• Kdo se boji spletnega nakupovanja?

    Ljudje se še vedno bojijo poslati številko svoje kreditne kartice spletnim trgovinam, je pokazala nedavna raziskava Brigham Young University iz Utaha, ki sta jo financirala IBM in veriga veleblagovnic JC Penny. Na vrhu vseh strahov, ki so jih anketirani v 1.738 ameriških gospodinjstvih navedli kot razlog, da ne kupujejo v spletu, je strah pred zlorabo njihovih kreditnih kartic. Izdelovalci študije tudi ugotavljajo, da spletne prodaje ne bo moč povečati s prepričevanjem računalniško >>nepismenih<< temveč s trdnejšimi zagotovili o varnosti internetnega kupovanja in drugimi marketinškimi prijemi, kot so občasne brezplačne dostave blaga ipd. Raziskava je pokazala, da največ anketirancev v spletu kupuje obleke, knjige in revije ter glasbene zgoščenke, manj kot deset odstotkov pa je tistih, ki tako kupujejo rože, vozovnice ali plačujejo potovanja.

    Objavljeno: 24.7.2001
  • Intelov zaslužek strmo pada

    Intelov dobiček se je tudi v drugem četrtletju letošnjega leta strmo zmanjševal. Padel je na 854 milijonov dolarjev oziroma 12 centov po delnici, kar je za 22 odstotkov manj kot v prvem četrtletju in kar za 76 odstotkov manj, kot v istem obdobju lanskega leta. Drugi pokazatelji poslovanja, kot so razmerje med vložkom na proizvod in dobičkom od prodaje, so še bolj neugodni, saj se je to razmerje v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem skoraj razpolovilo, v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem pa zmanjšalo za 60 odstotkov. Dohodki podjetja so se na letni ravni zmanjšali za 24 odstotkov, primerjava dohodkov obeh četrtletij pa kaže pet odstotni padec na 6,3 milijarde dolarjev. V Intelu napovedujejo za naslednje četrtletje razmeroma nespremenjeno stanje z dohodkom med 6,2 in 6,3 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 24.7.2001
  • Prenovljena ponudba laserskih tiskalnikov Lexmark

    Podjetje Lexmark ne počiva in s osmimi novi modeli namerava spodbuditi nakup tiskalnikov in večfunkcijskih naprav z lasersko tehnologijo. Med novostmi so laserski tiskalnik W820, ki zmore tisk na papir velikosti A4 in A3, dosega pa hitrost tiska 45 strani na minuto. Zanj so na voljo številni dodatki, kot so sortirnik, spenjalnik, pa tudi optični bralnik, ki celoto spremeni v fotokopirni stroj. Naenkrat lahko vanj vložimo kar 3.500 listov papirja. Cene se v ZDA gibljejo med 2.900 in 4.000 dolarji.

    Objavljeno: 23.7.2001
  • Sony predstavlja omrežni projektor

    Sony je na sejmu Infocomm 2001 predstavil nov koncept za učinkovito in hitro prikaz podatkov. Sonyev model VPL-PX15 je namreč prvi projektor, ki se ga da priključiti v računalniško omrežje, od koder črpa podatke, ki jih nato projecira gledalcem. S tem so odpravili potrebo po temu, da bi za predstavitev podatkov potrebovali računalnik. V osnovi je to projektor, ki ima poleg običajnih stvari ter priključkov tudi vmesnik za računalniško omrežje. Preko menijev v projektorju lahko dostopamo do omrežja in datoteke kot so predstavitve PowerPoint, preglednice Excel ter slike v zapisih BMP, JPEG, GIF ali PNG.

    Objavljeno: 23.7.2001
  • Datalab napreduje, razkriva podatkovne strukture

    Pri podjetju DataLab so zelo zadovoljni s prodajo svojih programskih rešitev za poslovanje podjetij, za prihodnost pa načrtujejo nekaj zanimivih potez. Ugoden trenutek so potrdili tudi poslovni rezultati, saj so v drugem četrtletju leta 2001 prodali za 29,3 milijonov tolarjev licenc za programsko opremo DataLab Pantheon, kar pomeni za 105% večjo prodajo kot v istem obdobju v lanskem letu. Ker je bila tudi prodaja v prvem četrtletju izredna to na polletni ravni predstavlja povečanje prodaje kar 81%. Zelo se je povečal prihodek iz naslova vzdrževalnih pogodb, saj so v polletju zabeležili rast v višini 625%. Programsko rešitev DataLab Pantehon uporablja preko 600 podjetij v Sloveniji in na Hrvaškem.

    Objavljeno: 23.7.2001
  • Poslovno sodelovanje na področju rešitev Lotus Notes

    Podjetji Genis in Nibble sta konec junija podpisali skupni dogovor, s katerim Genis prevzema nadaljnji razvoj rešitev v okolju Lotus Notes, ki jih je v preteklosti razvijalo podjetje Nibble. >>V podjetju Nibble smo se za ta korak odločili, ker se želimo usmeriti v svoje strateške programe<<, je povedal Tomo Zaplotnik, direktor podjetja Nibble. >>Predvsem nameravamo utrditi svojo vlogo ponudnika celovitih rešitev na področju informacijskih tehnologij in sistemske integracije<<. Nove rešitve bo Genis vključil v svojo ponudbo rešitev, med katere sodijo paketi e-Računi, e-Proj in e-Pisarna, ponudbo pa nameravajo še razširiti.

    Objavljeno: 23.7.2001
  • Pregled ocen prek interneta za starše

    Podjetje BB8 d.o.o. iz Izole pripravlja projekt elektronske redovalnice, ki bo staršem omogočil, da preko interneta pregledujejo ocene in preverjajo prisotnost svojih otrok pri pouku. Starši bodo tako lahko z uporabo osebnega gesla vsakodnevno spremljali otrokov uspeh iz službe, od doma, s službene poti itd.

    Objavljeno: 22.7.2001
  • Microsoft in VeriSign razglasila .NET zavezništvo

    Microsoft in podjetje VeriSign sta danes dosegla sporazum o nadaljnjem sodelovanju v okviru Microsoftove iniciative .NET. Verisign, vodilni ponudnik internetnih varnostnih rešitev, bo poskrbel za tehnologije za avtentikacijo in podporo varnostnim tehnologijam v prihajajočih .NET izdelkih, hkrati pa bo v svoje izdelke in rešitve integriral Microsoftovo tehnologijo in pri izdelke.

    Objavljeno: 22.7.2001
  • Hitrejši in lažji razvoj poslovnih procesov z Lotus Workflow

    Podjetje Lotus je predstavilo programski paket Lotus Workflow, grafični sistem za upravljanje s procesi, ki omogoča razvoj, prilagajanje in upravljanje s kompleksnimi poslovnimi procesi. Lotus Workflow 3.0, doslej znan kot Domino Workflow, je moč uporabljati v okoljih Lotus Domino in zunaj njih, moč pa ga je tudi povezati s paketom Lotus Sametime. Zaradi boljše podpore spletnih standardov ga lahko uporabljamo kot orodje za vodenje delovnih procesov spletnih pri spletnih programih, kar ustreza IBM-ovi pobudi za spletne storitev Web Services.

    Objavljeno: 22.7.2001
  • Grad za prostovoljno pokojninsko zavarovanje

    V zadnjih mesecih se vedno več podjetij odloča za plačevanje prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za svoje zaposlene. Ker je višina premije odvisna od posameznikove plače in nekaterih drugih dogovorov v podjetjih, je njen izračun zamuden. Podjetje Grad je zato v drugi polovici maja začelo s prodajo novega programskega paketa Vizir. Program je namenjen obračunu in evidenci prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

    Objavljeno: 22.7.2001
  • Corel predstvalja družino izdelkov procreate

    Corel načrtuje v naslednjih mesecih pravo ofenzivo na področju grafičnih programov. Nedavno so napovedali nakup družbe Micrografx, le malo za tem pa še novo družino grafičnih izdelkov s skupnim imenom procreate, namenjeno grafičnim profesionalcem. Nova družina izdelkov je namenjena zlasti uporabnikom Applovega operacijskega sistema MacOS, še naprej pa bo na voljo tudi za okolje Windows. Za začetek bodo družino izdelkov sestavljali trije programi in sicer slikarski program Painter 7, ki pride v prodajo že konec avgusta ter nove različice slikarskih učinkov KPT (Kai's Power Tools) in programa KnockOut, ki sta na vrsti za september. Z novo družino izdelkov nameravajo pri Corelu močneje tekmovati vodilnim na tem področju, zlasti družbi Adobe.

    Objavljeno: 21.7.2001
  • Compaqovi strežniki z Itaniumom že v prodaji

    Podjetje Compaq je držalo besedo in sredi julija pričelo s prodajo in dobavo prvih strežnikov z novimi 64-bitnimi procesorji Itanium. Prvi izdelek z novo tehnologijo je strežnik ProLiant DL590/64, ki lahko sprejme do štiri procesorje Itanium s taktom 800 MHz. Zanj so na voljo operacijski sistemi Microsoft Windows 2000 Advanced Server, Limited Edition, ter Linuxi ponudnikov Red Hat in SuSE. Cena sistema z dvema procesorjema in 1 GB velikim pomnilnikom se prične pri 23.000 dolarjih.

    Objavljeno: 21.7.2001
  • Na voljo prvi popravki za Exchange Server 2000

    Microsoft je objavil prvi komplet popravkov za poštni strežnik Exchange 2000. Paket izboljšav vključuje tudi novo različico odjemalca za elektronsko pošto in sodelovanje Outlook 2002, ki omogoča boljši pregled nad elektronskimi sporočili in osebnimi podatki. Novi paket izboljšav za Exchange 2000 poleg orodja Migration Wizard, ki uporabnikom okolij Exchange 5.5, Lotus Notes in Novell GroupWise omogoča enostaven prehod na platformo Exchange 2000, vsebuje tudi novo protivirusno orodje VSAPI 2.0, ki preverja spletno vsebino in pošilja obvestila prejemnikom in pošiljateljem okuženih sporočil. Vključena je tudi podpora za strežnik Windows 2000 Datacenter Server ter izboljšave strežnika Exchange 2000 Conferencing Server. Podpora strežniku Datacenter Server uporabnikom ponuja nove možnosti za delovanja v gručah, s čimer lahko zmanjšamo možnost izpada storitev.

    Objavljeno: 21.7.2001
  • Poslovni rezultati družbe Hermes Softlab

    V začetku julija je v Ljubljani potekala letna skupščina delničarjev družbe Hermes Softlab, na kateri so sprejeli tudi letno poročilo družbe za leto 2000. V minulem letu so se celotni prihodki družbe v primerjavi z letom 1999 povečali za 47 odstotkov in so znašali skoraj 6,9 milijarde tolarjev (33,4 milijona evrov). Osemdeset odstotkov vseh prihodkov je družba ustvarila na tujih trgih. Delniški kapital je konec leta 2000 znašal 1,5 milijarde tolarjev (7,1 milijona evrov). To je zelo dober rezultat v časih, ko se v računalniški industriji čuti kriza, še posebej, če upoštevamo čez 50-odstotno rast dobička, ki je znašal 575 milijonov tolarjev (2,8 milijona evrov).

    Objavljeno: 21.7.2001
  • Se kriza na področju IT seli tudi v Evropo?

    Podjetje za tržno raziskovanje IDC napoveduje za 150 milijard dolarjev manj vlaganj v informacijsko tehnologijo v letih 2001 do 2003, če bo gospodarska rast - podobno kot v ZDA - usahnila tudi v Evropi. Evropski trg na področju IT naj bi letos zrasel od osem do enajst odstotkov. Prodaja osebnih računalnikov in mrežne opreme se je v Evropi že upočasnila, poraba programske opreme in storitev pa je še vedno v vzponu. Med razvitimi evropskimi državami bosta v prihodnjih letih najbolj na udaru Nemčija in Italija, manj pa Velika Britanija.

    Objavljeno: 20.7.2001
  • Novi videz servisa Hotmail

    Priljubljeni servis za elektronsko pošto Hotmail je dobil sredi julija novo podobo. Po več kot treh letih je to prva večja prenova servisa, ki ga danes uporablja več kot 110 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Novi videz je bolj usklajen z drugimi Microsoftovimi spletnimi servisi (zlasti MSN), delo z elektronsko pošto pa zdaj še bolj spominja na videz programa Outlook. Vgrajenih je tudi več novih orodij, med katerimi filter za neželeno pošto (spam mail). Microsoft je v Hotmail vključil tudi dva nova modula in sicer MSN Calendar za vodenje osebnih koledarjev ter program za kramljanje MSN Messenger, vse skupaj pa je dostopno in vidno na skupnem zaslonu. Program tudi bolje integrira enotno prijavo na Microsoftove servise v skladu s strategijo .NET in specifično specifikacijo spletnih storitev Hailstorm. Hotmail še naprej ostaja brezplačen servis.

    Objavljeno: 20.7.2001
  • Psion v težavah

    Tako kot mnogi proizvajalci računalnikov, se je tudi angleška družba Psion znašla v resnih težavah. Zaradi zmanjšanega povpraševanja so napovedali odpustitev 250 od skupno 1.300 zaposlenih, močno pa so tudi spremenili svojo nadaljnjo strategijo na področju žepnih računalnikov. Zaradi finančnih težav so zamrznili projekt svojega prvega ročnega računalnika za širšo rabo, namesto tega pa se bodo še bolj kot doslej usmerili na področje profesionalnih izdelkov za zajem podatkov.

    Objavljeno: 20.7.2001
  • Intel je začasno ustavil prodajo strežniških procesorjev

    Proizvodne težave, s katerimi se ubada družba Intel v zadnjih dveh letih kot kaže še niso bile odpravljene. Nedavno so tako uradno potrdili, da so začasno umaknili iz prodaje najzmogljivejši strežniški procesor Pentium III Xeon s taktom 900 MHz in 2 MB velikim drugonivojskim predpomnilnikom. V procesorju so namreč našli napako, ki lahko povzroči izpad strežnikov. Napako so odkrili že aprila, vendar so doslej to uradno prikrivali. Popravljeno različico procesorja naj bi ponovno poslali v prodajo konec avgusta, do tedaj pa kupcem nudijo šibkejšo različico s taktom 700 MHz. Pred časom so pri Intelu že morali umakniti iz prodaje hitre različice procesorjev Pentium III za namizne računalnike, ki bodo šele v kratkem dobili ustrezno popravljeno različico.

    Objavljeno: 20.7.2001
  • Apple je naredil križ čez Cube

    Kocka z imenom PowerMac Cube s stranico dobrih 20 centimetrov je po enem letu izdelovanja doživela neslavni konec. Futuristično oblikovan računalnik, ki ni bil videti kot računalnik, se med kupci ni prijel. Slednji so se raje odločali za cenejši model iMac ali dražji Power Mac. Predstavniki Appla so sicer napovedali, da bo v nedoločeni prihodnosti morda vzniknil novi Cube, vendar je to bolj malo verjetno. Če nič drugega, bo Cube odslej veljal za redko dobrino na eBayevih dražbah.

    Objavljeno: 19.7.2001
  • Nič manjša vlaganja v servisne storitve

    Raziskovalna družba Dataquest je na podlagi raziskave med 250 podjetji ugotovila, da anketiranci, ki zmanjšujejo stroške za nakup novih izdelkov s področja informacijske tehnologije, ne bodo zmanjševali proračunov za servisne storitve. Podjetja pač potrebujejo podporo po opravljenem nakupu strojne in programske opreme in od 52 do 63 odstotkov anketirancev namerava povečati proračun v ta namen v letih 2001-2003. Sicer pa so anketirana podjetja (47 odstotkov) največ servisnih storitev potrebovala po nakupu pomnilniških naprav, 30 odstotkov pa jih je potrebovalo podporo v zvezi z delovnimi skupinami in omrežji.

    Objavljeno: 19.7.2001
  • Olajšano brezžično povezovanje v omrežja

    Ameriško podjetje Proxim, ki se ukvarja z brezžičnimi omrežnimi povezavami, je razvilo novo rešitev na tem področju. Kartica Harmony CompactFlash omogoča brezžično povezovanje žepnih računalnikov iPAQ in Cassiopeia v krajevna omrežja. S pomočjo nove Proximove kartice je mogoče pošiljati in sprejemati elektronsko pošto, se priključiti v internet in dostopati do podatkov v omrežjih. Harmony CompactFlash uporablja brezžični standard OpenAir, zato porabi malo energije in je odporna na motnje. Kartica bo na voljo v drugi polovici julija, stala pa bo 150 dolarjev.

    Objavljeno: 19.7.2001
  • Apple predstavlja nove modele PowerMac G4 in iMac

    Apple je tudi na tokratnem sejmu MacWorld Expo, ki je sredi julija potekal v New Yorku, predstavil nekaj novosti v svojem prodajnem programu. Za razliko od velikih najav, ki smo jih bili vajeni z nekaj minulih sejmov, so bile tokrat na vrsti predvsem manjše vsebinske izboljšave. V nasprotju s pričakovanju Steve Jobs tokrat ni predstavil novo različico računalnikov iMac (takih z vgrajenim večjim zaslonom, morda celo LCD), temveč le nekoliko hitrejše procesorje zanje.

    Objavljeno: 19.7.2001
  • Informacijska tehnologija proti globalni revščini

    Program za razvoj v okviru Združenih narodov (UNDP) je izdal poročilo, v katerem poudarja, da lahko informacijska in komunikacijska tehnologija, ki ne poznata geografskih, socialnih in gospodarskih meja, pripomoreta k zmanjševanju revščine. Razlike med razvitim in nerazvitim svetom so še vedno ogromne. Internetnih priključkov v celotni Afriki je toliko kot v brazilskem mestu Sao Paolo. Internetnih priključkov v celotni Latinski Ameriki je toliko kot v Seulu. V razvitih državah OECD je 80 odstotkov vseh internetnih priključkov. V primerjavi z mesečnimi prihodki prebivalcev je dostop do interneta v ZDA 250-krat cenejši kot v Nepalu in 50-krat cenejši kot v Šri Lanki. V ZDA uporablja internet več kot polovica prebivalcev, na svetu pa 6,7 odstotka. V poročilu je še zapisano, da bo internetna populacija s sedanjih 400 milijonov narasla na eno milijardo v letu 2005.

    Objavljeno: 18.7.2001
  • Standardizacija Linuxovega programja

    Skupina Free Standards Group, ki vključuje podjetja IBM, Red Hat, Turbolinux in Oracle, je objavila Linux Standard Base (LSB) 1.0, ki naj bi poenotil različne izvedbe operacijskega sistema Linux. LSB je v vlogi sistemskega vmesnika za različne programe in kot okolje za podporo namestitvenih skript. S pomočjo LSB naj bi programi za Linux delovali v katerikoli verziji odprtega operacijskega sistema, kar naj bi olajšalo uporabo predvsem poslovnim uporabnikom. Ob tem obstaja nevarnost, da bi LSB odslej lahko usmerjal razvoj Linuxa, kar pa razvijalci zanikajo. Z LSB upravljajo razvijalci, ne pa komiteji podjetij, odgovarjajo.

    Objavljeno: 18.7.2001
  • Večji prihodki v zadnjem četrtletju

    Microsoft pričakuje, da bo v zadnjem obdobju finančnega leta ustvaril od 6,5 do 6,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke več kot so načrtovali. Ob tem so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev izgube zaradi slabih vlaganj v kabelsko in telekomunikacijsko infrastrukturo. Pri Microsoftu pričakujejo ugodne rezultate tudi v bližnji prihodnosti, saj bodo jeseni začeli prodajati nov operacijski sistem Windows XP in igralno konzolo Windows Xbox. Poleg tega so pri Microsoftu zadovoljni tudi s potekom protimonopolne tožbe, saj je vse več namigov, da bo vlada opustila namero o razbitju podjetja na dva dela.

    Objavljeno: 18.7.2001
  • Postopek aktivacije Windows XP odkodiran in analiziran

    Nemško podjetje Fully Licensed je objavilo, da so njihovi strokovnjaki uspešno odkodirali in analizirali postopek aktivacije (Windows Product Activation) za prihajajočo različico Microsoftovega operacijskega sistema Windows XP. In glede na podatke Fully Licensed, postopek aktivacije ni pretirano moteč, ne vdira v zasebnost uporabnikov in je veliko bolj dojemljiv za spremembe strojne opreme kot velja splošno prepričanje.

    Objavljeno: 18.7.2001
  • Corel kupuje družbo Micrografx

    Podjetje Corel zopet kupuje. Po tem, ko so se pred časom skušali neuspešno združiti z družbo Inprise (Borland), pred leti pa so kupili družbo WordPerfect, zdaj nameravajo prevzeti enega svojih največjih tekmecev, družbo Micrografx, znano po risarskem programu Designer, slikarskem programu Picture Publisher in številnih programih za izdelavo diagramov, procesnega in projektnega vodenja. Z nakupom naj bi utrdili svoj položaj na tržišču grafičnih programov, z naprednimi orodji za tehnične ilustracije in procesno modeliranje družbe Micrografx pa naj bi posegli tudi na področje poslovnih in profesionalnih rešitev.

    Objavljeno: 17.7.2001
  • Države, informacijska tehnologija in življenjsko udobje

    Združeni narodi so izdali novo poročilo o razvoju človeštva, kjer so rangirali prvih dvajset držav po množičnosti uporabe izdelkov informacijske tehnologije in udobju, v katerem živijo državljani. Čeprav je težko verjeti, ZDA niso na prvem mestu pri tehnologiji. Pristali so na drugem mestu - med Finsko na prvem mestu in Švedsko. Mobilna telefonija je naredila svoje. Na četrtem mestu najdemo Japonsko, peta pa je Koreja - zaradi polprevodnikov in poceni delovne sile. Presenetljiva šesta je Nizozemska, sedma pa Velika Britanija. Nemčija se je uvrstila na 11. mesto, Avstrija na 16., Francija pa na 17. Katera država pa ponuja najprijetnejše bivanje? Norveška. Sledijo Avstralija, Kanada, Švedska in Belgija. Slovenije ni na lestvici prvih dvajset.

    Objavljeno: 17.7.2001
  • Microsoft se je pogodil z Novo Mehiko

    Nova Mehika je prva od 19 ameriških držav tožnic v protimonopolnem procesu proti Microsoftu, ki je opustila tožbo. Državna tožilka Nove Mehike meni, da razbitje Microsofta ne bo prineslo želenih rezultatov in predlaga čimprejšnjo poravnavo. Ostale države skupaj z ameriškim ministrstvom za pravosodje o poravnavi zaenkrat ne razmišljajo. Microsoft je ugodno rešitev zadeve z Novo Mehiko izkoristil za dodaten pritisk na ostale tožnice, naj ponovno razmislijo glede nadaljevanja procesa, v znak dobre volje pa je objavil namero, da bo spletni brskalnik Internet Explorer v Oknih XP mogoče brez težav odstraniti. Še več - Microsoft bo svojim licenčnim partnerjem pustil povsem proste roke pri vsebinskem oblikovanju namizja pri novih Oknih. Gre za dobro taktično potezo, komentirajo strokovnjaki, saj je vojna okrog brskalnikov že zdavnaj dobljena. Zdaj je na vrsti programska oprema za pisanje sporočil in poslušanje glasbe. In kaj pravijo kupci? Strah jih je uporabiti kakšno drugo programsko opremo, saj se bojijo neustrezne tehnične podpore.

    Objavljeno: 17.7.2001
  • SAP in Baan: skupen razvoj spletnih dveri

    Dolgoletna konkurenta na področju poslovne programske opreme nemški SAP in nizozemski Baan sta se dogovorila za skupen razvoj programske opreme za spletne dveri. Izdelki iBaan za uporabo v internetu bodo odslej opremljeni s tehnologijo, ki jo razvija SAP-ova podružnica, podjetje TopTier Software iz ZDA. Programska oprema bo omogočala končnim uporabnikom lažje združevanje poslovnih in drugih podatkov, shranjenih v različnih namenskih programih. Novi program za spletne dveri bo podpiral tudi delovanje neSAP-ovskih namenskih programov.

    Objavljeno: 17.7.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji