• Compaq zapustil podpredsednik družbe

    Podjetje Compaq je zapustil Enrico Pesatori, podpredsednik družbe in vodja oddelka Enterprise Solutions and Services. Pesatori je imel v Compaqu v zadnjih letih pomembne vloge, med drugim pa je bil predsednik Tandema, potem ko ga je Compaq kupil leta 1997. Pred tem je bil direktor družb Zenith Data Systems in Olivetti North America. Pesatori bo postal direktor in predsednik novega proizvajalca strežnikov Synaxia Networks, ki mora prve izdelke šele predstaviti.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Štiriprocesorski PowerMac G4?

    Apple naj bi na konferenci Worldwide Developer Conference predstavil dvoprocesorske in morda celo štiriprocesorske različice najzmogljivejših računalnikov PowerMac G4. Z novimi delovnimi postajami naj bi laže tekmoval ali celo presegal zmogljivosti računalnikov PC, ki so po hitrosti že dosegli 1 GHz. Novi računalniki naj bi uporabljali 500 MHz procesorje PowerPC G4, za pravilno uporabo pa bo potreben operacijski sistem MacOS X, ki je trenutno še v razvojni fazi.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Mobitel spremenil celostno podobo in uvedel nova Mobipaketa

    Operater mobilne telefonije Mobitel ima od danes nov logotip, ki so ga poimenovali "mafna". Združuje črko m, ki simbolizira Mobitel, znak @ kot simbol povezave z internetom ter oblaček, ki zaznamuje govor. Nove celostne podobe bosta deležena tudi nova Mobipaketa s skupnim imenom Mobi+ (Mobi in), ki bosta v trgovinah od ponedeljka, 15. maja.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Prvi DVD-ROM s hitrostjo 16x

    Pioneer je predstavil prvi DVD-ROM s hitrostjo 16x. Model DVD-A05S predstavlja že peti rod enot DVD-ROM tega japonskega proizvajalca, v prodaji pa bo predvidoma v mesecu maju. Predvajalnik omogoča prebiranje podatkov s plošč DVD-ROM s hitrostjo 16x (21,6 MB/s) in CD-ROM s hitrostjo 40x (6 MB/s). Povprečni čas dostopa je 85 ms (DVD-ROM) ali 70 ms (CD-ROM), kakor pri dosedanjih modelih pa so pri Pioneerju izbrali vmesnik ATAPI (EIDE) in mehanizem z vstavljanjem plošč skozi režo. Nova enota DVD-ROM brez težav prebira niz različnih nosilcev, med katerimi tudi CD-R, CD-RW, DVD-R in DVD-RW.

    Objavljeno: 12.5.2000
  • Cisco kupil družbo ArrowPoint Communications

    Podjetje Cisco je za 5,7 milijarde dolarjev kupilo družbo ArrowPoint Communications, proizvajalca zmogljivih omrežnih stikal, namenjenih za uporabo v internetni hrbtenici. Z nakupom bo Cisco dobil nekatere nove dragocene tehnologije, kot je preklapljanje paketov, ki so zaznamovani s posameznim naslovom URL ali piškotkom (cookie). Na ta način lahko lažje zagotovijo večjo prepustnost zlasti pri velikih spletnih strežnikih. Tako tehnologijo uporabljajo tudi največji, recimo Excite@Home. ArrowPoint naj bi poleg tega utrdil položaj družbe Cisco na tržišču izdelkov ASP (Application Solution Provider).

    Objavljeno: 11.5.2000
  • Novi rod grafičnih pospeševalnikov

    Grafični pospeševalniki so ponovno v ospredju pozornosti. Vodilni proizvajalci so namreč konec aprila predstavili nove izdelke, s katerimi dvigujejo raven grafične zmogljivosti računalnikov. Nove izdelke so predstavila podjetja ATI, Matrox in Nvidia.

    Objavljeno: 11.5.2000
  • Objavljena zgradba Microsoftovega zapisa PAC

    Microsoft je v spletu končno objavil zgradbo podatkovnega zapisa Privilege Access Certificate (PAC), ki je temelj za proizvajalčevo izvedbo zaščitnega sistema Kerberos 5 v okolju Windows 2000. Drugi proizvajalci so več kakor dve leti prosili za objavo zgradbe, vendar je Microsoft vztrajal pri tem, da to opravi šele po predstavitvi Windows 2000. S tem naj bi omogočil izdelavo izdelkov, ki bodo združljivi z varnostnim modelom v Windows 2000. Toda trenutno je zapis na voljo le v pogled, saj licenčni pogoji še niso dorečeni.

    Objavljeno: 11.5.2000
  • Težavna združitev med Corelom in Inpriseom

    Videti je, da je združitev med podjetji Corel in Inprise ne poteka, kakor bi si želeli lastniki. Združitvi se upira predvsem skupina delničarjev družbe Inprise, ki dvomi v pravičnost finančnih pogojev, o katerih so se dogovorili na dosedanjih pogajanjih. Zato so najeli strokovnjake investicijske banke Broadview, da bi ponovno pregledali dogovor. Po prvotnem naj bi delničarji družbe Inprise v zameno dobili 0,747 delnic družbe Corel, s čimer se mnogi ne strinjajo. Težave so nastale predvsem zato, ker je vrednost delnic družbe Corel močno padla, potem ko so oznanili združitev (z 19 dolarjev na delnico v času združitve na manj kakor 7 dolarjev danes), zaradi česar bi delničarji družbe Inprise dobili manj, kakor je dogovorjeno. V skrbeh je tudi Corel, ki opozarja, da bi podaljševanje roka za sklenitev združitve lahko močno ogrozilo likvidnost Corela. Inprise se tudi ne more kar umakniti, saj bi moral v tem primeru Corelu izplačati penale v višini skoraj 30 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 10.5.2000
  • Ramones le ni oče virusa?

    Zmeda v policijski zadevi "Ljubeznivi črv" se veča. Samo dan po aretaciji 27-letnega bančnega uslužbenca je filipinska policija domnevnega storilca spustila na prostost zaradi pomanjkanja dokazov. Filipinsko pravosodno ministrstvo se je odločilo, da se Reonel Ramones, ki je še vedno osumljen, lahko brani s prostosti. Policija menda pospešeno preučuje dokazno gradivo, zaplenjeno v osumljenčevem stanovanju v Manili. Zanimivo je, da policija v stanovanju ni našla računalnika in modema, menda pa je odkrila sledi, ki kažejo na to, da je nekdo na hitro umaknil računalniško opremo. Policija je zasegla diskete in natisnjeno gradivo.

    Objavljeno: 10.5.2000
  • Še en "ljubezenski" osumljenec

    -- 10. maja 2000 ob 17.00

    Objavljeno: 10.5.2000
  • WinHEC 2000

    Tehnične konference velikih proizvajalcev strojne in programske opreme si sledijo druga za drugo. Microsoft je konec aprila priredil že tradicionalno konferenco Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) 2000, ki je namenjena predvsem partnerjem in proizvajalcem strojne opreme, ki želijo izdelke prilagoditi Microsoftovim izdelkom in razvoju. Tudi letos zanimivih informacij ni manjkalo.

    Objavljeno: 10.5.2000
  • Photogenix 4.5 za Linux

    Operacijski sistem Linux dobiva vse več tistega, kar je doslej manjkalo -- programe z vseh področij računalniške rabe, tudi grafike in grafičnega oblikovanja. Podjetje Paul Nolan Software je objavilo slikarski program Photogenix 4.5, ki je lani pritegnil pozornost uporabnikov Linuxa, pa tudi širše, z izvirnim pristopom do računalniškega slikanja in obdelave fotografij. Program, ki izhaja iz računalnikov Amiga, je v Linuxu dobil novi dom in vse več privržencev.

    Objavljeno: 9.5.2000
  • Microsoft zapušča tehnični direktor

    Pri Microsoftu se je nedavno zgodila še ena sprememba. Družbo zapušča Nathan Myhrvold, dosedanji tehnični direktor (CTO) in ustanovitelj laboratorija za raziskave. Myhrvold je bil odsoten že od lanskega julija, ko se je posvetil nekaterim nekoliko nenavadnim konjičkom, kot so izkopavanje kosti dinozavrov, letenje in francoska kuhinja. Zamenjal ga bo po vsej verjetnosti Rick Rashid, sicer bolj znan po razvoju sistemov za prepoznavanje govora.

    Objavljeno: 9.5.2000
  • Prihaja USB 2.0

    USB je konec aprila objavil končno specifikacijo novega standarda za zaporedni prenos podatkov Universal Serial Bus (USB) 2.0. USB 2.0 bo omogočal prenos podatkov z bistveno večjimi hitrostmi kakor dosedanji zaporedni vmesniki in kakor USB 1.0, s hitrostmi do 480 Mb/s pa bo zagotovil več kot dovolj veliko prepustnost tudi za najbolj zahtevne podatkovne tokove, kot so digitalni videoposnetki. Nova specifikacija je rezultat napora okrog 50 družb, ki so preizkušale delovne različice za zagotovitev čim večje združljivosti med različnimi napravami. Naprave z vmesnikom USB 2.0 bodo v prvi fazi zahtevale lasten krmilnik, ki bo lahko na osnovni plošči računalnika, kartici ali pa kar v napravi. Tovrstne izdelke naj bi srečali že to jesen. V drugi fazi, sredi leta 2001, pa Intel načrtuje vdelavo podpore za USB 2.0 v sistemske nabore, kakor je že zdaj storjeno z vmesniki USB 1.0.

    Objavljeno: 8.5.2000
  • Glasbena industrija vrača udarec

    Glasbena industrija vrača udarec zagovornikom zapisa MP3. Ameriško sodišče je spoznalo podjetje MP3.com krivo kršenja avtorskih pravic pri razpečevanju glasbe v zapisu MP3. Tožbo so proti družbi podale velike založniške hiše, združene v okviru ameriškega združenja založnikov RIAA. Ta od MP3.com zahteva zaustavitev strežnika in plačilo kazni v višini 150.000 dolarjev za vsako predvajano pesem. Seveda pa je vprašanje, ali bo sodnik zahteve sprejel. Bolj verjetno je, da bo prišlo do poravnave, saj sodnik končne razsodbe ne bo podal še vsaj nekaj tednov.

    Objavljeno: 8.5.2000
  • V priporu pravi avtor virusa ILOVEYOU?

    Po poročanju filipinskega televizijskega omrežja ABS-CBN je policija v sodelovanju z FBI-jem in Interpolom aretirala Reonela Ramonesa, 27-letnega računalnikarja, ki je menda zaposlen v eni od filipinskih bank. Drugi viri pa trdijo, da je glavni osumljenec ženska, ki živi z Ramosom in je trenutno še na begu, čeprav se naj bi pripravljala na predajo policiji. Tretji viri pa namigujejo, da je resnični avtor črva ILOVEYOU neimenovani študent na filipinski računalniški fakulteti AMA.

    Objavljeno: 8.5.2000
  • Američani so za spletno dohodninsko napoved

    Analitska skupina IDC ocenjuje na podlagi raziskave, ki so jo v prvi polovici leta izvedli v tisoč ameriških gospodinjstev, da je letos v primerjavi z lanskim letom skoraj 30 % več dohodninskih zavezancev svojo napoved oddalo prek spleta. Zavezancem, ki so prek spleta oddali napoved in obenem pričakujejo vračilo, naj bi le-to bilo nakazano že dva tedna po končnem roku za oddajo napovedi, to je bil 15. april. Večino spletnih napovedi so v imenu zavezancev izpolnili davčni svetovalci, bistveno manj pa je zavezancev, ki so spletno davčno napoved oddali sami. Nov način oddajanja napovedi spodbuja tudi nove načine bančnega sodelovanja, kot so denimo posojila na podlagi pričakovanega povračila davkov.

    Objavljeno: 6.5.2000
  • Avtor "ljubezenskega virusa" prijet?

    Zaradi razsežnosti okužbe z virusom ILOVEYOU (LoveLetter) so predstavniki oblasti tokrat ravnali hitreje kakor običajno. Le dva dneva po napadu z virusom je filipinska policija s sodelovanjem krajevnih ponudnikov interneta prijela mladega moža v okolici glavnega mesta Filipinov, Manile. Po sedanjih podatkih naj bi mladenič virus razposlal prek ukradenega naročniškega računa in z lažnimi elektronskimi naslovi, vendar je kljub temu za seboj pustil sledi.

    Objavljeno: 6.5.2000
  • Internet -- hit v Zahodni Evropi

    V letu 1999 je doseg interneta v Zahodni Evropi izjemno narasel -- od začetka do konca leta se je število uporabnikov praktično podvojilo, poroča analitska skupina IDC. Konec lanskega leta je bilo v Zahodni Evropi 81 milijonov uporabnikov interneta, ki so prek spleta porabili 10,3 milijarde evrov. IDC predvideva, da bo do leta 2003 v internetu že polovica zahodnoevropskega prebivalstva (215 milijonov uporabnikov), ki bodo porabili 125 milijard evrov. Od države do države so precejšnje razlike. Vodijo skandinavske države, ki naj bi bile poldrugo leto pred evropskim povprečjem. Nad zahodnoevropskim povprečjem so tudi Velika Britanija, Nemčija, Avstrija, Švica in Nizozemska. Italija in Francija že zaostajata, a imata obe zelo visoko rast. Na repu sta Portugalska in Grčija, ki naj bi zaostajali za kar štiri leta za zahodnoevropskim povprečjem.

    Objavljeno: 5.5.2000
  • Ljubezenska sporočila z napako

    4. maja se je po vsem svetu bliskovito razširil nov makro virus, ki napada predvsem prek Microsoftovih poštnih odjemalcev Microsoft Outlook in programa za kramljanje mIRC. Virus tipa črv z imenom LoveLetter izhaja iz vzhodne Azije (videti je, da s Filipinov), potolkel pa je vse dosedanje rekorde o hitrosti širjenja po vsem svetu. Še isti dan je prizadel zelo veliko število uporabnikov tudi v Sloveniji, medtem ko iz sveta poročajo naravnost o pravcatih epidemijah. V ZDA je po nekaterih navedbah okuženih več kot polovica vseh računalnikov, med drugimi tudi v uglednih ustanovah, kot so Bela hiša, Pentagon in borze. Alarmantna so tudi poročila iz drugih evropskih držav. V Veliki Britaniji je virus okužil računalnike v parlamentu, londonski uporabniki pa so bili dobesedno preplavljeni s kopijami sporočil.

    Objavljeno: 5.5.2000
  • Virus ILOVEYOU že začel mutirati

    -- Petek, 5. 5. 2000

    Objavljeno: 5.5.2000
  • Nova družba za internetno plačevanje

    Podjetja Oki, NTT Data, NTT Com, NTT DoCoMo in Microsoft bodo junija ustanovili skupno podjetje za preprosto, udobno in ekonomično plačevanje prek interneta. Payment First Corporation naj bi postal prva svetovna storitev, ki bo na osnovi protokola SET (Secure Electronic Transactions) izvajala tako kreditna kakor tudi debetna plačila. Uporabniki bodo lahko plačevali prek osebnih računalnikov, povezanih v internet, domačih igralnih naprav in mobilnih telefonov i-mode. Uporabljena programska oprema v strežnikih zadošča standardom plačilnih ustanov Visa International in MasterCard International, uporabnik pa ne bo potreboval nikakršne dodatne programske opreme razen spletnega brskalnika.

    Objavljeno: 4.5.2000
  • Dobra prodaja osebnih računalnikov v prvem letošnjem četrtletju

    Po podatkih družb Dataquest in IDC se je prodaja osebnih računalnikov v prvem četrtletju letošnjega leta po svetu dvignila za dobrih 15 % do 20 %. Skupno naj bi tako proizvajalci prodali skoraj 30 milijonov novih osebnih računalnikov. Prodaja se je še posebej povečala v Aziji, zlasti v Južni Koreji in na Japonskem. Sledita ZDA in Južna Amerika. Compaq je po manjših težavah imel zelo uspešno četrtletje in se na svetovnem nivoju ponovno zavihtel na vrh. Zelo dobro se je odrezal tudi Hewlett Packard, ki mu gre dobro prodaja zlasti v ZDA. Na drugem mestu je Dell, ki je v minulem četrtletju doživel manjši zastoj rasti prodaje. Sledita še IBM in Fujitsu-Siemens.

    Objavljeno: 3.5.2000
  • Uporabnikov I-mode bo še letos 10 milijonov

    Največji japonski operater mobilne telefonije, NTT Docomo, ocenjuje, da se bo število uporabnikov storitev i-mode še letos podvojilo na 10 milijonov. Popularnost novega načina dostopa v splet je tako velika, da običajni ponudniki interneta na Japonskem niso več vodilni. Že leto pozneje naj bi i-mode imel 20 milijonov uporabnikov in se tako praktično izenačil s številom uporabnikov ponudnika America Online. I-mode je eden redkih poslovnih modelov elektronskega trgovanja, ki prinaša dobiček že v zgodnji fazi delovanja. Na voljo je od februarja lani, vsebine pa ponuja že več kakor 350 podjetij. Docomo bo že do poletja vključil funkcije i-mode v vse nove mobilne telefone.

    Objavljeno: 3.5.2000
  • Uspešno leto za TIM

    Telecom Italia Mobile (TIM) je največji svetovni operater GSM, saj ima 19,2 milijona uporabnikov. Uradni poslovni rezultati za lansko leto so zelo spodbudni. V njihovem je omrežju je bilo lani opravljenih 23,9 milijarde minut pogovorov, kar je 35 % več kakor leto poprej. Dohodki so lani znašali skoraj 7,5 milijarde evrov, 21,2 % več kakor predlani. Lanske naložbe so presegle milijardo evrov, predvsem za postavljanje novih baznih postaj in večanje pokritosti ozemlja s signalom GSM.

    Objavljeno: 2.5.2000
  • Delež Linuxa se veča

    S tem ko je Linux postal resna alternativa za strežniške operacijske sisteme, so mnogi pričakovali, da bodo s temi izdelki največji delež tržne pogače odrezala nova, doslej manj znana podjetja. Toda na presenečenje mnogih so pravi zmagovalci velika in uveljavljena podjetja. Lani se je najbolje odrezal Compaq, ki je z okrog 18.000 strežniki, opremljenimi z Linuxom, dosegel skoraj četrtino celotnega tržišča. Na drugem mestu je IBM z okrog 7000 prodanimi strežniki in 10 % tržišča. Sledijo Hewlett Packard (7,5 %), Dell (7,2 %) in Fujitsu Siemens (3,2 %). Kljub temu nova imena niso povsem nepomembna, saj skupno tvorijo kar 47,1 % tržišča.

    Objavljeno: 2.5.2000
  • Obsežno prestrukturiranje v družbi Siemens Nixdorf

    Podjetje Fujitsu Siemens Computers ima novega direktorja. Družbo od aprila vodi Paul Stodden, ki bo tudi predsednik družbe. Na teh mestih zamenjuje Winfrieda Hoffmana in Roberta Hooga, ki sta zaradi nesoglasij in izgube po združitvi dveh podjetij (Siemens in Fujistu) dala odpoved konec marca. Družbo Siemens Nixdorf pa čaka še obsežen program prestrukturiranja. Pod vprašajem so predvsem tovarne v Augsburgu in Paderbornu. Po nekaterih podatkih naj bi proizvodnjo prenosnikov iz Augsburga preselili v Shimane na Japonskem, na daljni vzhod pa naj bi se preselila tudi proizvodnja strežnikov s sistemom Unix, ki so jih doslej delali v Paderbornu.

    Objavljeno: 2.5.2000
  • Novo panevropsko omrežje IP

    Ipergy je nov panevropski operater omrežja IP, katerega večinski lastnik (51 %) je Cable & Wireless. Sedež ima v Bruslju, po ustanovitvi oktobra lani so začeli komercialno delovanje v tretjem tednu aprila. Vstopne točke (Point of Presence) imajo v Bruslju, Amsterdamu, Londonu, Parizu, Frankfurtu, Düsseldorfu, Milanu, Ženevi in Madridu, do poletja pa naj bi ju vzpostavili še v Stockholmu in na Dunaju.

    Objavljeno: 1.5.2000
  • Hitrejši procesorji za prenosnike

    Potem ko sta AMD in Intel najavila procesorje s hitrostmi 1 GHz, se je tekma izdelkov za namizne računalnike nekoliko umirila. Toda zato se nadaljuje pri procesorjih za prenosnike. Intel je konec aprila predstavil nove, zmogljivejše različice procesorjev Pentium III in Celeron, optimalizirane za mobilno rabo.

    Objavljeno: 1.5.2000
  • Novi pomnilnik na temelju feritnih obročkov

    Znanstveniki ameriške mornarice z inštituta NRL (Naval Research Laboratory) so razvili novo tehnologijo, ki združuje lastnosti današnjih diskov in pomnilnikov FlashRAM v izdelku, s katerim naj bi dosegli možnost shranjevanja kar 50 GB (400 Gb) podatkov na kvadratni palec (okoli 6,5 kvadratnih centimetrov). Namesto tranzistorjev, ki so osnovni gradnik današnjih pomnilnikov, so vzeli za osnovo feritne obročke, ki s svojo magnetno usmerjenostjo določajo vrednost posameznega bita. Če pri tem merimo upornost delcev, zvemo tudi vsebino, ki jo delec hrani. Ker delci ohranijo magnetno polarnost, tudi ko ni napajanja, lahko na ta način shranjujemo podatke.

    Objavljeno: 30.4.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji