Objavljeno: 28.12.2002

Kazanje 64-bitnih "mišic"

V letu 2003 bomo priča zanimivemu boju na področju 64-bitnih podatkovnih strežnikov med podjetji IBM, Oracle in Microsoft. Že konec letošnjega decembra bo prvi udaril Oracle s 64-bitno različico strežnika Oracle 9i za Intelov Intanium2 na HP-jevi različici operacijskega sistema Unix, HP-UX. Različici za Linux in Windows bosta na voljo v začetku leta 2003.

Microsoft se bo Oraclu postavil ob bok aprila 2003, ko bo predstavil prvi 64-bitni operacijski sistem Windows .Net Server 2003, hkrati z njim pa tudi 64-bitno različico strežnika SQL Server 2000. Tudi IBM ne namerava zaostajati za konkurenco, v aprilu pa naj bi prišel na trg s 64-bitno različico podatkovnega strežnika DB2 8.1 za operacijska sistema Windows .Net Server in Linux.

Ob pompoznih napovedih in kazanju mišic na tem področju se poraja vprašanje, kdo zares potrebuje te izjemno zmogljive izdelke. 32-bitne različice podatkovnih strežnikov so namreč dovolj hitre in zmogljive za večino podjetij - in to naj bi veljalo za naslednjih pet do deset let, zatrjujejo predstavniki raziskovalne družbe Illuminata. IDC-jevi analitiki pa vidijo možnosti za uspeh 64-bitnih izdelkov šele v letu 2004, ko bodo podjetja izdatneje nadgrajevala strojno opremo in strežnike. Takrat bo migracija z 32- na 64-bitne različice bolj logična, saj je treba pri prenosu prilagajati tudi programe.

Poleg tega se bodo podjetja morda odločala tudi za prehod iz dragega Unixa na cenejši Linux - z Intelovimi ali AMD-jevimi procesorji. Slednji bo predstavil 64-bitni Opteron v začetku leta 2003. Spremembe naj bi se zgodile tudi pri tržnih deležih. V letu 2001 je bil na področju sistemov za upravljanje relacijskih podatkovnih baz daleč spredaj Oracle (43 odstotkov), na drugem mestu je bil IBM z 31 odstotki, daleč zadaj pa Microsoft z manj kot desetino tržnega deleža. Letos naj bi Oracle nekaj izgubil, IBM pa pridobil.

http://www.oracle.com

http://www.ibm.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji