Objavljeno: 9.1.2003

IBM uspešen kot zunanji izvajalec

Nemška banka Deutsche Bank je z IBM-om podpisala 10-letno pogodbo za vodenje računalniških centrov banke v državah celinske Evrope (Belgija, Italija, Luksemburg, Nemčija, Poljska, Portugalska, Švica in Španija). Pogodba je vredna 2,5 milijarde dolarjev, nemški bankirji pa upajo, da bodo v naslednjih letih prihranili precej več denarja - samo s prehodom na spremenljiv model plačevanja najetih storitev IT bodo imeli milijardo dolarjev manjše stroške. V skladu s pogodbo bo 900 strokovnjakov IT v letošnjem prvem trimesečju zamenjalo službo in iz Deutsche Bank odšlo k IBM, tako da ne bo nihče ostal brez dela.

V preteklem letu so se ponudniki storitev IT kot so IBM, Electronic Data Systems in Computer Sciences otepali s težavami zaradi gospodarske recesije. Tako je IBM v prvih devetih mesecih lanskega leta ustvaril 0,4 odstotka manjši prihodek (25,8 milijarde dolarjev) kot v enakem predlanskem obdobju. Kljub temu so pri IBM zadovoljni z razvojem dogodkov. Z različnimi finančnimi ustanovami so v preteklih mesecih sklenili pet poslov (skupaj z Deutsche Bank) v skupni vrednosti 8,5 milijarde dolarjev. IBM tudi v prihodnosti računa na pogodbe o zunanjem izvajanju storitev IT, ki segajo od upravljanja celotne infrastrukture IT do izvajanja posameznih storitev tehnološke podpore. Pri IBM pričakujejo, da bodo podjetja, ki ponujajo storitve IT, v letu 2002 ustvarila za 20 odstotkov višji prihodek pri finančnih ustanovah.

Tudi drugi globalni ponudniki storitev IT so zabeležili nekaj lepih uspehov. EDS je podpisal 10-letno pogodbo v vrednosti 4,5 milijarde dolarjev za obnovitev in upravljanje glasovnih in podatkovnih omrežij Bank of America. HP bo naslednjih pet let sodeloval s podjetjem DirecTV pri tehnologiji izdajanja računov, pogodba pa je vredna več sto milijonov dolarjev.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji