Objavljeno: 10.1.2003

In zmagovalec je ... IE

Spletni analitiki OneStat.com so z obširno raziskavo poskušali ugotoviti, katere spletne brskalnike uporabljajo kiberščaki. Ugotovili so, da je vnovič nesporni zmagovalec Microsoftov Internet Explorer, ki ga uporablja danes že 95 odstotkov obiskovalcev interneta. Na zelo oddaljenem drugem mestu je Netscape, ostali brskalniki (Opera, Konqueror, Mozilla in drugi) pa predstavljajo le ozko tehnološko nišo.

Med najnovejšimi različicami brskalnikov je na prvem mestu IE 6.0 s 57,6-odstotnim deležem, najnovejši Netscape 7 ima komaj 0,6-odstotni delež, Mozilla 1,1, Opera pa 0,8 odstotka. Uporabniki alternativnih brskalnikov bodo morda protestirali, da rezultati niso povsem objektivni, saj je mogoče s pomočjo posebnega trika (angl. agent spoofing) skriti pravo naravo brskalnika (tako se lahko npr. Opera predstavi kot IE).

To je pomembno zato, ker se uporabnikom alternativnih brskalnikov marsikatera spletna stran sploh ne odpre. Pri OneStat.com so zatrdili, da so upoštevali tudi takšno zakrivanje podatkov, zato naj bi bili rezultati zanesljivi. Sicer pa sta v raziskavi sodelovala dva milijona uporabnikov interneta, pri katerih je koda v javascriptu samodejno zaznala vrsto brskalnika ob obisku določene spletne strani.

http://www.onestat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji