Objavljeno: 9.1.2003

Leto azijskega Linuxa

Linux ima sicer korenine v Evropi in Ameriki, saj nenazadnje prihajata iz tega sveta Richard Stallman in Linus Torvald, pa tudi večina velikih proizvajalcev kot so Red Hat, SuSE in Mandrake, vendar se stvari vse bolj spreminjajo. Brezplačni vidik programske opreme z odprto kodo omogoča lažji razvoj in lokalizacijo programske opreme predvsem v državah, kjer je bilo doslej treba čakati na odločitve velikih, povečini ameriških korporacij.

Kot poroča urednik NewsForgea, ene izmed spletnih strani za odprto kodo, ga je na nedavnem obisku v Jordaniji krepko presenetil razstavljen prenosnik v eni izmed računalniških trgovin, saj je povsem običajen hongkongški izdelek imel nameščen prav tako hongkongški ThizLinux in korejski pisarniški paket Hancom Office, lokaliziran v arabščino. S slednjo lastnostjo pa se ne more pohvaliti niti en drug popularen pisarniški paket za Linux.

Azijska podjetja so že nekaj časa v ospredju razvoja Linuxa. Lani je tako dotlej ameriški Turbolinux opustil razvoj lastne distribucije v ZDA in vse skupaj preselil na Japonsko, Kitajci pa so presenetili z lastno distribucijo, poimenovano Red Flag. Odločitev za Linux je v azijskih državah še toliko bolj očitna kot v Evropi in ZDA; na lokalizirane različice najbolj razširjene programske opreme je treba zmeraj čakati, poleg tega pa podjetje, ki ima sedež na drugi strani sveta v popolnoma drugačni kulturi le težko razume želje in pričakovanja uporabnikov.

Linux in odprta koda pa omogočata izjemno kakovostno programsko opremo, ki jo zna prilagajati in pisati vse več programerjev. Dejstvo pa je tudi, da imajo mnoge azijske države izjemno močna gospodarstva, ki so zelo navdušena nad podpiranjem razvoja domače programske opreme, če le deluje tako dobro kot uvožena. NewsForge tako napoveduje, da bo večina letošnjih prebojev v Linuxu prišla prav iz Japonske, Južne Koreje, Kitajske in Indije, saj imajo te države veliko število programerjev in odprti kodi veliko bolj naklonjene vlade.

http://www.thizlinux.com

http://en.hancom.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji