• NEC-ovi internetni tiskalniki

    NEC je predstavil novo družino laserskih tiskalnikov, ki kot prvi tovrstni izdelki za tiskanje dokumentov ne potrebujejo namestitve gonilnikov v operacijski sistem. Vsak tiskalnik ima namreč vgrajen spletni strežnik s posebnimi programi, ki samodejno pretvorijo dokument v obliko, primerno za tisk. Spletni strežnik podpira dokumente v zapisih Adobe Acrobat PDF, Microsoft Word, Excel in PowerPoint, slike v zapisih JPEG in EPS pa tudi spletne strani HTML. Datoteke lahko natisnemo na dva načina. Datoteke z miško odvlečemo na ikono tiskalnika, lahko pa tudi izberemo datoteke prek vgrajenega programa v spletnem strežniku. S tem so pri NEC-u precej poenostavili namestitev tiskalnika in odpravili napake in težave, povezane z gonilniki. NEC bo ponudil več modelov SuperScript 4650, med katerimi bodo sivinski in barvni laserji s cenami med 2000 in 3000 dolarji.

    Objavljeno: 22.4.2000
  • Macromedia Director 8 Shockwave Studio

    Podjetje Macromedia z nezadržno hitrostjo pripravlja nova grafična in večpredstavna orodja, ki so bolj kakor doslej opremljena s podporo za pripravo spletne vsebine. Zadnji iz niza novosti je paket Director 8 Shockwave Studio, ki omogoča izdelavo kompaktnih a učinkovitih spletnih animacij, filmov, risank, interaktivnih programov, iger in še marsičesa drugega. Glavna moč programa je v tem, da lahko združuje najrazličnejše vire podatkov, od rastrske in vektorske grafike, zvoka, animacij, modelov 3D in videoposnetkov. Zagotavlja visoko stopnjo odzivnosti, saj lahko v programu upodobimo obrazce in celo tako interaktivne programe, kot so moduli za kramljanje v realnem času. Vse to lahko opravimo z vgrajenim programskim jezikom Lingo, ki je po zmogljivosti vse bolj podoben klasičnim programskim jezikom.

    Objavljeno: 21.4.2000
  • Tudi Canvas 7 v Linuxu

    Podjetje Deneba je naslednji od ponudnikov grafičnih programov, ki namerava izdelke prenesti tudi v okolje Linux. Na ta operacijski sistem bodo sprva prenesli najpomembnejši izdelek, Canvas 7, ki v enem paketu vektorski urejevalnik, rastrski urejevalnik in program za namizno založništvo. Deneba bo program pripravila za računalnike PC, prenos v sistem Linux za procesorje PowerPC pa je odvisen od tega, ali bo zanj dovolj zanimanja. Javna razvojna različica bo na voljo konec aprila, končni izdelek pa poleti.

    Objavljeno: 21.4.2000
  • Xerox, Sharp in Fuji Xerox družno v nove tehnologije

    Na obzorju je nova koalicija, ki bo pospešila razvoj cenejših in hitrejših barvnih brizgalnikov. Xerox je napovedal, da bo sodeloval z družbama Sharp in Fuji Xerox, da bi razvil nove tehnologije, ki bodo omogočale izdelavo do 40 % hitrejših tiskalnih mehanizmov za nižjo ceno od današnjih modelov. Trojica bo v razvoj nove tehnologije v naslednjih petih letih vložila kar dve milijardi dolarjev, izdelke pa bo vsakdo prodajal pod svojo tržno znamko. Prvi bo čez nekaj mesecev na tržišče z novimi izdelki prišel Xerox, ki namerava v bodoče igrati na tem segmentu bistveno večjo vlogo kakor doslej. Novi tiskalniki bodo med drugim imeli dve tehnični novosti -- način tiska Express, pri katerem zna mehanizem natisniti celotno vrstico v enem samem prehodu, ter sistem barvnih rezervoarjev InkLogic, s katerim bo mogoče menjati le posamezno barvilo, tiskalna glava pa bo zmogla vsaj 10.000 izpisov. S tem naj bi ceno tiska znižali vsaj za petino.

    Objavljeno: 21.4.2000
  • Windows 2000 Embedded

    Microsoft naj bi kmalu pričel prodajati še eno izvedbo operacijskega sistema Windows 2000, ki bo namenjena računalniško podprtim krmilnikom, omrežni opremi in drugim posebnim napravam. Windows 2000 Embedded naj bi med prvimi poganjal novo strežniško napravo družbe IBM, ki nosi delovno ime Pine Hill, namenjena pa bo spletni strežbi v sistemih, ki ne potrebujejo običajne računalniške konzole in lastnosti posebnega operacijskega sistema. Microsoft ima z novim Windows 2000 Embedded še zelo velike načrte, saj naj bi na tej osnovi nastal niz specializiranih naprav, od igralnih konzol in internetnih terminalov do industrijskih krmilnikov.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • BeOS 5

    Podjetje Be Inc. je konec marca objavilo novo različico operacijskega sistema BeOS, ki je prvič na voljo brezplačno v izvršni in izvorni kodi. S podporo za iniciativo odprte kode nameravajo izkoristiti enak princip distribucije, ki je proslavil operacijski sistem Linux. Operacijskemu sistemu podjetje prilaga razvojno okolje BeIDE, potrebne knjižnice, programske vmesnike in dokumentacijo, s čimer želijo spodbuditi razvoj izdelkov za operacijski sistem. Postopoma nameravajo v ta namen objaviti tudi izvorno kodo za programe, kot so uporabniški vmesnik Tracker in upravitelj programov Deskbar.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • SCO v težavah, sprememba strategije

    Podjetje Santa Cruz Operations (SCO), eden glavnih ponudnikov Unixa za Intelovo platformo, se je znašlo v težavah. Podjetje je že opozorilo vlagatelje, da bodo poslovni rezultati ob koncu četrtletja slabši od pričakovanih, kot razloge pa navajajo počasnost prodaje po prehodu v letu 2000 in druge dejavnike. Doug Michels, predsednik in direktor družbe je zaradi tega napovedal obsežno preoblikovanje podjetja in sicer v tri enote: Server, Tarantella in storitve. Prva enota se bo še naprej ukvarjala s trženjem in razvojem strežniških različic operacijskega sistema UnixWare, katerega slaba prodaja je glavni razlog za težave. SCO menda razmišlja o temu, da bi dele paketa UnixWare ločila od jedra in jih ponudila kot dodatke za druge Unixe in Linux.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • Lastniki družbe Telemach bodo dokapitalizirali podjetje

    Ljubljana, 20. april -- Na današnji skupščini Telemacha, slovenske družbe za komunikacijske storitve, so se družbeniki odločili, da bodo dokapitalizirali svoje podjetje v višini ene milijarde slovenskih tolarjev. Lastniki Telemacha -- BTC, Slovenske železnice, Mesto Ljubljana, Masterline, Gorenje, Eon, Prvinvest, Rebus ter Andrej in Matjaž Meglič -- bodo udejanili dokapitalizacijo v sorazmerju s kapitalskimi deleži, ki jih v družbi že imajo.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • Windows Media Player 7

    Microsoft nadaljuje s predstavitvijo novih tehnologij, ki jih bomo lahko videli v naslednji različici okolja Windows, imenovani Windows Millenium Edition (Windows ME). Konec marca so razgrnili tančice z nove različice predvajalnika za večpredstavne zapise Windows Media Player 7. Gre za povsem nov program, ki namerava pod svojim okriljem združiti podporo za najrazličnejše večpredstavne zapise in naprave.

    Objavljeno: 19.4.2000
  • Nortelov Netgear

    Nortel, eden od velikanov omrežne opreme, se je tako kakor nekateri tekmeci odločil, da bo oddelek za potrošniške izdelke osnoval kot samostojno družbo. V ta namen so obudili ime Netgear, nekdanji potrošniški oddelek družbe Bay Networks, ki jo je kupilo podjetje Nortel. Netgear naj bi potrošnikom ponujal izdelke, ki bodo tekmovali s 3Comovimi izdelki OfficeConnect in HomeConnect. Nortel s tem nadaljuje politiko prenosa nekaterih dejavnosti v ločena podjetja. Pred časom so osamosvojili družbo Entrust, ki se ukvarja z izdelki za omrežno varnost in Elastic Networks, ki pripravlja izdelke z brezžično tehnologijo z visokimi hitrostmi, namenjene predvsem za prenosno računalništvo.

    Objavljeno: 19.4.2000
  • Microsoft in Texas Instruments

    Microsoft in Texas Instruments sta sklenila dogovor o podpori za Texasove procesorje za digitalno obdelovanje signalov v bodočih izdelkih z operacijskim sistemom Windows CE. Microsoft bo podprl platformo Open Multimedia Application, s čimer naj bi v žepne naprave prinesli cenejše in zmogljivejše storitve komunikacij (predvsem brezžičnih) ter podporo za bogate večpredstavne zapise (MP3, MPEG). Končni cilj pa je ustvariti osnovo za bodoče naprave, ki jih bo mogoče upravljati z govorom, analiziranim s procesorji DSP Texas Instruments.

    Objavljeno: 19.4.2000
  • Novell BrainShare

    Novell je podjetje, ki je postavilo temelj za omrežja osebnih računalnikov in prvo uspešno predstavilo in uporabilo koncept imenikov in imeniških storitev, ki povezujejo v organizirano celoto vsa sredstva v omrežjih, od strežnikov, delovnih postaj in omrežne opreme do uporabnikov, programov in podatkov. Toda leta absolutne prevlade so že mimo in Novell išče nove priložnosti v novih tehnologijah in storitvah, ki so posledica priljubljenosti interneta. O tem so spregovorili na letni konferenci Brainshare, ki se je letos dogajala v ameriškem mestu Salt Lake City.

    Objavljeno: 18.4.2000
  • Bluetooth za prenosne računalnike ThinkPad

    IBM bo poleti začel prodajati prve rešitve za prenosne računalnike ThinkPad, ki omogočajo brezžični prenos podatkov prek vmesnika Bluetooth. Kartice bo IBM razvil skupaj z družbo TDK Systems Europe, ki proizvaja in trži kartice za prenosne računalnike, med katerimi so modemi, vmesniki ISDN in vmesniki GSM. Kartica za vmesnik PC Card naj bi stala 200 dolarjev, IBM pa že razvija projekt "Portofino", pri katerem bo vmesnik Bluetooth vgrajen kar v računalnik. Pri IBM-u so tudi potrdili, da razvijajo vmesnik Bluetooth za računalnike Palm in IBM-ovo različico WorkPad.

    Objavljeno: 18.4.2000
  • Via prodira v višje tržne razrede

    Podjetje Via nadaljuje z agresivno strategijo predstavitve novih izdelkov. Medtem ko so bili v preteklosti s svojimi nabori usmerjeni le na nižji tržni razred, se zdaj podajajo nekaj razredov više. Nedavno so oznanili procesorski nabor Apollo Pro 133A, ki podpira do dva procesorja Pentium II ali Pentium III ter do 4 GB sistemski pomnilnik s 133 MHz sistemskim vodilom.

    Objavljeno: 18.4.2000
  • IBM NetVista

    IBM je sredi marca v ZDA predstavil nove osebne računalnike in lahke odjemalce, ki imajo skupno novo ime NetVista. Novi računalniki so preprosteje zgrajeni in pripravljeni za hitro in preprosto priključitev v internet. Med druge značilnosti sodijo črna barva ohišja, ploski zasloni in številne komunikacijske možnosti.

    Objavljeno: 17.4.2000
  • Samsungovi novi fotoaparati

    Digitalni fotoaparati so vse bolj priljubljeni, obenem pa tudi vse cenejši. Zaradi vse večjega tržišča se je na to področje podalo tudi podjetje Samsung. Nedavno so predstavili štiri nove modele fotoaparatov za vse okuse in potrebe. Med vsemi je morda najbolj zanimiv model Cybermax MP3, ki v isti napravi združuje digitalni fotoaparat in predvajalnik glasbe v zapisih MP3. Za 290 dolarjev dobi kupec fotoaparat z optičnim iskalom, ločljivostjo 640 × 480 pik, podporo za kartice CompacFlash, zaporednim vmesnikom in vmesnikom USB, celota pa lahko deluje tudi kot priložnostna videokamera za videokonference.

    Objavljeno: 17.4.2000
  • Internet Explorer 5 Macintosh Edition

    Microsoft je predstavil novo različico spletnega brskalnika za Applove računalnike. Internet Explorer 5 Macintosh Edition prinaša novosti, ki jih najdemo že v različici PC izdelka, novost pa je možnost spremembe barve ozadja in ogrodja programa, tako da je ta lahko usklajen z barvo računalnikov iMac. Program je pripravljen tudi za novo različico operacijskega sistema MacOS X in uporabniški vmesnik Aqua.

    Objavljeno: 16.4.2000
  • Prva igralna konzola z Linuxom

    Mlado podjetje Indrema načrtuje prvo igralno konzolo, zasnovano na operacijskem sistemu Linux. Izdelek, ki nosi delovno oznako L600, bo uporabljal sodobne večpredstavne tehnologije, zasnovane na odprti kodi in tehnologijah, kot so OpenStream za prikaz videoposnetkov, Direct Rendering Infrastructure (DRI) in Mesa 3D za grafiko ter Gecko za dostop do svetovnega spleta. Trenutno se inženirji trudijo, da bi v Linux prenesli tudi zmožnost predvajanja posnetkov DVD, a se soočajo z licenčnimi težavami, ki jim ni konca. O strojni zasnovi še nočejo govoriti (povedali so le, da bo uporabljena tehnologija x86), znano pa je, da bodo za konzolo pripravili lastno distribucijo Linuxa, optimalizirano za rabo na televizorjih.

    Objavljeno: 16.4.2000
  • Shranjevanje podatkov na molekularni ravni

    IBM meni, da bodo z novimi tehnologijami, razvitimi v lastnih laboratorijih, lahko uspeli doseči precej večjo zmogljivost pomnilniških naprav in vezij kakor pri današnjih izdelkih. Prva novost je nov proizvodni postopek, ki so ga poimenovali Millipede. Ta uporablja tehnologijo AMF (Atomic Force Microscopy), s katero naj bi bilo mogoče nekega dne doseči možnost shranjevanja podatkov na molekularni ali celo atomski ravni. Trenutno z novo tehnologijo dosegajo povezave z velikostjo med 30 in 40 nanometri, kar je bistveno manj od današnjih postopkov, vendar menijo, da se lahko spustijo še precej pod omenjeno mejo. Pri IBM-u menijo, da lahko tehnologija AMF že v nekaj letih omogoča zapisovanje tudi do 400 gigabitov na kvadratni palec. Novi postopek omogoča tudi izdelavo miniaturnih tiskanih vezij, velikih kot konica prsta, ki bodo kot nalašč za bodoče žepne računalnike in mobilne telefone.

    Objavljeno: 16.4.2000
  • Gostovanje med različnimi standardi

    Vodilni razvijalci in proizvajalci mobilnih tehnologij bodo junija v Londonu ocenili možnosti gostovanja med omrežji GSM in omrežji z drugačnimi mobilnimi tehnologijami. Pobuda je nastala 29. marca v Chicagu na sestanku GSM Global Roaming Forum, kjer so oblikovali tehnične delovne skupine, ki bodo preučile možnost skupnega delovanja (interoperabilnosti) drugih mobilnih standardov s standardom GSM.

    Objavljeno: 15.4.2000
  • Optični diski za žepne informacijske naprave

    Žepne naprave, od računalnikov prek predvajalnikov MP3 do prenosnih telefonov, v majhnem prostoru združujejo najsodobnejšo tehnologijo, vendar iz različnih razlogov nimajo pomnilniškega prostora, primerljivega z običajnimi računalniki. Klasične pomnilniške enote, kot so diski, zlasti pa optične enote (CD-ROM, DVD-ROM) so za mobilno računalništvo povrh vsega odločno prevelike. To naj bi se v prihodnosti z novimi tehnologijami precej spremenilo.

    Objavljeno: 15.4.2000
  • Office 2000 Service Pack 1

    Microsoft je objavil prvi komplet popravkov za pisarniški paket Office 2000. Office 2000 Service Pack 1 prinaša niz popravkov za programe Word, Excel, Access, FrontPage, PowerPoint, Outlook in Publisher, ki so bili izdani od objave paketa, pa tudi nekaj manjših novosti. Komplet popravkov je moč naročiti na nosilcu CD-ROM ali prenesti z Microsoftove spletne strani. Zanimivo pa je, da je za namestitev popravkov potrebna plošča osnovnega paketa Office, kar sodi v sklop Microsoftovih naporov, da bi preprečili piratiziranje. Zelo pomembno je tudi to, da s popravki Office 2000 zagotavlja boljšo združljivost z okoljem Windows 2000.

    Objavljeno: 15.4.2000
  • Veritas kupuje podjetje Seagate

    V zadnjih letih smo videli kar nekaj velikih nakupov in združitev med računalniškimi podjetji. V takih primerih gre večinoma za poslovne poteze, pri katerih večji kupi manjšega ali pa močnejši šibkejšega. Le redko pa se zgodi, da manjši kupi večjega. Prav to pa je storilo podjetje Veritas, ki je konec marca objavilo novico, da skupaj s partnerji kupuje podjetje Seagate, enega od največjih proizvajalcev diskov na svetu. Spomnimo se tudi tega, da je Seagate soustanovil Alan Sughart, avtor prvega diska Winchester, predhodnika današnjih diskov.

    Objavljeno: 15.4.2000
  • Japonci so pretežno mobilni

    Napovedi so se uresničile: zadnje dni marca so predstavniki japonskih telekomunikacijskih operaterjev uradno naznanili, da je v deželi vzhajajočega sonca število uporabnikov mobilnega telefona (56,8 milijona) prehitelo število uporabnikov običajnega (55,4 milijona). Temu so vsekakor prispevale zniževanja cen mobilnih storitev in nove omrežne storitve, predvsem priljubljeni i-mode. Stacionarnim telekomunikacijam po ocenah analitikov na Japonskem dnevi nikakor niso šteti, saj bodo visokohitrostne povezave ISDN in svetlovodi igrali odločilno vlogo v nadaljevanju internetne revolucije. NTT (Nippon Telegraph and Telephone) je objavil, da je število uporabnikov ISDN v marcu zraslo s 6,3 milijona na 6,7 milijona.

    Objavljeno: 14.4.2000
  • Diamond Rio 600

    Diamond Multimedia, oddelek družbe S3, je prikazal novi rod predvajalnikov MP3, ki so ga razvili s sodelovanjem velikih glasbenih založniških hiš. Tretji rod Diamondovih predvajalnikov bo poleg glasbenega zapisa MP3 podpiral tudi zapis Windows Media (WMA), protipiratsko zaščito SDMI, sistem za nadzor digitalnih pravic InterTrust in prilagodljivost drugim zapisom ter standardom. Predvajalniki, med temi je znan že model Rio 600, bodo imeli svežo obliko, podporo za dodatne pomnilniške kartice, zasnovani pa bodo na integriranem vezju Cirrus Logic Maverick, ki združuje večino funkcij za realizacijo predvajalnikov MP3. Novi predvajalniki bodo manjši, bolj zaobljeni, na vgrajenem zaslonu LCD bodo imeli več funkcij kakor doslej, vključno s parametričnim ekvalizatorjem in spektralnim analizatorjem zvoka. Druge podrobnosti, kot sta recimo velikost pomnilnika in datum začetka prodaje, še niso znane. Diamond je pri snovanju predvajalnikov sodeloval z založniki BMG Entertainment, EMI Music, Sony Music in Universal Music, ti pa bodo prispevali tudi glasbene posnetke, ki jih bodo kupci dobili ob nakupu predvajalnikov.

    Objavljeno: 14.4.2000
  • Caldera na borzi

    Konec marca je na borzah začel kotirati še eden od znanih ponudnikov Linuxa, podjetje Caldera Systems. Po začetni ponudbi po 14 dolarjev za delnico je povpraševanje poskočilo do 33 dolarjev in se ustalilo le nekoliko pod 30 dolarji za delnico. Caldera je že peti ponudnik Linuxa, ki je izkoristil ugoden trenutek, čeprav v manjši meri kakor Red Hat Linux, pri katerem se je vrednost delnic povečala za trikrat v primerjavi z osnovno ponudbo, ali VA Linux Systems, pri katerem je vrednost delnic od začetka prodaje narasla že za osemkrat.

    Objavljeno: 14.4.2000
  • "Pobegla" različica Microsoftovega Whistlerja

    Microsoftovi vodilni možje so bili konec marca najbrž zelo jezni, ko se je v nekaterih univerzitetnih strežnikih znašla delovna različica (gradnja 2211.1) naslednjega rodu okolja Windows z delovnim imenom Whistler. Ta projekt je nadaljevanje dveh smeri razvoja in sicer projekta Neptune (nekoč mišljen kot potrošniška različica Windows NT) ter projekta Odyssey, pod katerim nastaja nadgradnja pravkar predstavljenega operacijskega sistema Windows 2000. Po nekaterih podatkih je razlik glede na sedanjo različico še zelo malo, nekaj sprememb pa je v uporabniškem vmesniku, ki je bolj kakor doslej zgrajen na tehnologiji HTML, pa tudi v delu z omrežji.

    Objavljeno: 14.4.2000
  • Halcom član organizacije EuroPKI

    Zagotavljanje varnosti in zanesljivosti poslovanja je ena od največjih ovir v elektronskem poslovanju. Danes v sistemih digitalnega podpisovanja največ dvomov ostaja pri identifikaciji osebe, ki je lastnik javnega ključa -- certifikata. Za premostitev teh težav obstajajo neodvisne ustanove, ki jamčijo, da je tisti, ki se predstavlja s svojim certifikatom, res lastnik certifikata, da ta certifikat ni bil ukraden, ukinjen ali zlorabljen. Ustanove se poleg tega združujejo v hierarhično strukturo, katere vrhovna ustanova v Evropi je neprofitna organizacija EuroPKI.

    Objavljeno: 13.4.2000
  • Brezžična telefonija v vsak (ameriški) avto

    Ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors namerava ponuditi brezžično telefonijo kot standardno opremo vozil v povezavi s komunikacijskim sistemom Onstar v večini letos proizvedenih avtomobilov. Tako bo GM postal največja stranka operaterja Verizon Wireless, ki je skupna naložba operaterjev Bell Atlantic in Vodafone AirTouch. Ocenjujejo, da bodo do naslednjega leta med svoje naročnike pridobili milijon lastnikov novih avtomobilov, do leta 2003 pa naj bi se ta številka za štirikrat povečala.

    Objavljeno: 13.4.2000
  • Velike spremembe pri družbi 3Com

    V računalništvu se razmere nenehno spreminjajo in tudi največji ponudniki morajo slediti koraku s časom. To velja tudi za take pionirje, kot je 3Com, ki je med drugim izumitelj arhitekture ethernet in tradicionalno eden največjih ponudnikov omrežne opreme na svetu. Toda konec marca so se pri 3Comu odločili radikalno spremeniti strategijo in podjetje usmeriti na nova področja.

    Objavljeno: 13.4.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji