Objavljeno: 14.12.2002

Zapislljivi nosilci CD-R iz Slovenije

Podjetje Trendes je začelo v Velenju proizvajati nosilce CD-R, s čimer želijo konkurirati drugim znamkam tako na domačem, kot tujem trgu. Kdor si je želel doslej omisliti svojo lastno blagovno znamko nosilcev CD-R, se je moral napotiti vsaj v sosednjo Italijo, če ne že v Nemčijo. Od novembra dalje pa je pri podjetju Trendes mogoče naročiti izdelavo zapisljivih plošč, katerih izbira imena blagovne znamke in oblikovna rešitev zunanje podobe je omejena le z naročnmikovo domišljijo.

V svetu se letno porabi kar 9,6 milijarde nosilcev CD-R, na slovenskem trgu letošnjo porabo ocenjujejo na 8 milijonov, prihodnje leto pa naj bi jih >>zapekli<< že preko 10 milijonov. Pretekla leta so potrdila nenehno rast porabe, lanski prirastek 30 odstotkov pa naj bi bil letos zaradi padca cen zapisovalnih enot še večji. Zanimivo je, da je preko 80 odstotkov svetovne proizvodnje nosilcev CD-R medijev na Tajvanu, medtem ko nam je v bližnjem evropskem prostoru najbližja proizvodnja v Italiji.

Kakovost je osnoven cilj Trendesa in proizvodnja nosilcev za hitrosti 48x in 32x zato poteka v posebnem čistem okolju ter s certifikat kakovosti podjetja Philips. Pri izdelavi so uporabljeni preizkušeni in najkakovostnejši materiali, na čelu z vodilno polikarbonatno umetno maso Makrolon podjetja Bayer ter organskim barvilom UltraGreen MX podjetja CIBA - Specialty Chemicals. Ta tehnološko najnaprednejša kombinacija omogoča kvalitetno in trajno zapisovanje s hitrostmi tudi do 56x.

Trenutna zmogljivost proizvodnje podjetja Trendes je 12.000 nosilcev na dan, ki se bo z vzpostavitvijo druge linije v letošnjem decembru podvojila. V podjetju načrtujejo v marcu 2003 postaviti še tretjo proizvodno linijo, kar pomeni dnevno izdelanih 36.000 medijev. Na robotizirani liniji in v posebno čistem in kontroliranem okolju je za vsako tehnološko fazo izdelave zapisljivega nosilca izvedena kontrola kakovosti.

Med srednjeročnimi načrti Trendesa so povečanje proizvodnih linij in prodaja na trge zahodne Evrope, seveda pa tudi širše okolice Slovenije. Razmišljajo tudi o razvoju ter širitvi palete proizvodov na področje nosilcev DVD in na tehnologijo modrega laserja (blue-ray).

http://www.trendes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji