Objavljeno: 26.12.2002

Sendo toži Microsofta

Po tem, ko je angleško podjetje Sendo nepričakovano prekinilo pogodbo z Microsoftom o razvoju pametnega telefona, zdaj toži bivšega partnerja zaradi domnevne kraje tehnologije in kupcev. Sendo je bil še pred nekaj meseci ključni Microsoftov partner za velikanov vstop na področje mobilne telefonije, ki je letno vredno 400 mobilnih naprav. Razvoj se je bližal koncu, nakar je Sendo nepričakovano in brez javne obrazložitve prekinil pogodbo in le nekaj dni za tem podpisal pogodbo s konkurenčnim Symbianom.

V obrazložitvi tožbe, ki so jo vložili v Texasu, Sendo navaja, da je Microsoft želel na hitro vstopiti na področje mobilne telefonije, vendar brez izkušenj in znanja, ki ga te segment zahteva. Po prekinitvi pogodbe pa naj bi znanje in tehnologijo, pridobljeno v sodelovanju z družbo Sendo, brez dovoljenja prenesel k azijskim tekmecem. Mali Sendo bo zato najbrž zahteval odškodnino, ki jo ocenjujejo na nekaj sto ameriških dolarjev.

Sendo trdi, da je Microsoft vseskozi imel prikriti plan, da bi od malih, a tehnološko naprednih podjetij na hitro pridobil tehnologijo in jo nato prenesel na proizvajalce, ki lahko za majhen denar naredijo visoko tehnološke izdelke. To se je menda pokazalo tedaj, ko je zaradi Microsoftove neizkušenosti projekt s Sendom slednjega pripeljal v finančne težave, Microsoft pa se je, kljub temu da je pri Sendu celo manjšinski lastnik, začel obračati drugam.

Microsoftovi predstavniki tožbe za zdaj še ne želijo komentirati. Opazovalci pa menijo, da se Microsoft tokrat morda preveč >>igra z ognjem<<, kar lahko močno poslabša odnose z drugimi potencialnimi partnerji na tem področju. Kot kaže, pa nameravajo pri Microsoftu razvoj prevzeti v svoje roke, saj so kupili strojno referenčno platformo za mobilne telefone od družbe Intrinsyc Software, ki je razvilo sistem imenovan MicroPDA.

http://www.sendo.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji