Objavljeno: 9.1.2003

Intel tudi v telefonih

Z veliko zamudo, vendar z ogromni sredstvi in vrhunskimi tovarnami za izdelavo integriranih vezij se Intel spušča tudi v boj za dobičkonosno tržišče prenosnih telefonov. Ti imajo danes barvne zaslone in celo fotoaparate, kmalu pa naj bi se tudi po procesorski zahtevnosti počasi približevali ročnim računalnikom. Intel meni, da je to priložnost za podjetja, ki so močna v izdelavi vezij in procesorjev.

Svojo družino procesorjev XScale (modela PXA210 in PXA250 sta v uporabi v PocketPCjih) bo razširil z bolj varčnima procesorjema PXA261 in PXA262, v prvem četrtletju 2003 pa tudi z združenim procesorjem ki trenutno nastaja pod razvojnim imenom Manitoba. Manitoba naj bi bil procesor, ki bo na isti silicijevi ploščici vseboval tudi signalni procesor DSP in pomnilnik. Tako opremljen procesor naj bi proizvajalcem telefonom omogočil izdelavo manjših in varčnejših telefonov.

Ovira je morda le v tem, da Intelov pristop ni nič novega. Texas Instruments, ki je trenutno najmočnejši na področju prenosnih telefonov, namreč zelo podobne izdelke, procesorje OMAP (enega izmed njih vsebuje tudi nov Palm Tungsten) izdeluje že od leta 2000. Tudi Motorola, ki je na tretjem mestu, že dalj časa trži svoje integrirane procesorje i250 in i300, zelo močan pa je tudi Qualcomm s svojimi vezji za telefone CDMA.

Opazovalci se vseeno strinjajo, da je Intel dovolj močan, da si bo s svojimi vrhunskimi tovarnami in milijardami dolarjev tudi na tem področju uspel izboriti prostor pod soncem. Ideja je preprosta - tisti, ki ima tovarne, ki so sposobne izdelati velikanske količine teh vezij, bo izdelke lahko ponujal po nižji ceni kot tisti, ki morajo tovarne oz. njihove zmogljivosti najemati.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji