Objavljeno: 17.12.2002

Napovedi za leto 2003

Leto se bliža koncu, zato so pri družbi IDC objavili svoje napovedi glede smernic razvoja računalniške industrije v letu 2003. Čeprav bo leto 2003 v znamenju ponovnega, a zmernega vzpona prodaje, nas morda čakajo tudi manj prijetne stvari. Pri IDC-ju tako napovedujejo, da bo v letu 2003 doživel vsaj en velik napad, ki bo omrežje spravil na kolena za dan ali dva. Ta napoved je posledica vse večjega števila varnostnih lukenj, vse naprednejših napadalskih programov, po drugi strani tudi razmeroma uspešnih super-napadov, ki jih je internet utrpel proti koncu leta.

Seveda so med napovedmi tudi svetlejši dosežki. Kot že rečeno naj bi celotna industrija informacijske tehnologije in telekomunikacij v letu 2003 doživela okoli 6-odstotno rast. Skupna vrednost prodanih izdelkov pa bo dosegla predvidoma 1,9 bilijonov ameriških dolarjev.

Največjo rast napovedujejo srednjemu razredu strežnikov, medtem ko bodo implementacije 64-bitnih procesnih arhitektur še naprej redke. Linux bo še vedno pridobival tržni delež, vendar bolj na račun Unixov kot pa okolja Windows.

Vse več strežnikov bo vključenih v računalniške gruče, predvsem tisti z Linuxom pa bodo še naprej uporabljeni kot alternativa zmogljivim superračunalnikom. Za razliko od prodaje strojne opreme, v letu 2003 ne bomo videli rasti prodaj storitev, saj bodo podjetja zmanjšala sredstva za nove projekte.

Brezžični ethernet bo ena najbolj vročih tehnologij, še zlasti zato, ker bodo proizvajalci poskrbeli za primerne varnostne popravke obstoječih standardov. Prav brezžične komunikacije bodo tudi prispevale k še večji količini elektronske pošte. Število sporočil naj bi se povečalo za 30% glede na leto 2002, kar drugače pomeni okoli 40 milijard sporočil dnevno po celem svetu. Število uporabnikov neposrednega sporočanja se bo podvojilo in doseglo raven 30 milijonov. Sistemi za preprečevanje in odstranjevanje nezaželene pošte bodo prestregli približno 40% vseh prejetih sporočil.

Pri IDC-ju menijo, da so njihove napovedi točne, saj so načeloma v dosedanjih ugotovili približno sedmih od desetih napovedi. Med napake za letošnj leto sodita usoda Microsoftove iniciative za spletne storitve .NET myServices, ki je za zdaj postavljene v drugi plan in napovedali ponovne rasti prodaje že v drugi polovici leta 2002.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji