Objavljeno: 19.12.2002

Prva razvojna različica naslednjega SQL Serverja kmalu nared

Microsoft bo najbrž že februarja ali marca objavil prvo razvojno različico naslednika podatkovnega strežnika SQL Server, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Yukon. Poročila prvih preizkuševalcev bodo tudi podlaga za odločitev o datumu prihoda končne različice strežnika. Po ocenah analitikov je Yukon eden pomembnejših mejnikov za podjetje Microsoft, saj bo predstavljal temeljni kamen za razvojna orodja in poslovne rešitve v naslednjih letih.

Rezultate dela iz projekta Yukon pa bomo srečali še na mnogih drugih mestih in izdelkih. Jedro baze bo med drugim osnova za povsem nov datotečni sistem WinFS, ki ga Microsoft načrtuje za naslednjo različico okolja Windows z delovnim imenom Longhorn. Yukon pa bo tudi nov temelj za hrambo podatkov v eni od prihodnjih različic poštnega strežnika Exchange, ki nastaja pod delovnim imenom Kodiak (neposredni naslednik sedanje različice tega še ne bo imel). Ob prihodu novega podatkovnega strežnika lahko poleg tega pričakujemo naslednjo veliko različico razvojnega okolja Visual Studio .NET.

Prva razvojna različica bo na voljo le okoli 1.500 izbranim preizkuševalcem, druga različica pa bo najbrž na voljo tudi širši javnosti. Glavna sprememba bo v jedru podatkovnega strežnika, ki bo vsebovalo izvršno okolje CLR, v katerem bomo lahko poganjali hranjene procedure (stored procedures) napisane v poljubnem jeziku skladnim z platformo .NET.

Še pred objavo Yukona pa bo Microsoft na trg poslal 64-bitno različico podatkovnega strežnika SQL Server 2000, ki nastaja pod delovnim imenom Liberty. Pričakujemo ga lahko hkrati z objavo 64-bitne različice strežnika Windows .NET Server 2003, predvidoma aprila 2003.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji