Objavljeno: 18.12.2002

Prvi 3G aparat s Symbianovim operacijskim sistemom

Japonski Fujitsu je predstavil prvi mobilni telefon tretje generacije, ki deluje na Symbianovem operacijskem sistemu. F2051 bo deloval v omrežju NTT DoCoMo na Japonskem in bo na voljo za božič. Hkrati gre tudi za prvo napravo s Symbianovim operacijskim sistemom na japonskem tržišču.

Aparat je školjkaste oblike in ima vgrajeno digitalni fotoaparat s 100.000 svetlobnimi elemnti, ki zmore posneti tudi do 15 sekund videa in ga je mogoče zavrteti za 270 stopinj, tako da lahko prikaže govornika in okolico. Zaslon ima diagonalo 2,2 palca in prikazuje barve s 16-bitno globino. Akumulator zdrži 200 ur v pripravljenosti, oziroma 110 minut pogovora, aparat pa je težak 114 gramov. Cena na Japonskem je, preračunano, 240 evrov.

Čeprav so Motorola, Nokia in Siemens že predstavili delujoče aparate tretje generacije, ki delujejo na Symbianu, pa ti še niso v redni prodaji, saj evropska omrežja UMTS komercialno še ne delujejo. Sicer pa ima večina proizvajalcev mobilnih telefonov druge in tretje generacije že sklenjene pogodbe s Symbianom, kar kaže, da se temu proizvajalcu programske opreme za mobilne naprave očitno obeta še svetla prihodnost.

http://www.symbian.com

http://www.fujitsu.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji