Objavljeno: 20.12.2002

Rubikov princip za pomnilniški prostor

Raziskovalci podjetja IBM razvijajo nov način zlaganja in povezovanja diskov v pomnilniških sistemih, ki po organizaciji spominja na znamenito Rubikovo kocko. Projekt z imenom Collective Intelligent Bricks vsebuje tehnologije in povezave, ki omogočajo izgradnjo izredno zmogljivih pomnilniških sistemov, ki pa bodo prostorsko precej manjši od današnjih izdelkov.

Sistem ima posamezne diskovne >>kocke<< postavljene v kopice, ki po organizaciji in načinu dostopa spominjajo na rubikovo kocko, omogočajo pa zelo veliko pomnilniško gostoto. Posamezna osnovna >>kocka<< je sestavljena iz dvanajastih diskov, ki zavzemajo prostor s stranico le okoli 20 cm. Če na podlagi takih kock zgradimo sistem v obliki kocke, bomo s stranico 60 cm zgradili pomnilniški sistem, ki vsebuje 27 kock in skupno že kar 32 TB pomnilniške prostora.

S tem pa možnih kombinacij še ni konec. V >>pomnilniški kocki<< s stranico iz šestih kock bi tako lahko imeli že 216 modulov, v taki s stranico iz osmih kock pa kar 512 modulov ali drugače povedano 6.144 diskov. Toda tudi taka kocka bi merila v vse tri strani manj kot dva metra. Collective Intelligent Bricks med drugim vsebuje možnost, da posamezne module zamenjujemo in dograjujemo med samim delovanjem sistema, kar bo zagotavljalo modularnost, skoraj brez omejitev. Upajmo le, da bo v velikih sistemih kocko lažje najti, kot v originalni >>Rubikovi<< kocki.

Diski v posameznem modulu so povezani v polje RAID, sistem pa skrbi tudi RAID organizacijo na drugem nivoju - med samimi moduli, kar precej povečuje varnost podatkov. Inženirji morajo zdaj še dovršiti povezovalno tehnologijo in arhitekturo, saj trenutno kocke še ne dosegajo prepustnosti klasičnih pomnilniških sistemov. Trenutno razmišljajo o uporabi vodil Infiniband in Ethernet s hitrostjo 10 Gb/s. Razrešiti bodo morali tudi hlajenje, saj se pri tolikšni stopnji diskov v sistemu močno dviga temperatura. Za zdaj imajo uporabljeno vodno hlajenje, ki pa je drago in z marsikaterega zornega kota nepraktično.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji