Objavljeno: 24.12.2002

Zapisljivi DVD-ji - velika uspešnica 2003

Zapisovalniki DVD, bodisi po standardu DVD-R(W), bodisi po standardu DVD+R(W), bodo velika uspešnica leta 2003, ugotavljajo analitiki in predstavniki računalniške ter zabavne industrije. 2001 je bilo po svetu prodanih milijon zapisovalnikov DVD, večinoma v Applovih računalnikih, medtem ko za letošnje leto velja splošna ocena, da je bilo prodanih okrog 3 milijone enot, torej 300 odstotno povišanje. Naslednje leto naj bi se rast v odstotkih še nekoliko dvignila in tako naj bi 2003 bilo prodanih kar 10 milijonov enot.

Po ocenah analitikov se uspeh zapisljivih DVD-jev navezuje na uspeh predvajalnikov DVD, ki so se v petih letih >>naselili<< v več kot polovici gospodinjstev v ZDA. Za primerjavo povejmo, da je VHS videorekorder za tak podvig potreboval kar desetletje. DVD-ji ponujajo višjo kakovost, ne pokvarijo se tako hitro in so preprosti za uporabo, pa še cene nenehno padajo. Od leta 1997, ko so bili predstavljeni, je cena predvajalnika DVD v ZDA padla iz 1000 dolarjev na 70.

Podobno tudi zapisovalniki. Medtem ko so nedavno še stali okrog 150 tisočakov, jih je sedaj že mogoče dobiti za 80 tisoč tolarjev in glede na napovedi industrije bodo cene še naprej strmo padale; tudi pod 50 tisoč tolarjev. Podobno je z nosilci DVD-R(W) in DVD+R(W), ki so se pocenili iz nekaj 10 tisočakov na dobrega tisočaka in pol.

Znatno oviro uspehu zapisljivih DVD enot sta predstavljala dva standarda za zapisovanje, prej omenjena DVD+R in DVD-R, vendar se proizvajalci vse manj >>borijo<< za svoj >>edini pravi<< standard in pričenjajo izdelovati enote, ki podpirajo oba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji