Objavljeno: 30.12.2002

Vroče tehnologije v letu 2003 po mnenju družbe IDC

Brezžična omrežna tehnologija, Linux in sporočilni sistemi bodo najbolj vroče tehnologije v letu 2003 menijo v raziskovalni družbi IDC. Po drugi strani pa pravijo, da se bodo IT storitve in dolgo pričakovana 64-bitna strežniška tehnologija še naprej soočale z začetnimi težavami, ki v letu 2003 ne bodo še presežene. Pri družbi IDC menijo, da bo moč v letu 2003 zopet opaziti povečano porabo na področju IT in telekomunikacijskih tehnologij, čeprav naj bi bila rast razmeroma majhna.

Celoten trg informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij naj bi bil v letu 2003 vreden okoli 1900 milijard dolarjev. Pomemben del v tej >>torti<< bodo zagotovo strežniške tehnologije, kjer naj bi rast opazili predvsem v srednjem segmentu. Med vsemi novostmi napovedujejo največjo rast tržnega deleža sistemov Linux, predvsem na račun raznih izvedb Unixa.

Brezžična lokalna omrežja naj bi kljub začetnim porodnim težavam doživela v letu 2003 pravi razcvet in resno ogrozila načrtovani razvoj tretje generacije mobilne telefonije. IDC napoveduje, da bo elektronsko sporočanje še najprej ena najhitreje rastočih tehnologij, v letu 2003 pa naj bi se na svetu približali prometu okoli 40 milijard sporočil na dan. Zelo svetlo prihodnost napovedujejo tudi digitalni fotografiji, kjer naj bi digitalni fotoaparati po prodaji že pred koncem leta 2003 presegli prodajo klasičnih fotoaparatov.

Do konca leta 2003 naj bi bilo na svetu že okoli 600 milijonov računalnikov PC in 1,5 milijarde mobilnih telefonov. Internet bo uporabljalo 700 milijonov uporabnikov po celem svetu, od tega 80 milijonov s širokopasovnimi povezavami. Mobilnih uporabnikov interneta bo že skoraj 250 milijonov. IDC tudi napoveduje, da bo do konca leta že okoli milijarda elektronskih predalov na poštnih strežnikih.

Napovedi družbe IDC je sestavilo okoli 700 analitikov, ki delajo za družbo po celem svetu, vir podatkov pa je tudi anketa, ki so jo opravili med okoli 1000 IT profesionalci.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji