Objavljeno: 27.12.2002

Uporaba Linuxa se širi

Pri investicijski banki Goldman Sachs Group so se odločili raziskati priljubljenost operacijskega sistema Linux pri večjih ameriških podjetjih. Splošna ugotovitev je, da se položaj Linuxa krepi, njegova uporaba pa povečuje, čeprav gre še vedno za tehnologijo na začetni razvojni stopnji. Raziskava je zajela sto managerjev IT v podjetjih z letnim prihodkom od ene do deset milijard dolarjev.

Rezultati raziskave so pokazali, da je kar 39 odstotkov anketiranih podjetij v svoje poslovanje do neke mere že vključilo Linux. Pri tem je zanimivo, da ne gre samo za tradicionalno uporabo Linuxa pri namiznih PC-jih ter v strežnikih za hranjenje datotek, omrežno tiskanje, elektronsko pošto in spletno strežbo. Linux namreč opravlja tudi pomembne naloge pri računalnikih mainframe, podatkovnih bazah, programskih strežnikih in predvsem pri podatkovnih centrih.

Resnici na ljubo - anketiranci niso izpostavili Linuxa kot najpomembnejše prioritete (pač pa zmanjševanje stroškov za IT), zato bo uvajanje tehnologije z odprto kodo bolj počasno, opozarjajo bankirji. Proračuni podjetij za opremo IT naj bi se v letu 2003 povečali povprečno za dva do tri odstotke, anketiranci pa pričakujejo večjo porabo šele v drugem polletju. Poleg zmanjševanja stroškov so druge glavne prioritete združevanje podatkov iz različnih programov (EAI) informacijska varnost, okrevanje po katastrofi in neprekinjeno poslovanje.

Manj pomembne prioritete so upravljanje omrežnih storitev, vpeljava operacijskega sistema Linux in zbliževanje (konvergenca) različnih omrežnih tehnologij kot sta VoIP in video konference. Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje o tem, katerim izdelovalcem programske opreme bodo namenili več denarja. Tako naj bi bila v prednosti podjetja Microsoft, Red Hat, Veritas, IBM in BEA, slabše pa naj bi se godilo družbam Computer Associates, Novell, Siebel in Oracle.

http://www.gs.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji