Objavljeno: 26.12.2002

Yahoo kupuje Inkotomi

Družba Yahoo, lastnik največjega spletnega iskalnika je kupila podjetje Inktomi, da bi se obvaroval vse bolj uspešnega napredovanja iskalnika Google. Nakup predstavlja nekakšno vrnitev tehnologije Inktomi, ki je služila za osnovo iskalnika Yahoo že med leti 1998 in 2000. Kasneje se je Yahoo odločil in kot jedro iskalnika uporabil tehnologijo družbe Google. Že nekaj časa se je govorilo, da bi Yahoo lahko celo kupil Google, vendar je to ostalo le na govoricah, zdaj pa se je v prvem planu zopet pojavil Inkotmi.

Odločite družbe Yahoo dokazuje, da v ozadju poteka ostra bitka za prevlado na tem pomembnem in donosnem področju, saj je Yahoo na podlagi uspeha z iskalnikom zgradil še celo množico spletnih storitev, ki mu prinašajo zaslužek. Odločitev za Inktomi tudi pomeni, da Yahoo pred sabo ni imel enostavnih rešitev in se je moral zateči na tisto, kar je bilo pri roki.

Mnogi se že sprašujejo, kaj to pomeni za prihodnost iskalnika Yahoo in predvsem odnosov z družbo Google. Ta še vedno ostaja jedro tudi pri iskalniku Yahoo, vendar je vprašanje, za koliko časa. To je že tretja sprememba za Yahoo, ki je pred letom 1998 sodeloval z družbo AltaVista. Mnogi menijo, da je korak velikana med iskalniki logična posledica pohoda družbe Google na področje spletnih storitev, ki so bile doslej v domeni družbe Yahoo.

http://www.yahoo.com

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji