Objavljeno: 25.12.2002

Sodišče: Microsoft mora vključiti javo

Zvezni sodnik J.Frederick Motz je izdal preliminarno razsodbo, da mora Microsoft v operacijski sistem Windows in spletni brskalnik Internet Explorer vključiti navidezni javanski stroj, ki je združljiv s Sunovo Javo. Sodnik je namreč v preliminarni razsodbi ugotovil, da je Microsoft kršil Sunove zaščitene pravice in intelektualno lastnino, podjetje pa se mora zato do konca postopka prilagoditi začasni razsodbi.

Sunovi predstavniki začasno razsodbo že označujejo za zmago, pri Microsoftu pa so nad odločitvijo razočarani in se nameravajo nanjo pritožiti. Sun je tožbo proti Microsoftu vložil marca 2002, z obrazložitvijo, da je slednji izkoristil svoj monopol na področju operacijskih sistemov na osebnih računalnikih za zaviranje prodora jave v okolje Windows. Sun trdi, da je Microsoft nalašč fragmentiral javo in predstavil svojo, nezdružljivo različico navideznega stroja JVM, ki pa krši Sunove avtorske in patentne pravice.

To je že drugi spor med Sunom in Microsoftom, prvi, začet leta 1997 zaradi spora okoli pravic in dolžnosti v zvezi z distribucijo jave, pa se je konča z izvensodno poravnavo v letu 2001. Analitiki tudi menijo, da je vnovična tožba proti Microsoftu tudi posledica neuspeha na večjem sodnem protimonopolnem procesu proti Microsoftu, ki se je zaključil pred nekaj meseci, v katerem sodišče ni sprejelo Sunovih argumentov glede jave.

http://www.sun.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji