• Največji padec vrednosti Microsoftovih delnic v zadnjih 13 letih

    Potem ko je ameriško sodišče spoznalo podjetje Microsoft za krivega, se bliža trenutek, ko bo sodnik podal tudi predlog o kazni. S tem se pa veča tudi nezaupljivost na borznem trgu, na katerem je Microsoft doživel konec aprila ponovni padec vrednosti delnic, največji v zadnjih 13 letih. Po velikonočnih praznikih je vrednost delnic družbe Microsoft padla na 66,63 dolarja, kar je več kakor 15 % manj od dneva pred tem. Microsoft je od začetka aprila, ko je bila prebrana razsodba, izgubil več kakor 42 % vrednosti delnic. Nezaupljivost do Microsofta se odraža tudi na vrednostih delnic drugih podjetij, zlasti Compaqa, Della, Gatewaya in Hewlett Packarda, ki so izgubila od 3 do 5 % vrednosti delnic.

    Objavljeno: 29.4.2000
  • Avstrijski Telekom naprodaj

    Avstrijska država namerava prodati vsaj četrtino deleža v Telekom Austria. Trenutno ima avstrijska država 74,9 % lastniškega deleža, saj je leta 1998 prodala preostalih 25,1 % za 27 milijard šilingov kupcu Telecom Italia, po napovedani prodaji pa bo država imela manj kakor polovico. V vodstvu Telekom Austria je pred časom prišlo do zamenjav, ker nekdanja vodilna struktura ni podpirala privatizacije. Bali so se namreč, da bi Telecom Italia prevzel odločilni delež. Na novo oblikovan je tudi upravni odbor, direktorja marketinga pa bodo postavili Italijani.

    Objavljeno: 29.4.2000
  • IBM: lepa prihodnost za monitorje z zasloni LCD

    IBM meni, da čaka monitorje z zasloni LCD še lepa prihodnost. Tržišče bo v naslednjih dveh letih raslo za približno 40 % letno, na njem pa namerava IBM igrati pomembno vlogo. Nedavno so zato predstavili niz novih modelov iz različnih cenovnih razredov. Za širše množice je zanimiv predvsem model T54A, ki je z diagonalo 15 palcev v prodaji za manj kakor 1000 dolarjev. Za profesionalno rabo pa sta namenjena modela T74A (17-palčni) in T86A (18-palčni), ki poleg velikosti omogočata tudi večjo ločljivost in imata precej manjši ohišji. Cene se gibljejo med 2500 in 3100 dolarji. Vse nove monitorje je z dodatkom, ki omogoča tudi nastavitev nagiba monitorja, mogoče pritrditi na steno.

    Objavljeno: 29.4.2000
  • Novosti LevelOne

    Podjetje LevelOne, ki ga zastopa mariborsko podjetje Digital Data Communications, je predstavilo nove omrežne izdelke iz družine SOHO in Office. Novi izdelki se ponašajo z zanimivo obliko, ki jo je ustvaril znani oblikovalec avtomobilov Gemballa. S tehnične plati se omrežni izdelki lahko pohvalijo z zmogljivejšimi sistemskimi nabori. Zanimiva novost je tiskalniški strežnik LevelOne 10/100, ki je opremljen s podporo za spletni nadzor delovanja, obenem pa je najmanjši te vrste med svetovno konkurenco.Druga novost je usmerjevalnik ISDN LevelOne 10/100, ki je prvi tovrstni izdelek proizvajalca. Za zmogljivejše sisteme je na voljo tudi družina izdelkov LevelOne ProCon Gigabit, ki ponuja podporo za gigabitni Ethernet.

    Objavljeno: 28.4.2000
  • Izstreljen SESAT

    V ponedeljek, 17. aprila, so ob 23.08 po našem (srednjeevropskem poletnem) času z izstrelišča Proton/Block DM na kozmodromu Baikonur pod okriljem ruske agencije za letalstvo in vesolje izstrelili nov Eutelsatov satelit SESAT (Siberia Europe Satellite). Šest ur in 35 minut pozneje se je satelit uspešno ločil od nosilne rakete. To je prvi v vrsti treh satelitov, ki bodo izstreljeni letos, v naslednjem dveletnem obdobju pa jih bo skupaj 7, vključno z novim satelitom Hot Bird 6, namenjenim "vroči legi" 13 stopinj vzhodno. Skupna vrednost Eutelsatovih naložb v omenjeno novo in posodobljeno opremo bo preseglo milijardo evrov.

    Objavljeno: 28.4.2000
  • 3Dlabs kupil družbo Intense 3D

    Podjetje 3Dlabs, proizvajalec grafičnih procesorjev in kartic, je za okoli 30 milijonov dolarjev kupilo podjetje Intense 3D, ki je bila doslej enota družbe Integraph. Ta je bila med drugim tudi glavni tekmec 3Dlabsa na področju grafičnih pospeševalnikov za profesionalno 3D grafiko. Podjetje 3Dlabs postaja z nakupom najmočnejši ponudnik kartic za delovne postaje, družina pospeševalnikov Wildcat pa bo dopolnila ponudbo proizvajalca predvsem na zgornjem koncu zmogljivostne in cenovne lestvice.

    Objavljeno: 28.4.2000
  • Metacreations: razprodaja izdelkov in novi Metastream

    Podjetje Metacreations se je jeseni odločilo za presenetljiv korak, saj so napovedali, da bodo prenehali z razvojem in odprodali večino svojih izdelkov za grafično in večpredstavno obdelavo. V minulih mesecih so se tako pogajali z najboljšimi ponudniki in med njimi izbrali najbolj zanimive. Največje število programov so kupili pri kanadskem Corelu. To podjetje bo odslej imelo v lasti programske pakete Kai's Power Tools in KPT Vector Effects (grafični učinki), Bryce 3D (program za izdelavo navideznih svetov) ter priznani slikarski program Metacreations Painter. Prav zanimivo bo videti, kaj bo Corel naredil s slednjim, saj že imajo v programu tudi Corel Photo-Paint, ki je Painterjev tekmec. Po besedah podjetja pa ima Corel zelo pomembne načrte glede razvoja teh izdelkov, saj med drugim pripravljajo nove različice, od katerih pridejo nekatere na vrsto že kmalu.

    Objavljeno: 27.4.2000
  • Tržne novosti slovenskih operaterjev GSM

    SI.Mobil od 15. aprila uporabnikom svoje vnaprej plačane telefonije Halo omogoča uporabo tudi v tujini. Storitev se imenuje Odisej; uporabniki po prijavi pri pooblaščenem prodajalcu in plačilu priključnine (naročnine na storitev Odisej ni) dobijo časovno nedoločeno možnost uporabe storitev v tujini, za katere naknadno prejmejo račun. Storitev je na voljo pri vseh tujih operaterjih, s katerimi ima SI.Mobil delujoče pogodbe o sledenju, teh pa je skoraj 80. Proti enkratnem plačilu (1100 tolarjev) je za klice v tujini možno prejemati razčlenjeni račun. Če med bivanjem v tujini preteče 90-dnevni rok od zadnje polnitve, je obnova računa možna s klicem SI.Mobila (iz tujine je le-ta plačljiv) vendar le, če ima ob sebi uporabnik številko čeka Halo. Za zaščito pred zlorabo ali krajo je dnevna uporaba v tujini omejena na 13 tisoč tolarjev, skupna mesečna pa na 30 tisoč tolarjev. V SI.Mobilu so že pred uvajanjem storitve Odisej vsak dan pridobili približno 400 novih uporabnikov Halo, pričakujejo pa, da bo to število sedaj še raslo.

    Objavljeno: 27.4.2000
  • Ponovna revizija ISO v podjetju Oracle Software d.o.o.

    Podjetje Oracle Software d.o.o. iz Ljubljane je imelo v zadnjih dneh ponovno revizijo postopkov in delovanja v skladu z zahtevami standarda ISO za oddelka tehnične podpore in izobraževanja. Pregled vseh aktivnosti v zvezi s standardom je tudi tokrat opravilo mednarodno podjetje BVQI iz Anglije, ki je po natančnem pregledu stanja potrdilo uporabo certifikata ISO 9001:1994 za oddelek izobraževanja in ISO 9002:1994 za oddelek podpore uporabnikom.

    Objavljeno: 27.4.2000
  • Corel in Linux

    Kanadsko podjetje Corel, do nedavnega znano predvsem po grafičnih programih, se vse bolj uveljavlja tudi kot ponudnik orodij za operacijski sistem Linux. Nedavno so tako uradno predstavili različico pisarniškega paketa WordPerfect Office 2000 za okolje Linux, s čimer so med prvimi prenesli pomemben komplet programov v ta operacijski sistem. Paket, ki vsebuje urejevalnik besedil, preglednico, predstavitveni program, povezovalni program Corel Central, operacijski sistem Corel Linux 1.0 in še nekaj manjših orodij, je funkcionalno enak različici za okolje Windows, s katero zna tudi izmenjevati podatke. Corel bo prodajal dve različici izdelka: Standard (130 dolarjev) in Deluxe (160 dolarjev), slednji pa bo imel še zbirko podatkov Paradox, spletni brskalnik Netscape Communicator, izbor pisav in slik ter nekaj iger.

    Objavljeno: 25.4.2000
  • Ameriški izvoz visoke tehnologije

    ZDA sodijo poleg Japonske in Tajvana v ozek krog največjih izvoznikov visoke tehnologije. Lani so izvozili za 181 milijard dolarjev izdelkov z visoko tehnologijo, kar predstavlja okrog četrtino celotnega izvoza, a s tem niso pokrili uvoza, ki je že nekaj let zapored večji od izvoza. Zato pa je visoka tehnologija prvič prehitela druga področja izvoza, saj so izdelki za transport (avtomobili, letala ...) dosegli "le" 126 milijard dolarjev, na tretjem mestu pa so kemični izdelki s 67 milijardami dolarjev.

    Objavljeno: 25.4.2000
  • CA Unicenter TND

    Computer Associates je izbranim partnerjem že razposlal razvojno različico naslednjega rodu orodij za nadzor računalnikov, omrežij, programov in pretoka podatkov z imenom Unicenter TND (kar pomeni "The Next Dimension" -- naslednja razsežnost). Novi paket je naslednik dosedanjega nadzorniškega paketa Unicenter TNG ("The Next Generation" -- naslednji rod), v celoti pa prinaša veliko izboljšav obstoječih orodij ter nekaj novih tehnologij. Tržni analitiki menijo, da ne gre za radikalno nov izdelek, ki pa je kljub temu zelo pomemben korak za družbo Computer Associates.

    Objavljeno: 24.4.2000
  • Tudi SGI na poti v Linux

    SGI, podjetje, ki je še nedavno slovelo po vrhunskih grafičnih postajah, procesorjih MIPS, izjemni grafiki in lastnem operacijskem sistemu Irix, se povsem preusmerja v Linux. Predstavniki družbe so potrdili, da bodo v prihodnjih letih vse večji poudarek dali Linuxu in vse manjši Irixu. Poleg tega gre v primeru družbe SGI tudi za pomemben zasuk pri strojni opremi. Namesto lastnih rešitev bodo večino svojih novosti zasnovali na Intelovih 32- in 64-bitnih procesorjih. Toda kljub podpori najbolj razširjenim standardom ne nameravajo opustiti inovacij. Ena takih je datotečni sistem XFS, ki bo v kratkem na voljo z licenco GPL (splošna javna licenca), omogočal pa bo precej večjo stopnjevano nadgradljivost Linuxa v najzmogljivejših strežnikih, pri tem pa zanesljivost delovanja z vgrajeno podporo za dnevniški način delovanja.

    Objavljeno: 24.4.2000
  • Yahoo in prenosni telefoni

    Podjetje Yahoo se zelo trudi, da bi svojo vsebino in iskalnik ponudilo v ročnih računalnikih in prenosnih telefonih. Po zgledu družb AOL in Microsoft (MSN), ki prav tako pripravljata posebne različice svojih dveri, je Yahoo nedavno objavil dve novosti. Novice in druge koristne informacije bodo kmalu ponudili ob vsakem ročnem računalniku Palm, poleg tega pa bodo kmalu začeli s posredovanjem spletnih informacij na prenosne telefone, opremljene z brskalniki WML. Poleg spletnih vsebin naj bi za ročne računalnike ponudili še odjemalec za elektronsko pošto in program za elektronske pogovore.

    Objavljeno: 24.4.2000
  • Grafični učinki iz interneta

    Podjetje Andromeda Software, proizvajalec grafičnih učinkov in dodatkov za slikarski program Adobe Photoshop in z njim združljive urejevalnike, je predstavilo načrt za še eno možnost uporabe interneta. V kratkem naj bi predstavili prve grafične učinke, ki jih lahko na digitalne fotografije in slike dodamo kar prek interneta. Namesto da bi morali program za učinke nameščati na posamezni računalnik, fotografijo preprosto prenesemo v posebne strežnike, ki jih obdela, uporabnik pa nato dobi že pripravljeno fotografijo. Andromeda meni, da je to prihodnost grafične obdelave, k sodelovanju pa so že povabili nekatere druge ponudnike grafičnih učinkov.

    Objavljeno: 23.4.2000
  • Lightwave 6

    Podjetje Newtek je predstavilo novo pomembno različico programskega paketa Lightwave, ki je namenjen za animacijo 3D in videoprodukcijo z osebnimi računalniki PC. Lightwave 6, ki je namenjen računalnikom z okoljem Windows NT, vsebuje naslednji rod orodij za animacijo likov, nov sistem za modeliranje predmetov in močno izpopolnjen sistem za senčenje trirazsežnih modelov. Med drugim so pri novi različici avtorji pripravili tudi nov uporabniški vmesnik, ki je sodobnejši, preglednejši in enostavnejši.

    Objavljeno: 23.4.2000
  • Jerovšek in IBM skupaj s strežniki

    Jerovšek Computers in IBM Slovenija sta podpisala pogodbo o sodelovanju, ki zadeva predvsem ponudbo strežnikov s procesorji Intel. Tako bo Jerovšek strankam lahko poleg lastnih ponudil tudi strežnike priznane blagovne znamke, obenem pa se bodo izognili tudi težavam z dobavo - IBM jim lahko v vsakem trenutku zagotavlja dovolj veliko zalogo opreme. Podjetji sta na področju strežnikov sodelovali že doslej, tesnejše sodelovanje pa je tudi odziv na Compaqov odločnejši nastop na slovenskem tržišču.

    Objavljeno: 22.4.2000
  • Največji ponudnik tehnologije SAN?

    IBM namerava za pospešitev razvoja in prodaje izdelkov za pomnilniška omrežja SAN v bližnji prihodnosti vložiti kar 400 milijonov dolarjev. S tem želijo postati največji ponudnik te tehnologije. V dokaz so predstavili novo različico pomnilniškega strežnika Enterprise Storage Server (ESS), ki za krmiljenje uporablja 64-bitni procesor, podpira do 16 GB medpomnilnik in dodatna razširitvena mesta PCI, s katerimi lahko zagotovijo večjo prepustnost in podporo za še več diskov.

    Objavljeno: 22.4.2000
  • Brezžični HomeRun na Švedskem

    Brezžični vmesniki, ki podpirajo standard IEEE 802.11, so že lep čas na tržišču, vendar so bili doslej namenjeni le strogo profesionalni rabi. To naj bi se v prihodnosti spremenilo, prva sprememba pa se bo zgodila na Švedskem. Tamkajšnji telekomunikacijski operater Telia se je namreč povezal z ameriškim proizvajalcem Symbol Technologies, s katerim bodo razvili storitev HomeRun na osnovi Symbolovega brezžičnega omrežja Spectrum24.

    Objavljeno: 22.4.2000
  • NEC-ovi internetni tiskalniki

    NEC je predstavil novo družino laserskih tiskalnikov, ki kot prvi tovrstni izdelki za tiskanje dokumentov ne potrebujejo namestitve gonilnikov v operacijski sistem. Vsak tiskalnik ima namreč vgrajen spletni strežnik s posebnimi programi, ki samodejno pretvorijo dokument v obliko, primerno za tisk. Spletni strežnik podpira dokumente v zapisih Adobe Acrobat PDF, Microsoft Word, Excel in PowerPoint, slike v zapisih JPEG in EPS pa tudi spletne strani HTML. Datoteke lahko natisnemo na dva načina. Datoteke z miško odvlečemo na ikono tiskalnika, lahko pa tudi izberemo datoteke prek vgrajenega programa v spletnem strežniku. S tem so pri NEC-u precej poenostavili namestitev tiskalnika in odpravili napake in težave, povezane z gonilniki. NEC bo ponudil več modelov SuperScript 4650, med katerimi bodo sivinski in barvni laserji s cenami med 2000 in 3000 dolarji.

    Objavljeno: 22.4.2000
  • Macromedia Director 8 Shockwave Studio

    Podjetje Macromedia z nezadržno hitrostjo pripravlja nova grafična in večpredstavna orodja, ki so bolj kakor doslej opremljena s podporo za pripravo spletne vsebine. Zadnji iz niza novosti je paket Director 8 Shockwave Studio, ki omogoča izdelavo kompaktnih a učinkovitih spletnih animacij, filmov, risank, interaktivnih programov, iger in še marsičesa drugega. Glavna moč programa je v tem, da lahko združuje najrazličnejše vire podatkov, od rastrske in vektorske grafike, zvoka, animacij, modelov 3D in videoposnetkov. Zagotavlja visoko stopnjo odzivnosti, saj lahko v programu upodobimo obrazce in celo tako interaktivne programe, kot so moduli za kramljanje v realnem času. Vse to lahko opravimo z vgrajenim programskim jezikom Lingo, ki je po zmogljivosti vse bolj podoben klasičnim programskim jezikom.

    Objavljeno: 21.4.2000
  • Tudi Canvas 7 v Linuxu

    Podjetje Deneba je naslednji od ponudnikov grafičnih programov, ki namerava izdelke prenesti tudi v okolje Linux. Na ta operacijski sistem bodo sprva prenesli najpomembnejši izdelek, Canvas 7, ki v enem paketu vektorski urejevalnik, rastrski urejevalnik in program za namizno založništvo. Deneba bo program pripravila za računalnike PC, prenos v sistem Linux za procesorje PowerPC pa je odvisen od tega, ali bo zanj dovolj zanimanja. Javna razvojna različica bo na voljo konec aprila, končni izdelek pa poleti.

    Objavljeno: 21.4.2000
  • Xerox, Sharp in Fuji Xerox družno v nove tehnologije

    Na obzorju je nova koalicija, ki bo pospešila razvoj cenejših in hitrejših barvnih brizgalnikov. Xerox je napovedal, da bo sodeloval z družbama Sharp in Fuji Xerox, da bi razvil nove tehnologije, ki bodo omogočale izdelavo do 40 % hitrejših tiskalnih mehanizmov za nižjo ceno od današnjih modelov. Trojica bo v razvoj nove tehnologije v naslednjih petih letih vložila kar dve milijardi dolarjev, izdelke pa bo vsakdo prodajal pod svojo tržno znamko. Prvi bo čez nekaj mesecev na tržišče z novimi izdelki prišel Xerox, ki namerava v bodoče igrati na tem segmentu bistveno večjo vlogo kakor doslej. Novi tiskalniki bodo med drugim imeli dve tehnični novosti -- način tiska Express, pri katerem zna mehanizem natisniti celotno vrstico v enem samem prehodu, ter sistem barvnih rezervoarjev InkLogic, s katerim bo mogoče menjati le posamezno barvilo, tiskalna glava pa bo zmogla vsaj 10.000 izpisov. S tem naj bi ceno tiska znižali vsaj za petino.

    Objavljeno: 21.4.2000
  • Windows 2000 Embedded

    Microsoft naj bi kmalu pričel prodajati še eno izvedbo operacijskega sistema Windows 2000, ki bo namenjena računalniško podprtim krmilnikom, omrežni opremi in drugim posebnim napravam. Windows 2000 Embedded naj bi med prvimi poganjal novo strežniško napravo družbe IBM, ki nosi delovno ime Pine Hill, namenjena pa bo spletni strežbi v sistemih, ki ne potrebujejo običajne računalniške konzole in lastnosti posebnega operacijskega sistema. Microsoft ima z novim Windows 2000 Embedded še zelo velike načrte, saj naj bi na tej osnovi nastal niz specializiranih naprav, od igralnih konzol in internetnih terminalov do industrijskih krmilnikov.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • BeOS 5

    Podjetje Be Inc. je konec marca objavilo novo različico operacijskega sistema BeOS, ki je prvič na voljo brezplačno v izvršni in izvorni kodi. S podporo za iniciativo odprte kode nameravajo izkoristiti enak princip distribucije, ki je proslavil operacijski sistem Linux. Operacijskemu sistemu podjetje prilaga razvojno okolje BeIDE, potrebne knjižnice, programske vmesnike in dokumentacijo, s čimer želijo spodbuditi razvoj izdelkov za operacijski sistem. Postopoma nameravajo v ta namen objaviti tudi izvorno kodo za programe, kot so uporabniški vmesnik Tracker in upravitelj programov Deskbar.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • SCO v težavah, sprememba strategije

    Podjetje Santa Cruz Operations (SCO), eden glavnih ponudnikov Unixa za Intelovo platformo, se je znašlo v težavah. Podjetje je že opozorilo vlagatelje, da bodo poslovni rezultati ob koncu četrtletja slabši od pričakovanih, kot razloge pa navajajo počasnost prodaje po prehodu v letu 2000 in druge dejavnike. Doug Michels, predsednik in direktor družbe je zaradi tega napovedal obsežno preoblikovanje podjetja in sicer v tri enote: Server, Tarantella in storitve. Prva enota se bo še naprej ukvarjala s trženjem in razvojem strežniških različic operacijskega sistema UnixWare, katerega slaba prodaja je glavni razlog za težave. SCO menda razmišlja o temu, da bi dele paketa UnixWare ločila od jedra in jih ponudila kot dodatke za druge Unixe in Linux.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • Lastniki družbe Telemach bodo dokapitalizirali podjetje

    Ljubljana, 20. april -- Na današnji skupščini Telemacha, slovenske družbe za komunikacijske storitve, so se družbeniki odločili, da bodo dokapitalizirali svoje podjetje v višini ene milijarde slovenskih tolarjev. Lastniki Telemacha -- BTC, Slovenske železnice, Mesto Ljubljana, Masterline, Gorenje, Eon, Prvinvest, Rebus ter Andrej in Matjaž Meglič -- bodo udejanili dokapitalizacijo v sorazmerju s kapitalskimi deleži, ki jih v družbi že imajo.

    Objavljeno: 20.4.2000
  • Windows Media Player 7

    Microsoft nadaljuje s predstavitvijo novih tehnologij, ki jih bomo lahko videli v naslednji različici okolja Windows, imenovani Windows Millenium Edition (Windows ME). Konec marca so razgrnili tančice z nove različice predvajalnika za večpredstavne zapise Windows Media Player 7. Gre za povsem nov program, ki namerava pod svojim okriljem združiti podporo za najrazličnejše večpredstavne zapise in naprave.

    Objavljeno: 19.4.2000
  • Nortelov Netgear

    Nortel, eden od velikanov omrežne opreme, se je tako kakor nekateri tekmeci odločil, da bo oddelek za potrošniške izdelke osnoval kot samostojno družbo. V ta namen so obudili ime Netgear, nekdanji potrošniški oddelek družbe Bay Networks, ki jo je kupilo podjetje Nortel. Netgear naj bi potrošnikom ponujal izdelke, ki bodo tekmovali s 3Comovimi izdelki OfficeConnect in HomeConnect. Nortel s tem nadaljuje politiko prenosa nekaterih dejavnosti v ločena podjetja. Pred časom so osamosvojili družbo Entrust, ki se ukvarja z izdelki za omrežno varnost in Elastic Networks, ki pripravlja izdelke z brezžično tehnologijo z visokimi hitrostmi, namenjene predvsem za prenosno računalništvo.

    Objavljeno: 19.4.2000
  • Microsoft in Texas Instruments

    Microsoft in Texas Instruments sta sklenila dogovor o podpori za Texasove procesorje za digitalno obdelovanje signalov v bodočih izdelkih z operacijskim sistemom Windows CE. Microsoft bo podprl platformo Open Multimedia Application, s čimer naj bi v žepne naprave prinesli cenejše in zmogljivejše storitve komunikacij (predvsem brezžičnih) ter podporo za bogate večpredstavne zapise (MP3, MPEG). Končni cilj pa je ustvariti osnovo za bodoče naprave, ki jih bo mogoče upravljati z govorom, analiziranim s procesorji DSP Texas Instruments.

    Objavljeno: 19.4.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji