Objavljeno: 23.12.2002

Strežniki s procesorji Intel posegajo med zvezde

Pri družbi Hewlett-Packard so predstavili njihov najzmogljivejši strežnik, v katerega so vgradili procesorje Itanium in tako strežnike Intel popeljali v najvišji razred. Predstavili so strežniški sistem Superdome, na katerem so hkrati delovali trije operacijski sistemi: Microsoft Windows, Linux in HP-UX.

Sistem Superdome sestavlja 28 procesorjev Itanium2, lahko pa ga razdelimo na več neodvisnih delov, vsakega s svojim operacijskim sistemom. Zaenkrat v Superdome vgrajujejo tudi še procesorje PA-RISC družbe Hewlett-Packard, prihodnje leto pa naj bi naredili različico s 64 procesorji Itanium2. Doslej se poskusi prodaje strežnikov najvišjega razreda s procesorji Intel Itanium niso preveč obnesli, kar pa naj bi se z vrhunskimi procesorji, kot je Itanium2 in cenejšim operacijski sistemi Windows (.Net Server 2003), spremenilo.

Medtem, ko je procesor Itanium neposredni tekmec procesorjem UltraSparc družbe Sun Microsystems in procesorjem Power družbe IBM, pa je manj zmogljiv 32-bitni procesor Xeon pripomogel k uspehu družbe Unisys. Z njegovo pomočjo so namreč dosegli šesti najboljši rezultat, kar se tiče hitrosti strežnikov. Med vrhunskimi strežniki na testu je bil tudi najcenejši (2,7 milijona ameriških dolarjev).

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji