Objavljeno: 21.12.2002

Sun N1 - najboljši med strežniškimi rezinami?

Prve strežniške rezine družbe Sun Microsystems naj bi se pojavile na tržišču v začetku prihodnjega leta. Sistem N1 naj bi združeval veliko število računalnikov, navzven pa naj bi se obnašal kot en računalnik. Strežniške rezine, ki v tankih modulih vsebujejo osnovne računalniške sisteme, so v bistvu pomanjšana različica dragih "računskih centrov". Pri družbi Sun so sicer napovedovali izdelavo strežniških rezin že na začetku leta 2002.

Na tem področju sedaj kraljujejo družbe Dell, IBM in Hewlett-Packard, predvsem v nižjem cenovnem razredu - z rezinami s po enim ali dvema procesorjema Intel. Družba Sun skuša s sistemom N1 povečati uporabnost vsakega kosa opreme, kar pomeni, da je vsak kos čim bolje izkoriščen. Zaenkrat namreč večina modulov strežnikih s strežniškimi rezinami ni povsem izkoriščena, naročniki pa običajno kupujejo večje kapacitete, kot jih potrebujejo.

Podobno mislijo tudi pri družbi Hewlett-Packard (projekt Utility Data Center) in pri družbi IBM (projekt avtonomne računalniške tehnologije). Zaenkrat med družbami ni sodelovanja, čeprav bo standardizacija potrebna. Pri pristopu družbe Sun naj bi bila ključnega pomena "virtualizacija", ki omogoči računalniška opravila ne glede na siceršnjo zasedenost posameznih kosov računalniške opreme. V ta namen je družba že kupila podjetji Terraspring in Pirus Networks, ki se ukvarjajo prav s tem področjem.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji