• Ročni računalniki Visor tudi v Evropi

    Podjetje Handspring je začelo prodajati ročne računalnike Visor tudi v Evropi. Računalnike, ki imajo vdelan operacijski sistem PalmOS ter zanimive dodatke Springboard, je mogoče kupiti trenutno izključno prek posebne spletne trgovine za Evropo, osnovni model Visor pa je na voljo za 350 mark. Čez nekaj časa bodo na voljo tudi v trgovinah mednarodnih prodajnih verig MediaMarkt in Dixons, proti koncu poletja pa tudi prek partnerjev v različnih državah.

    Objavljeno: 16.5.2000
  • Internet z višin

    Letalski proizvajalec Boeing bo letalskim družbam ponujal satelitske komunikacijske storitve, ki bodo potnikom omogočale dostop do interneta, elektronske pošte, televizijskih programov in informacijskih storitev. Z Boeingom bodo pri zagotavljanju tehnologije in vsebin sodelovali CNN Inflight Services, Mitsubishi, Alenia Spazio, Loral Skynet, Matsushita Avionics in CNBC. Napovedane storitve bodo najprej ponudili predvidoma leta 2002 v Severni Ameriki. Sprva bodo predvajali prek obstoječih anten in satelitov, postopoma pa bodo dodajali nove in storitve širili tudi na druga območja. Cene bodo po napovedih primerljive storitvam mobilne telefonije.

    Objavljeno: 16.5.2000
  • Olympus Camedia C-3000

    Olympus je predstavil cenejšo različico digitalnega fotoaparata s tipalom, ki ima več kakor 3 milijone za svetlobo občutljivih elementov. Olympus Camedia C-3000 Zoom ima večino lastnosti močnejšega modela C-3030 Zoom, recimo ločljivost 2048 × 1536, trikratni optični zum in več načinov delovanja, njegova posebnost pa je zmožnost snemanja do 60 sekund dolgih videoposnetkov z ločljivostjo 15 slik na sekundo in zvokom. Vse skupaj je shranjeno v zapisu Apple Quicktime. Olympusov novinec ima videoizhod, s katerim lahko posnetke presnamemo ali prikažemo na televizorju, pa tudi vmesnik USB za priključitev na televizor. V ZDA bo naprodaj za 800 dolarjev.

    Objavljeno: 16.5.2000
  • Privatizacija hrvaških telekomunikacij se nadaljuje

    Nova hrvaška vlada je sklenila nadaljevati prodajo Hrvatskih telekomunikacij (HT). Prejšnja hrvaška vlada je izpeljala prvo fazo privatizacije HT, ko je lastnik 35 % deleža postal Deutsche Telekom. Predvidevajo, da bodo 14 % najbolj dobičkonosnega javnega podjetja na Hrvaškem podelili ali prodali po znižanih cenah zaposlenim in drugim upravičencem, javno ponudbo za 21 % pa načrtujejo jeseni. Delnice naj bi bile na voljo tako na hrvaških kakor tudi na tujih trgih. Vlada bo obdržala približno 30 % lastništva, postopek privatizacije naj bi sklenili naslednje leto.

    Objavljeno: 15.5.2000
  • Boljša standardizacija Linuxa

    Dosedanji ločeni organizaciji za standardizacijo Linuxa, Linux Standard Base in Linux International Initiative, sta se dogovorili o združitvi in izdelavi enotnih smernic glede standardov in programskih specifikacij. Združenje so že podprle vse večje distribucije Linuxa, kot so Red Hat, Caldera, SuSE, Corel in TurboLinux, pa tudi veliki podporniki, kot sta IBM in SAP. Organizacija se bo najprej osredotočila na izdelavo specifikacije Linux Standard Base 1.0, ki bo omogočala izdelavo združljivih programov tudi na nivoju izvršne kode. Zaradi pomanjkanja takega standarda danes le 65 % do 70 % programov deluje na vseh različicah Linuxa brez potrebe po spremembah na nivoju kode.

    Objavljeno: 15.5.2000
  • Intel opušča razpoznavne procesorske številke

    Pod pritiskom javnosti in organizacij za zaščito zasebnosti posameznikov so se pri Intelu odločili, da bodo postopno opustili pred več kakor letom dni predstavljeni sistem za vodenje zaporednih številk svojih procesorjev za razpoznavanje istovetnosti računalnika. Sistem bodo še letos odstranili v novih modelih procesorjev Willamette.

    Objavljeno: 15.5.2000
  • IBM-ovi računalniki NetVista s podporo za EON

    IBM je v ZDA začel prodajati računalnike NetVista, prve izdelke s podporo za novo strategijo EON. Najbolj zanimiv je računalnik NetVista S40, prvi IBM-ov računalnik brez nekaterih starih tehnologij, kot so vodilo ISA, disketni pogon, zaporedni in vzporedni vmesniki ter vmesniki PS/2. Vse te nadomešča pet vtičnic USB, računalnik pa je zato tudi cenejši. Priporočena cena za različico s procesorjem Celeron 566, 64 MB RAM in 10 GB diskom je le 700 dolarjev. Za doplačilo si je mogoče omisliti dodatek Portable Drive Bay 2000, ki ga pritrdimo na bok računalnika, v njem pa lahko izmenjujemo pomnilniške enote, namenjene prenosnim računalnikom (vključno z enoto CD-ROM, disketnikom ...). Računalnik bo na voljo le z operacijskim sistemom Windows 2000.

    Objavljeno: 15.5.2000
  • Pritožbe nad početjem družbe Microsoft

    Vse več podjetij se pritožuje nad početjem družbe Microsoft pri uvajanju standardov v okolju Windows 2000. Najprej so se pritožili razvijalci izdelkov za zaščito s sistemom Kerberos, nad katerim bdi mednarodna organizacija IETF. Microsoft naj bi vgradil razširitve, ki niso v skladu s standardom, njihovega pomena pa do nedavnega niso hoteli razkriti drugim.

    Objavljeno: 14.5.2000
  • Svetla prihodnost AMD-ja

    Po nekaj letih finančnih težav je podjetje AMD končno zlezlo iz rdečih številk. Po zaslugi odlične prodaje procesorjev Athlon in dobre prodaje procesorjev K6 za prenosne računalnike je AMD lansko rekordno izgubo spremenil v dobiček, ki so ga delničarji podjetja že težko pričakovali. Razen pri procesorjih je AMD zelo uspešen tudi pri pomnilniških vezjih Flash RAM, katerih povpraševanje zaradi priljubljenosti digitalnih fotoaparatov, predvajalnikov digitalne glasbe in ročnih računalnikov vse bolj narašča. AMD namerava letos skupaj s partnerjem Fujitsu močno razširiti proizvodne zmogljivosti na tem področju.

    Objavljeno: 14.5.2000
  • Deutsche Telekom kupuje v Srednji Evropi

    Deutsche Telekom je potrdil, da je ponudil 800 milijonov dolarjev za 51 % slovaškega državnega telekomunikacijskega operaterja Slovenske Telekomunikacie. Druga ponudnika sta nizozemski KPN in Telekom Austria. Slovenske Telekomunikacie imajo zagotovljen monopol nad stacionarno telefonijo do konca leta 2002, obenem pa so tripetinski lastnik operaterja mobilne telefonije Eurotel Bratislava. Zmagovalca naj bi slovaška vlada oznanila do konca maja, saj končne ponudbe ni treba oddati pred sprejemom zakona o telekomunikacijah, ki bo v parlamentarno proceduro vstopil na naslednji seji 9. maja. Slovaška vlada želi prodati naslednjih 15 % slovaškega telekoma Evropski banki za obnovo in razvoj, ohraniti pa želi preostalih 34 %.

    Objavljeno: 14.5.2000
  • Pirati med uslužbenci Intela

    Piratiziranje srečamo včasih tudi tam, ker tega ne bi pričakovali. FBI je v začetku maja aretiral pet uslužbencev družbe Intel, ki so bili povezani v piratsko skupino "Pirates with Attitude". Uslužbenci so skupini hekerjev iz Kanade in ZDA zagotovili strojno opremo, v zameno pa so dobili ilegalne kopije programske opreme. Skupno naj bi s tem oškodovali proizvajalce za več kakor milijon dolarjev. Grozi jim pet let ječe in kazen v višini 250.000 dolarjev.

    Objavljeno: 13.5.2000
  • OpenSAN

    Podjetje Compaq je med prvimi, ki je predstavilo podporo za standard OpenSAN. Konec aprila so podali novo celostno strategijo za razvoj tovrstnih izdelkov. Med novostmi so spletne dveri SANworks Enterprise Network Storage Manager, ki omogočajo centraliziran spletni nadzor diskovnih strežnikov v omrežju, povezati pa jih je mogoče tudi z drugimi nadzorniškimi paketi, kot so CA Unicenter TNG, Tivoli Enteprise in HP OpenView. Druga novost je SANworks Management Appliance, samostojni krmilni modul, ki omogoča nadzor opreme v omrežju SAN brez potrebe po prisotnosti celotnega računalnika. Poleg nadzora omogoča tudi beleženje podatkov in izdelavo poročil, na primer za obračun storitev.

    Objavljeno: 13.5.2000
  • Omrežni računalniki -- še en poizkus

    Nekatere zamisli težko umrejo. Larry Ellison, karizmatični vodja podjetja Oracle, je v začetku maja ponovno obudil že skoraj pozabljene omrežne računalnike (Network Computer -- NC). Ustanovil je družbo New Internet Computer Co. (NICC), ki bo v kratkem ponudila internetni računalnik za 199 dolarjev: brez diska, z lastnim operacijskim sistemom, namenjen izključno za rabo z internetom. Novo podjetje bo vodila Gina Smith, doslej novinarka na ameriškem radiu in televiziji. Računalnik bo sprva na voljo le za izobraževalne ustanove.

    Objavljeno: 13.5.2000
  • Prodaja Boscheve enote za mobilno telefonijo potrjena

    Bosch je napovedal prodajo enot za mobilno telefonijo Siemensu, Evropska komisija pa je prve dni maja to tudi odobrila. Siemens bo tako prevzel razvojno in raziskovalno dejavnost nekdanjih Boschevih podružnic, pa tudi njihove pogodbene obveznosti. Proizvodnjo bo v imenu Siemensa prevzel zunanji izvajalec. Bruselj ni imel pripomb na ta nakup, saj po njihovem mnenju Siemens ne bo ustvaril prevladujočega položaja. Menijo, da "so tako na državnih kakor tudi na vseevropski ravni prisotni močni dobavitelji, med njimi tudi taki s pomembnimi deleži".

    Objavljeno: 13.5.2000
  • Dvanajst tekmecev za nemško dovoljenje 3G

    Nemški poštni in telekomunikacijski regulator Reg TP je oznanil dvanajst tekmecev za šest dovoljenj mobilne telefonije tretjega rodu. Dražba zanje naj bi se začela konec julija ali v začetku avgusta. Poleg vseh obstoječih štirih nemških operaterjev GSM so se prijavili tudi Debitel, Vivendi, Mobilcom Multimedia (skupna naložba v kateri sodeluje France Telecom) in Group 3G, katerega lastniki so španska Telefonica, finska Sonera in britanski Orange. Nemci upajo, da bodo od dražbe iztržili 50 milijard dolarjev (Britancem je uspelo "le" 35,3 milijarde), s katerimi bodo zmanjšali nacionalni dolg. Dražba se začne pri 100 milijonov mark, višanje cene pa je možno v korakih po 100 tisoč mark. Eden od kandidatov ocenjuje, da bo za dovoljenje porabil 18 milijard mark, za gradnjo omrežja pa še tretjino te vsote.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Compaq zapustil podpredsednik družbe

    Podjetje Compaq je zapustil Enrico Pesatori, podpredsednik družbe in vodja oddelka Enterprise Solutions and Services. Pesatori je imel v Compaqu v zadnjih letih pomembne vloge, med drugim pa je bil predsednik Tandema, potem ko ga je Compaq kupil leta 1997. Pred tem je bil direktor družb Zenith Data Systems in Olivetti North America. Pesatori bo postal direktor in predsednik novega proizvajalca strežnikov Synaxia Networks, ki mora prve izdelke šele predstaviti.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Štiriprocesorski PowerMac G4?

    Apple naj bi na konferenci Worldwide Developer Conference predstavil dvoprocesorske in morda celo štiriprocesorske različice najzmogljivejših računalnikov PowerMac G4. Z novimi delovnimi postajami naj bi laže tekmoval ali celo presegal zmogljivosti računalnikov PC, ki so po hitrosti že dosegli 1 GHz. Novi računalniki naj bi uporabljali 500 MHz procesorje PowerPC G4, za pravilno uporabo pa bo potreben operacijski sistem MacOS X, ki je trenutno še v razvojni fazi.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Mobitel spremenil celostno podobo in uvedel nova Mobipaketa

    Operater mobilne telefonije Mobitel ima od danes nov logotip, ki so ga poimenovali "mafna". Združuje črko m, ki simbolizira Mobitel, znak @ kot simbol povezave z internetom ter oblaček, ki zaznamuje govor. Nove celostne podobe bosta deležena tudi nova Mobipaketa s skupnim imenom Mobi+ (Mobi in), ki bosta v trgovinah od ponedeljka, 15. maja.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Prvi DVD-ROM s hitrostjo 16x

    Pioneer je predstavil prvi DVD-ROM s hitrostjo 16x. Model DVD-A05S predstavlja že peti rod enot DVD-ROM tega japonskega proizvajalca, v prodaji pa bo predvidoma v mesecu maju. Predvajalnik omogoča prebiranje podatkov s plošč DVD-ROM s hitrostjo 16x (21,6 MB/s) in CD-ROM s hitrostjo 40x (6 MB/s). Povprečni čas dostopa je 85 ms (DVD-ROM) ali 70 ms (CD-ROM), kakor pri dosedanjih modelih pa so pri Pioneerju izbrali vmesnik ATAPI (EIDE) in mehanizem z vstavljanjem plošč skozi režo. Nova enota DVD-ROM brez težav prebira niz različnih nosilcev, med katerimi tudi CD-R, CD-RW, DVD-R in DVD-RW.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Cisco kupil družbo ArrowPoint Communications

    Podjetje Cisco je za 5,7 milijarde dolarjev kupilo družbo ArrowPoint Communications, proizvajalca zmogljivih omrežnih stikal, namenjenih za uporabo v internetni hrbtenici. Z nakupom bo Cisco dobil nekatere nove dragocene tehnologije, kot je preklapljanje paketov, ki so zaznamovani s posameznim naslovom URL ali piškotkom (cookie). Na ta način lahko lažje zagotovijo večjo prepustnost zlasti pri velikih spletnih strežnikih. Tako tehnologijo uporabljajo tudi največji, recimo Excite@Home. ArrowPoint naj bi poleg tega utrdil položaj družbe Cisco na tržišču izdelkov ASP (Application Solution Provider).

    Objavljeno: 11.5.2000
  • Novi rod grafičnih pospeševalnikov

    Grafični pospeševalniki so ponovno v ospredju pozornosti. Vodilni proizvajalci so namreč konec aprila predstavili nove izdelke, s katerimi dvigujejo raven grafične zmogljivosti računalnikov. Nove izdelke so predstavila podjetja ATI, Matrox in Nvidia.

    Objavljeno: 11.5.2000
  • Objavljena zgradba Microsoftovega zapisa PAC

    Microsoft je v spletu končno objavil zgradbo podatkovnega zapisa Privilege Access Certificate (PAC), ki je temelj za proizvajalčevo izvedbo zaščitnega sistema Kerberos 5 v okolju Windows 2000. Drugi proizvajalci so več kakor dve leti prosili za objavo zgradbe, vendar je Microsoft vztrajal pri tem, da to opravi šele po predstavitvi Windows 2000. S tem naj bi omogočil izdelavo izdelkov, ki bodo združljivi z varnostnim modelom v Windows 2000. Toda trenutno je zapis na voljo le v pogled, saj licenčni pogoji še niso dorečeni.

    Objavljeno: 11.5.2000
  • Težavna združitev med Corelom in Inpriseom

    Videti je, da je združitev med podjetji Corel in Inprise ne poteka, kakor bi si želeli lastniki. Združitvi se upira predvsem skupina delničarjev družbe Inprise, ki dvomi v pravičnost finančnih pogojev, o katerih so se dogovorili na dosedanjih pogajanjih. Zato so najeli strokovnjake investicijske banke Broadview, da bi ponovno pregledali dogovor. Po prvotnem naj bi delničarji družbe Inprise v zameno dobili 0,747 delnic družbe Corel, s čimer se mnogi ne strinjajo. Težave so nastale predvsem zato, ker je vrednost delnic družbe Corel močno padla, potem ko so oznanili združitev (z 19 dolarjev na delnico v času združitve na manj kakor 7 dolarjev danes), zaradi česar bi delničarji družbe Inprise dobili manj, kakor je dogovorjeno. V skrbeh je tudi Corel, ki opozarja, da bi podaljševanje roka za sklenitev združitve lahko močno ogrozilo likvidnost Corela. Inprise se tudi ne more kar umakniti, saj bi moral v tem primeru Corelu izplačati penale v višini skoraj 30 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 10.5.2000
  • Ramones le ni oče virusa?

    Zmeda v policijski zadevi "Ljubeznivi črv" se veča. Samo dan po aretaciji 27-letnega bančnega uslužbenca je filipinska policija domnevnega storilca spustila na prostost zaradi pomanjkanja dokazov. Filipinsko pravosodno ministrstvo se je odločilo, da se Reonel Ramones, ki je še vedno osumljen, lahko brani s prostosti. Policija menda pospešeno preučuje dokazno gradivo, zaplenjeno v osumljenčevem stanovanju v Manili. Zanimivo je, da policija v stanovanju ni našla računalnika in modema, menda pa je odkrila sledi, ki kažejo na to, da je nekdo na hitro umaknil računalniško opremo. Policija je zasegla diskete in natisnjeno gradivo.

    Objavljeno: 10.5.2000
  • Še en "ljubezenski" osumljenec

    -- 10. maja 2000 ob 17.00

    Objavljeno: 10.5.2000
  • WinHEC 2000

    Tehnične konference velikih proizvajalcev strojne in programske opreme si sledijo druga za drugo. Microsoft je konec aprila priredil že tradicionalno konferenco Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) 2000, ki je namenjena predvsem partnerjem in proizvajalcem strojne opreme, ki želijo izdelke prilagoditi Microsoftovim izdelkom in razvoju. Tudi letos zanimivih informacij ni manjkalo.

    Objavljeno: 10.5.2000
  • Photogenix 4.5 za Linux

    Operacijski sistem Linux dobiva vse več tistega, kar je doslej manjkalo -- programe z vseh področij računalniške rabe, tudi grafike in grafičnega oblikovanja. Podjetje Paul Nolan Software je objavilo slikarski program Photogenix 4.5, ki je lani pritegnil pozornost uporabnikov Linuxa, pa tudi širše, z izvirnim pristopom do računalniškega slikanja in obdelave fotografij. Program, ki izhaja iz računalnikov Amiga, je v Linuxu dobil novi dom in vse več privržencev.

    Objavljeno: 9.5.2000
  • Microsoft zapušča tehnični direktor

    Pri Microsoftu se je nedavno zgodila še ena sprememba. Družbo zapušča Nathan Myhrvold, dosedanji tehnični direktor (CTO) in ustanovitelj laboratorija za raziskave. Myhrvold je bil odsoten že od lanskega julija, ko se je posvetil nekaterim nekoliko nenavadnim konjičkom, kot so izkopavanje kosti dinozavrov, letenje in francoska kuhinja. Zamenjal ga bo po vsej verjetnosti Rick Rashid, sicer bolj znan po razvoju sistemov za prepoznavanje govora.

    Objavljeno: 9.5.2000
  • Prihaja USB 2.0

    USB je konec aprila objavil končno specifikacijo novega standarda za zaporedni prenos podatkov Universal Serial Bus (USB) 2.0. USB 2.0 bo omogočal prenos podatkov z bistveno večjimi hitrostmi kakor dosedanji zaporedni vmesniki in kakor USB 1.0, s hitrostmi do 480 Mb/s pa bo zagotovil več kot dovolj veliko prepustnost tudi za najbolj zahtevne podatkovne tokove, kot so digitalni videoposnetki. Nova specifikacija je rezultat napora okrog 50 družb, ki so preizkušale delovne različice za zagotovitev čim večje združljivosti med različnimi napravami. Naprave z vmesnikom USB 2.0 bodo v prvi fazi zahtevale lasten krmilnik, ki bo lahko na osnovni plošči računalnika, kartici ali pa kar v napravi. Tovrstne izdelke naj bi srečali že to jesen. V drugi fazi, sredi leta 2001, pa Intel načrtuje vdelavo podpore za USB 2.0 v sistemske nabore, kakor je že zdaj storjeno z vmesniki USB 1.0.

    Objavljeno: 8.5.2000
  • Glasbena industrija vrača udarec

    Glasbena industrija vrača udarec zagovornikom zapisa MP3. Ameriško sodišče je spoznalo podjetje MP3.com krivo kršenja avtorskih pravic pri razpečevanju glasbe v zapisu MP3. Tožbo so proti družbi podale velike založniške hiše, združene v okviru ameriškega združenja založnikov RIAA. Ta od MP3.com zahteva zaustavitev strežnika in plačilo kazni v višini 150.000 dolarjev za vsako predvajano pesem. Seveda pa je vprašanje, ali bo sodnik zahteve sprejel. Bolj verjetno je, da bo prišlo do poravnave, saj sodnik končne razsodbe ne bo podal še vsaj nekaj tednov.

    Objavljeno: 8.5.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji