodo odstranili in uničili. Vodilni v Motoroli niso želeli izdati dodatnih pojasnil, zatrdili so le, da bo Iridiumovo usodo določilo stečajno sodišče.

    Objavljeno: 19.5.2000
  • Pomladni jasmin

    Computer Associates velja za drugega ali tretjega največjega izdelovalca programske opreme na svetu in sami zase trdijo, da so največji izdelovalec poslovne programske opreme. Z okoli 1000 izdelki gre dejansko za velikana. Pri CA ponosno zatrjujejo, da pokrivajo celoten spekter poslovnih potreb - od obdelovanja podatkov in inteligentnega napovedovanja prek integracije do varnosti.

    Objavljeno: 19.5.2000
  • 3Com in standard EuroDOCSIS

    3Com je predstavil novo opremo za kabelske operaterje, ki ustreza evropski različici standarda za prenos podatkov prek omrežij za kabelsko televizijo, imenovani EuroDOCSIS. S podporo za novi standard v opremi Total Control 1000 bo 3Com zagotovil pasovno širino 8 MHz za prenos podatkov od operaterjev do uporabnika in 6 do 65 MHz v nasprotno smer. Oprema naj bi bila v prodaji poleti leta 2000, ko bodo na razpolago tudi ustrezni kabelski modemi za uporabnike.

    Objavljeno: 19.5.2000
  • Microsoftova TV platforma

    Microsoft je na sejmu Cable 2000 v New Orleansu predstavil novo strategijo in načrte za izdelke, povezane z interaktivno televizijo. V objavi so navedeni štirje novi izdelki, ki bodo v celoti pokrili področje interaktivne televizije in dostopa do interneta prek sedanjih in novih internetnih terminalov. Novo okolje se imenuje Microsoft TV, na voljo pa je v dveh različicah. MS TV Basic je namenjen sedanjim internetnim terminalom, omogoča krmiljenje in dostop do televizijskih kanalov prek kabelskih omrežij, satelitskih in navadnih programov, obenem pa podpira napredne funkcije, kot so sprejem programa ob plačilu ter nekatere podatkovne storitve, kot so elektronska pošta, elektronsko trgovanje in oglaševanje.

    Objavljeno: 19.5.2000
  • Nov telefonski imenik na plošči CD

    V skladu z napovedano dinamiko spremembe telefonskih številk v Slovenije je Telekom Slovenije izdal nov "Telefonski imenik Slovenije" na plošči CD. Nova izdaja Pomlad 2000 vsebuje tako stare kakor nove telefonske številke, naslednja izdaja, ki je načrtovana za november 2000, pa bo vsebovala samo nove številke, saj bodo stare takrat že ukinjene.

    Objavljeno: 18.5.2000
  • Ericsson bo spremenil svojo organizacijo

    Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson je v prvem četrtletju ustvaril 366 % več dobička pred obdavčitvijo kakor lani. Usmeriti se želijo predvsem na mobilni internet, zato bodo tri obstoječa poslovna področja nadomestili s šestimi novimi poslovnimi skupinami: mobilni sistemi, večstoritvena omrežja, izdelki za široko rabo, podatkovna hrbtenična in optična omrežja, internetne rešitve ter sistemske storitve. Menijo, da bodo tako ustvarili pomembno izhodišče za učinkovit spopad z eksplozivno rastjo, ki jo pričakujejo pri programih in storitvah mobilnega interneta.

    Objavljeno: 18.5.2000
  • Najsodobnejša tovarna za integrirana vezja

    NEC je na severu Japonske v mestu Yamagata odprl tovarno za proizvodnjo integriranih vezij, ki velja ta hip za najbolj tehnološko napredno na svetu. Tovarna je prva, ki bo izdelovala velikoserijske izdelke z 0,13-mikronsko tehnologijo, obenem pa tudi prva, ki bo na širši računalniški in telekomunikacijski trg prinesla izdelke z bakrenimi namesto z aluminijastimi povezavami. Iz nove tovarne si lahko kupci obetajo hitrejša in manjša vezja, primerna predvsem za rabo v prenosnih izdelkih.

    Objavljeno: 18.5.2000
  • Lotusov projekt Bluejay

    Lotus je maja oznanil nov projekt z delovnim imenom Bluejay, v katerem naj bi naredili dodatke za strežnik Domino 5.0, ki bodo omogočale uporabo Microsoftovega odjemalca s strežnikom Domino. Bluejay bo omogočal odjemalcem Outlook enako funkcionalnost kakor pri delu s strežnikom Microsoft Exchange 2000. Lotus se je za korak odločil zato, da bi uporabniki paketa Microsoft Office in odjemalca Outlook kot alternativo lahko uporabljali tudi Domino ali pa hibridno okolje za sodelovanje, v katerem bi bila prisotna tako Domino 5.0 kakor Exchange 2000.

    Objavljeno: 18.5.2000
  • 5. NT konferenca

    Portoroški turistični kompleks Bernardin je bil začetek maja prizorišče pete, s tem že jubilejne konference NT, namenjene uporabnikom Microsoftovih izdelkov in izdelkov partnerskih podjetij. Letošnja konferenca je doživela precejšnjo medijsko pozornost že pred samim začetkom, saj so organizatorji prireditev razprodali že več kot mesec dni pred začetkom dogajanja. Skupno se je prijavilo okoli 940 slušateljev iz več kot 500 slovenskih podjetij. Če k temu štejemo še vse predavatelje organizatorje in druge goste, se je številka dvignila čez 1000 udeležencev, kar je za slovenske razmere nov rekord. Hoteli Bernardin in prireditveni prostori v hotelu Emona so bili izkoriščeni do skrajnih meja, zato se že postavlja vprašanje, kako v prihodnje, saj so že letos morali veliko število prijavnic zavrniti. Izkaže se, da Slovenija pravzaprav nima primernih centrov za organizacijo tako velikih dogodkov.

    Objavljeno: 17.5.2000
  • Boljši GPS za vse

    Od začetka maja je sistem za določanje zemljepisnega položaja GPS enako razpoložljiv vsem uporabnikom. Predsednik Clinton je sprejel odločitev o ukinitvi načrtnega in naključnega motenja signala za nevojaške namene (Selective Availability -- SA) in je tako praktično vsem uporabnikom zagotovil natančnost, ki so jo prej imeli samo v ameriški vojski. Ameriški predsednik je pred štirimi leti napovedal, da bodo to omejitev odpravili šele leta 2006, vendar se je povsem nepričakovano odločil za odpravo že sedaj.

    Objavljeno: 17.5.2000
  • Inprise/Borland in Corel preklicala napovedano združitev

    -- 16. maj, Scotts Valley, Kalifornija.

    Objavljeno: 17.5.2000
  • Lucent in Siemens bosta izdelovala telefone 3G

    Siemens in Lucent bosta skupaj razvijala, preizkušala in tržila mobilne terminale tretjega rodu. Namen njunega sodelovanja je skrajšati čas trženja novih terminalov in zagotavljati združljivost Siemensovih telefonov z Lucentovo infrastrukturo. Lucent je proizvajal telefone še v času, ko je bil del velikana AT&T, vendar so se odločili, da to ni njihovo glavno področje delovanja, zato na tem področju delujejo izključno s partnerji. Siemens že ima partnerstva s proizvajalcema NEC in Casio. V prvem primeru gre za sodelovanje pri oblikovanju infrastrukturnih izdelkov, v slednjem pa za izdelavo mobilnih internetnih naprav.

    Objavljeno: 17.5.2000
  • Appleova podpora za digitalne kamkoderje

    Apple si prizadeva, da bi čim več uporabnikov pritegnil s podporo za digitalne kamkoderje. Da bi povečali zanimanje za računalnike, opremljene z vmesniki IEEE-1394 (iMac DV, PowerMac G4 in PowerBook G3), so se odločili, da videourejevalnik iMovie, doslej na voljo le v kompletu z računalnikom iMac DV, ponudijo brezplačno in s tem omogočijo znaten prihranek pri domači digitalni montaži posnetkov.

    Objavljeno: 17.5.2000
  • Most med računalniki in sistemi hi-fi

    Podjetje Voyetra Turtle Beach je predstavilo novo večpredstavno napravo, ki povezuje računalnike in hišne sisteme hi-fi. AudioTron je ime napravi, ki jo priključimo na hišni sistem hi-fi, omogoča pa odkodiranje in predvajanje zvočnih posnetkov v zapisih MP3 in WMA. V bistvu gre za specializiran računalnik, opremljen z operacijskim sistemom Windows CE, ki prek omrežne povezave omogoča dostop do posnetkov, shranjenih na diskih ali drugih nosilcih domačega računalnika.

    Objavljeno: 17.5.2000
  • Digitalna denarnica

    Podjetje Minds@Work je predstavilo zanimivo prenosno napravo, ki so jo poimenovali Digital Wallet (digitalna denarnica). V bistvu gre za specializiran računalnik, ki omogoča shranjevanje in dostop do velike količine podatkov na poti, zlasti v navezi s prenosnimi napravami, kot so digitalni fotoaparati, predvajalniki glasbe MP3, žepni in ročni računalniki ter druge naprave. Naprava Digital Wallet je nekoliko večja od ročnega računalnika, vgrajen pa ima prenosni disk z zmogljivostjo 6 GB.

    Objavljeno: 17.5.2000
  • Microsoft in Xerox ustanovila podjetje ContentGuard

    Microsoft in Xerox sta ustanovila skupno podjetje ContentGuard, ki bo razvijalo in tržilo sisteme za nadzor avtorskih in drugih pravic v sodobnih računalniških zapisih, od digitalnih dokumentov do filma, glasbe in digitalnih knjig.

    Objavljeno: 16.5.2000
  • Ročni računalniki Visor tudi v Evropi

    Podjetje Handspring je začelo prodajati ročne računalnike Visor tudi v Evropi. Računalnike, ki imajo vdelan operacijski sistem PalmOS ter zanimive dodatke Springboard, je mogoče kupiti trenutno izključno prek posebne spletne trgovine za Evropo, osnovni model Visor pa je na voljo za 350 mark. Čez nekaj časa bodo na voljo tudi v trgovinah mednarodnih prodajnih verig MediaMarkt in Dixons, proti koncu poletja pa tudi prek partnerjev v različnih državah.

    Objavljeno: 16.5.2000
  • Internet z višin

    Letalski proizvajalec Boeing bo letalskim družbam ponujal satelitske komunikacijske storitve, ki bodo potnikom omogočale dostop do interneta, elektronske pošte, televizijskih programov in informacijskih storitev. Z Boeingom bodo pri zagotavljanju tehnologije in vsebin sodelovali CNN Inflight Services, Mitsubishi, Alenia Spazio, Loral Skynet, Matsushita Avionics in CNBC. Napovedane storitve bodo najprej ponudili predvidoma leta 2002 v Severni Ameriki. Sprva bodo predvajali prek obstoječih anten in satelitov, postopoma pa bodo dodajali nove in storitve širili tudi na druga območja. Cene bodo po napovedih primerljive storitvam mobilne telefonije.

    Objavljeno: 16.5.2000
  • Olympus Camedia C-3000

    Olympus je predstavil cenejšo različico digitalnega fotoaparata s tipalom, ki ima več kakor 3 milijone za svetlobo občutljivih elementov. Olympus Camedia C-3000 Zoom ima večino lastnosti močnejšega modela C-3030 Zoom, recimo ločljivost 2048 × 1536, trikratni optični zum in več načinov delovanja, njegova posebnost pa je zmožnost snemanja do 60 sekund dolgih videoposnetkov z ločljivostjo 15 slik na sekundo in zvokom. Vse skupaj je shranjeno v zapisu Apple Quicktime. Olympusov novinec ima videoizhod, s katerim lahko posnetke presnamemo ali prikažemo na televizorju, pa tudi vmesnik USB za priključitev na televizor. V ZDA bo naprodaj za 800 dolarjev.

    Objavljeno: 16.5.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji