Objavljeno: 19.12.2002

Gigabit na sekund prek brezžične povezave

Havajsko podjetje Loea je napovedalo novo tehnologijo, ki omogoča zelo visoke komunikacijske hitrosti prek brezžičnih povezav. Tehnologija, ki so jo poimenovali Virtual Fiber, naj bi omogočila hitrosti prenosa okoli 1,25 Gb/s prek brezžične povezave, kar je lep korak naprej v primerjavi z današnjimi izdelki, ki dosegajo največ 54 Mb/s.

Raziskovalci podjetja Loea so uspeli visoko hitrost zagotoviti z uporabo večjega števila povezav v zelo visokem frekvenčnem območju, med 70 in 76 GHz. Z uporabo usmerjenih paraboličnih anten so uspeli omenjeno hitrosti doseči na razdalji okoli 5 kilometrov med dvema točkama univerze na Havajih. Za zdaj frekvenčno območje med 70 in 76 GHz še ni odobreno s strani ameriškega nadzornika frekvenčnega območja FCC, vendar je moč pričakovati, da bo v prihodnje to območje odprto za javno rabo. Predvidevamo lahko, da bo temu sledila tudi ratifikacija na mednarodni ravni.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo tehnologija Virtual Fiber na voljo za nakup, podana pa je le ocena stroškov za samo opremo, ki naj bi se gibala v območju 20.000 dolarjev za povezavo med dvema točkama. S tako ceno bo Virtual Fiber najbrž uporaben predvsem kot rešitev za premostitev na težavnih področjih (ceste, vodne poti,...) ali pa kot rezervna tehnologija za primer izpad ožičene gigabitne povezave.

http://www.loeacorp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji