Objavljeno: 16.12.2002

Terabajt na kasetah

Podjetje Quantum je s svojim standardom DLT izgubilo prestol najzmogljivejše tehnologije tračnih enot na račun tehnologije Ultrium, vendar zdaj načrtujejo povratek. Že sredi leta 2003 naj bi tako presegli zmogljivost sedanje (100 GB/kaseto) in prihodnje generacije (200 GB/kaseto) tračnih enot Ultirum.

V zaključnih fazah razvoja je namreč standard SDLT-600, ki bo omogočal hranjenje od 300 GB podatkov na kaseto, oziroma do 600 GB ob uporabi kompersije podatkov. Hitrost snemanja podatkov bo predvidoma 35 MB na sekundo, kar zagotavlja hitro snemanje velike količine podatkov. Kasete bodo vsebovale tudi pomnilniški čip, v katerem bo enota lahko hranila datotečno tabelo in s tem omogočala hitro iskanje in dostop do podatkov. Enota bo na voljo v različnih izvedbah, med drugim tudi z vmesnikom za neposredno priključitev na omrežje FC-AL (SAN).

Quantum namerava v bodoče vzporedno razvijati dve družini izdelkov - zmogljive enote, ki se bodo odlikovale predvsem po visoki hitrosti in obilici prostora na posamezni kaseti, s čimer bodo v strežnikih zavzemale prostor polne višine. Drugi tip izdelkov pa bodo enote, kjer bo posebej skrbno načrtovano razmerje med ceno in zmogljivostjo, te enote pa bodo tudi narejene v izvedbi polovične višine. Taka bo nova enota VS160, ki lahko spravi do 80 GB podatkov

na kaseto, vendar bo primerna tudi za najmanjše strežnike.

Podjetje Quantum pa je ob tej novosti postavilo še eno novo stavo - do leta 2005 naj bi razvili novo generacijo tračnih enot DLT, ki bodo lahko na posamezno kaseto spravile do 1 terabajt podatkov, kar naj bi po napovedi dosegli prej, kot konkurenčni Ultrium.

http://www.quantum.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji