Objavljeno: 18.12.2002

Most med CDMA in UMTS

Proizvajalec mobilne omrežne opreme Lucent Technologies je predstavil bazno postajo, ki deluje v omrežjih CDMA, a omogoča povezavo tudi z aparati za omrežja W-CDMA, med katera sodi UMTS.

Trenutno obstajata na svetu dve prevladujoči tehnologiji za mobilno telefonijo, GSM, ki ga uporablja približno 80 odstotkov uporabnikov in CDMA, ki ga uporablja preostalih 20 odstotkov, pretežno v ZDA, Avstraliji in nekaterih azijskih državah. Poskusi povezovanja teh dveh omrežij zaenkrat niso obrodili sadov, kar načeloma velja tudi za nadgradnji obeh tehnologij, oziroma njuni t.i. tretji generaciji. Splošno prevzet standard za tretjo generacijo temelji na tehnologiji W-CDMA in ga v primeru omrežij GSM predstavlja UMTS, medtem ko se tretja generacija omrežij CDMA imenuje CDMA20001x. Slednja naj z omrežji W-CDMA ne bi bila združljiva.

In prav tukaj so Lucentovi strokovnjaki dosegli preboj, saj nova generacija baznih postaj za omrežja CDMA Flexnet Modular omogoča tudi povezovanje aparatov, ki delujejo na omrežjih W-CDMA in CDMA20001x. Seveda je bazna postaja le prvi korak, svoje pa morajo narediti še proizvajalci ostale omrežne infrastrukture in seveda aparatov.

Na tem področju se že nekaj časa trudita Nokia in Qualcomm. Slednji je sicer avtor standarda CDMA in proizvaja nabore čipov za mobilne telefone ter druge naprave, ki delujejo v teh omrežjih. Za naslednje leto obljubljajo procesorje, ki bodo poganjali dualne telefone v obeh omrežjih, vendar bo še trajalo nekaj časa preden bodo prvi izdelki dejansko na voljo. Nokia pa se, po drugi strani, bolj trudi z omrežnimi rešitvami. Tako so pred časom uspešno poslali večpredstavno sporočilo iz omrežja GSM na aparat v omrežju CDMA.

http://www.lucent.com

http://www.qualcomm.com

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji