• Windows XP pri nekaterih morda že pred oktobrom

    Kot kaže je Microsoft dovolil proizvajalcem osebnih računalnikov, da bodo ti začeli nov operacijski sistem Windows XP nalagati na nove sisteme že v drugi polovici septembra, cel mesec pred uradno predstavitvijo, ki je postavljena na 25. oktober. Analitiki menijo, da so se za ta korak odločili predvsem na prošnjo proizvajalcev računalnikov, ki računajo s tem povečanje prodaje novih sistemov. V zadnjem četrtletju je tako prodaja računalnikov PC upadla za 8%, z Windows XP pa naj bi se do konca leta to močno saniralo.

    Objavljeno: 9.8.2001
  • Izšel je brskalnik Netscape 6.1

    Po nekaterih zapletih glede stabilnosti kode in kritikah uporabnikov je družba AOL/Nestscape dokončala z razvojem nove različice brskalnika Netscape 6.1. Po besedah proizvajalca so inženirji poskrbeli, da program zdaj deluje kar se da stabilno, precej pa so tudi pohitrili njegovo delovanje. Ena izmed novih možnosti je tako modul Quick Launch, ki poskrbi za to, da se brskalnik namesti v pomnilnik že ob zagonu računalnika in je tako na klic uporabnika zelo hitro na voljo.

    Objavljeno: 9.8.2001
  • Compaq Ipaq z razpoznavo govora

    Microsoftov glavni programski arhitekt Bill Gates je v govoru na letni konferenci International Joint Conference on Artificial Intelligence najavil, da bodo uporabniki ročni računalnikov Compaq Ipaq lahko že septembra s spletnih strani Microsoftove raziskovalne družbe Microsoft Research brezplačno prenesli program, ki bo omogočal narekovanje besedila v ročni računalnik.

    Objavljeno: 9.8.2001
  • PCX Computers postal uradni distributer družbe Samsung Electronics

    Podjetje PCX Computers je julija letos postalo uradni distributer za računalniško opremo največjega korejskega poslovnega konglomerata Samsung Electronics. Med prvimi Samsungovimi izdelki, ki jih bodo ponudili so diski, v kratkem pa bodo na voljo tudi monitorji, enote CD-ROM in DVD-ROM, zapisovalniki CD-RW ter kombinirani izdelki CD-RW/DVD-ROM. Samsung Electronics je vodilna korejska družba, ki ima po vsem svetu 25 proizvodnih centrov ter 59 prodajnih podružnic. Samsung je kot blagovna znamka uporabnikom v Sloveniji sicer bolj znan po izdelkih zabavne elektronike (videorekorderji, kamere ...) in po kakovostnih mobilnih telefonih, toda v svetu so priznani in cenjeni tudi Samsungovi računalniški izdelki, tako tisti za končne kupce, kot elektronski sestavni deli (procesorji, pomnilniki, zasloni,...). Podjetje PCX Computers bo razen distribucije omenjenih izdelkov zagotavljalo tudi vso tehnično podporo in pomoč uporabnikom.

    Objavljeno: 8.8.2001
  • Corel kupil proizvajalca orodij XML

    Podjetje Corel v zadnjem času intenzivno kupuje manjše družbe. Po nakupu nekdanjega velikega tekmeca, družbe Micrografx, so sredi avgusta sklenili še dogovor z družbo SoftQuad, avtorja priljubljenih spletnih urejevalnikov HotMetal in XMetal ter številnih orodij za jezik XML. Zanimivo, da bodo za kanadsko družbo odšteli 37 milijonov dolarjev, medtem ko so za Micrografx samo 37 milijonov dolarjev. Corel načrtuje, da bo nadaljeval z razvojem nekaterih orodij, predvsem pa bodo znanje in tehnologijo uporabili za vgradnjo podpore XML v svoje obstoječe izdelke, zlasti pisarniški paket WordPerfect Office. Corel s tem korakom nadaljuje strategijo krepitve svojega položaja na tržišču z nakupom manjših podjetij. Poleg družb SoftQuad in Micrografx so že pred meseci od družbe Metacreations kupili cel niz grafičnih izdelkov, med drugim priljubljeni slikarski program Painter, ki prav v teh dneh prihaja na tržne police v različici 7.0.

    Objavljeno: 8.8.2001
  • Izšel je Solid Edge V10

    Podjetje UGS je v juliju izdalo novo, deseto različico programskega paketa za računalniško načrtovanje Solid Edge V10. Tako kot vse predhodne različice, vsebujete tudi deseta izboljšave na področju konstruiranja in izdelave tehnične dokumentacije velikih sestavov z visoko zmogljivimi funkcijami modeliranja in to z že preizkušenimi uporabnimi značilnostmi paketa Solid Edge.

    Objavljeno: 8.8.2001
  • Sun načrtuje nove procesorje UltraSPARC

    Le nekaj dni za tem, ko so pri družbi Sun oznanili svoj prvi procesor UltraSPARC z bakrenimi povezavami, so predstavniki družbe spregovorili tudi o njegovih naslednikih in naslednjih generacijah teh procesorjev. Največ zanimanja je vzbudila najava procesorja UltraSPARC V, ki se bo med drugim znal prilagajati specifičnim procesorskim nalogam. S pomočjo zunanje programske opreme bo mogoče tako delovanje procesorja preklapljati med načinom za hitro računanje in načinom za transakcijsko procesiranje, kakršno srečamo pri delu z bazami podatkov.

    Objavljeno: 7.8.2001
  • Sprejet naslednik vodila PCI

    Združenje PCI-SIG, ki bdi nad standardi za danes najbolj razširjena računalniška vodila Peripheral Component Interconnect (PCI), je na avgustovskem srečanju članov potrdilo novo arhitekturo, ki bo skrbela za povezavo računalniških delov v računalnikih prihodnosti. Komite, ki ga sestavlja devet članov, je izbral Intelov predlog za vodilo, ki nosi za zdaj ime 3GIO, v razvojnih krogih znano tudi kot projekt Araphoe. V končni fazi bo standard najbrž nosil ime PCI 3.0.

    Objavljeno: 7.8.2001
  • Panasonicov konceptni kamkorder

    Japonski proizvajalci so znani po temu, da se trudijo narediti čim manjše in lažje prenosne naprave. Panasonic s svojim novim prototipom kamkorderja odpira nove meje. Izdelek je namreč sestavljen iz dveh delov, prvega ki vsebuje elektroniko in optiko, ter drugega, ki vsebuje mehaniko in akumulator. Kamkorder je narejen tako, da lahko drugi del po potrebi odstranimo in s sabo nosimo le optični del in elektroniko, ki pa lahko deluje kot digitalni fotografski aparat.

    Objavljeno: 7.8.2001
  • Dell opušča Linux na namizju

    Videti je, da so proizvajalci osebnih računalnikov v zadnjem času opazno manj navdušeni nad Linuxom kot operacijskim sistemom za namizne računalnike. Eden glavnih podpornikov, družba Dell, ki je lani začela Linux ponujati kot alternativo okolju Windows v svojih namiznih in prenosnih računalnikih, je povsem na tiho prenehala nuditi to možnost. Povpraševanje uporabnikov je bilo zelo majhno in v končni fazi ni moglo več opravičiti investicije v osebje in podporo za ta sistem. Opazovalci menijo, da podobne rezultate dosegajo tudi drugi proizvajalci računalnikov. Linux pa ostaja še naprej močno prisoten na področju strežnikov, kjer operacijski sistem predstavlja znaten del Dellove prodaje pri strežnikih.

    Objavljeno: 6.8.2001
  • Internet Explorer 6.0 nared že sredi avgusta

    Microsoft je zaključil z razvojem nove različice spletnega brskalnika, ki bo predvidoma na voljo že sredi avgusta. Razvoj brskalnika je potekal do zadnjega trenutka, saj so razvijalci dodali kar precej novosti, čeravno so te bolj izboljšave kot pa velik korak naprej. Internet Explorer 6.0 vsebuje podporo za specifikacijo P3P (Platform for Privacy Preferences), ki urejuje zasebnost podatkov in povezav uporabnikov brskalnika (na primer piškotke), jezik SMIL 2.0, uporaben zlasti za večpredstavne predstavitve, izboljšano podporo za stilne strani CSS, na novo pa je napisan modul za iskanje informacij po internetu.

    Objavljeno: 6.8.2001
  • WAP 2.0 pripravljen

    Združenje WAP Forum, ki skrbi za razvoj standarda WAP (Wireless Application Protocol) je predstavilo določitve za drugo generacijo protokola imenovano WAP 2.0. Ta je rezultat sodelovanja z glavnima organizacijama, ki skrbita za razvoj internetnih standardov - konzorcijem World Wide Web Consortium in združenjem Internet Engeneering Task Force.

    Objavljeno: 6.8.2001
  • Windows CE kot odprta koda

    V zadnjem času med družbo Microsoft in pristaši odprte kode potekaj zelo vroče razprave in medsebojna obtoževanja. Javnost je predvsem razburila Microsoftova primerjava koncepta odprte kode z rakastimi obolenji, med tem pa so začeli implementirati svojo različico >>odprte kode<<, ki jo imenujejo >>Shared Source Licence<<. Kodo pridobljeno v okviru programa SSL je mogoče uporabljati, vendar se je ne sme uporabljati v komercialne namene

    Objavljeno: 4.8.2001
  • Uporabniki še vedno radi sami sestavljajo računalnike

    Nedavna raziskava med ameriškimi uporabniki, ki so je naredili pri ameriški reviji PC Magazine je nekoliko presenetljivo pokazala, da je v uporabi še vedno več osebnih računalnikov, ki jih sestavljajo sami uporabniki ali pa mala, lokalna podjetja, kot pa izdelkov priznanih znamk, kot so IBM, Compaq, Dell, HP in drugih skupaj. Kljub temu, da veliki proizvajalci v svojih izdelkih nudijo obširne možnosti za izbiro sestavnih delov in nadgradljivost, še vedno veliko uporabnikov raje samih zgradi ali nadgrajuje svoj računalnik. Računalnike je mogoče preprosteje zgraditi kot nekoč, možnost napake pri izbiri sestavnih delov je manjša, pa tudi uporabniki so bolj izkušeni.

    Objavljeno: 4.8.2001
  • Sun UltraSPARC III z bakrenimi povezavami in višjim taktom

    Podjetje Sun je v sodelovanju z družbo Texas Instruments izdelalo novo različico procesorjev UltraSPARC III, ki je prvič opremljena z bakrenimi namesto aluminijastimi povezavami. S tem so uspeli dvigniti takt procesorja na 900 MHz, ob tem pa ohranili enako porabo energije in segrevanje jedra kot pri dosedanjih različicah s taktom 750 MHz. Novi procesor ima 29 milijonov tranzistorjev, 8 MB velik predpomnilnik, vgrajeni pomnilniški krmilnik s podporo za pomnilnike velikosti do 16 GB in medprocesorsko vodilo s prepustnostjo 9,6 GB/s. Zanimivo, da procesor omogoča delovanje v večprocesorskih sistemih, kjer vsi procesorji ne delujejo z istim taktom. Sun namerava nove procesorje vgrajevati sprva v delovne postaje Sun Blade 1000.

    Objavljeno: 4.8.2001
  • Po zmagi -- hladen tuš

    Ameriško prizivno sodišče, ki je pred nekaj tedni ugodilo pritožbi družbe Microsoft, kar so mnogi razumeli kot zmago podjetja iz Redmonda, in zadevo vrnilo na okrožno sodišče, je v začetku avgusta zavrnilo nadaljnjo prošnjo družbe Microsoft, da bi ponovno obravnavalo del odločbe, v katerem so Microsoft spoznali za krivega kršenja monopolnega združevanja programske opreme s ciljem, da bi onemogočili tekmece. O zadevi bo tako vendarle ponovno razpravljajo okrožno sodišče, ki bo določilo novega sodnika in sprejelo ustrezne sankcije.

    Objavljeno: 3.8.2001
  • Palm spreminja strategijo

    Po napovedih direktorja družbe Palm, da podjetje čakajo večje spremembe, se je to v začetku avgusta začelo tudi uresničevati. Palm bo tako ustanovil novo podružnico, ki bo skrbela za nadaljnji razvoj operacijskega sistema PlamOS, ki ga bo uporabljal Palm, pa tudi drugi proizvajalci, kot so Handspring, Sony in HandEra. Zaenkrat ostaja podružnica, ki bo nosila ime Platform Solutions Group, del družbe Palm, vendar mnogi menijo, da je to prvi korak za ustanovitev samostojne družbe. Po sedanjih načrtih naj bi podružnico ustanovili do konca leta. Za ta korak so se po trditvah predstavnikov podjetja odločili, ker želijo utrditi položaj operacijskega sistema in odnose do licenčnih proizvajalcev ročnih računalnikov.

    Objavljeno: 3.8.2001
  • Novi ThinkPad nudi varne brezžične komunikacije

    IBM je predstavil nov vrhunski prenosni računalnik z oznako ThinkPad T23, ki med številnimi novostmi vsebuje tudi novo integrirano vezje za zagotavljanje visoke stopnje zaščite pri povezovanju v žičnih in brezžičnih omrežjih ter varnost podatkov. ThinkPad T23 je poleg tega zasnovan na najnovejšem procesorju Intel Pentium III Processor-M s taktom 1,13 GHz, vsebuje 128 MB do 1 GB velik pomnilnikom in 15 do 58 GB velik disk. V tankem ohišju lahko kupci izbirajo med 14,1 palčnim zaslonom z ločljivostjo 1024 x 768 ali 1400 x 1050 pikami.

    Objavljeno: 3.8.2001
  • Plextor zapisuje s hitrostjo 24x

    Po tem, ko so na tržišče začeli prihajati prvi zapisovalniki s podporo za zapisovanje na nosilce CD-R s hitrostjo 24x (3,6 MB/s) je kmalu postalo jasno, da se bodo zganili tudi največji. Plextor je tako že pričel prodajati enoto PlexWriter 24/10/40A, ki zmore na nosilce CD-R zapisovati s hitrostjo 24x, na nosilce CD-RW s hitrostjo 10x, vse nosilce pa bere s hitrostjo 40x. Enota ima vmesniki EIDE, povprečni dostopni čas 140 ms, 4 MB velik medpomnilnik in podpira tehnologijo za varno zapisovanje BurnProof. Novost pa je tehnologija PoweRec-II, s katero enota samodejno analizira in prilagodi hitrost pisanja vloženemu nosilcu. Na ta način lahko preprečimo slabe posnetke kot posledico uporabe neprimernih nosilcev. Plextor trdi, da je moč ob primernih nosilcih ploščo polno podatkov ali glasbe posneti v manj kot štirih minutah.

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Maxtor predstavlja standard Ultra ATA/133

    Diski postajajo vse večji in hitrejši, zato dosedanji vmesniki ne zadoščajo več. Podjetje Maxtor je tako najavilo novi vmesnik za diske IDE namenjene širokemu krogu uporabnikov, s katerim naj bi za tretjino povečali hitrost prenosa podatkov. Novi standard Ultra ATA/133 bo omogočal prenose s hitrostmi 133 MB/s, lep korak naprej v primerjavi z današnjim standardom Ultra ATA/100. Novi standard je komplementarna novost nedavni iniciativi Big Drive, s katero naj bi podaljšali uporabnost tehnologije IDE in presegli velikostne omejitve pogojene z današnjimi standardi (diski IDE so lahko veliki le do 137 GB).

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Tračne enote zmogljivosti čez 1 terabyte

    Čedalje večje zmogljivosti pomnilniških sistemov, zlasti sistemov SAN in NAS pred upravitelje postavljajo resna vprašanja glede izdelave varnostnih kopij podatkov. Tudi današnje najzmogljivejše tračne enote se zdijo v primerjavi z velikostmi diskovnih sistemov vse bolj premajhne.

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Hitrejši in varčnejši Pentiumi-M za prenosnike

    Intel je predstavil pet novih procesorjev za prenosne računalnike, ki so prvič narejeni v 0,13 mikronski tehnologiji, zaradi česar naj bi delovali do 20% hitreje in porabili do 40% manj energije od dosedanjih modelov z 0,18 mikronsko arhitekturo. Da bi podkrepili prehod na novo proizvodno tehniko so tudi spremenili uradno ime, ki je zdaj Pentium III Processor-M. Najzmogljivejša različica deluje s taktom 1,13 GHz, na voljo pa so tudi take z 1,06 GHz, 1 GHz, 933 MHz in 866 MHz. Seveda vsi modeli podpirajo tehnologijo SpeedStep (tokrat v izboljšani različici) za varčevanje energije pri delu z akumulatorjem. Takt procesorja s 1,13 GHz tako v tem primeru pade na 733 MHz. Novi procesorji imajo tudi večji drugonivojski predpomnilnik (512 KB namesto dosedanjih 256 KB), nov modul za vnaprejšnje nalaganje podatkov (Data Prefetcher), ki omogoča hitrejše delovanje predpomnilnika ter podporo za vodilo s taktom 133 MHz.

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Kdo bo plačeval za glasbo preko spleta?

    Največje glasbene založbe pripravljajo plačljive spletne storitve, ki bodo omogočale uporabnikom nalaganje pesmi s spleta za fiksno mesečno tarifo. Po predvidevanjih analitikov naj bi ta tarifa znašala 10 dolarjev mesečno, kar je več kot povprečen glasbeni navdušenec porabi za nakup glasbenih plošč. Kmalu, vsekakor v roku meseca ali dveh, naj bi pričeli delovati dve tovrstni glasbeni storitvi, Pressplay založb Universal in Sony in MusicNet, ki je projekt založb BMG, EMI in Warner Brothers.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • O črvu Code Red

    Noč na sredo 1. avgusta je bila, predvsem v ZDA še posebej razburljiva, saj so mnogi računalniški strokovnjaki, predvsem pa upravitelji in lastniki pomembnih spletnih strani trepetali pred vnovičnim napadom črva Code Red. Črva so prvič opazili 19. julija, ko je v devetih urah uspel okužiti kar dobrega četrt milijona računalnikov. Osnovna tarča napada črva so sistemi s spletnim strežnikom Microsoft Internet Information Server in operacijskimi sistemi Windows NT in 2000. Za razliko od računalniških virusov, ki potrebujejo pomoč uporabnika (ali neprimernih nastavitev njegovega računalnika) za začetek delovanja, se zmorejo črvi sami namestiti na sistem in napadati.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • IBM pripravlja nadzorni program za varnost brezžičnih omrežij

    IBM-ovi raziskovalci razvijajo program Wireless Security Auditor za nadziranje varnosti brezžičnih krajevnih omrežij, ki ugotavlja katere vstopne točke omrežja so varne. Prototip so pripravili na ročnem računalniku z Linuxom in brezžično omrežno kartico. Projekt so pričeli razvijati zaradi skrbi nad varnostjo lastnega hitro rastočega brezžičnega omrežja. Prav hitra rast tovrstnih omrežij v podjetjih, pa po njihovih ocenah predstavlja največjo varnostno težavo, saj včasih niti nadzorniki omrežja ne vedo kje vse se nahajajo vstopne točke.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • Spet imamo najhitrejši računalnik na svetu

    Imenuje se ASCI White, stane 110 milijonov dolarjev, tehta toliko kot 17 odraslih slonov, hladi pa ga toliko naprav, kolikor bi jih bilo potrebno za hlajenje 756 stanovanj. Krivci za hitrostnega zmagovalca so IBM-ovci, naročnik pa je ameriški laboratorij Lawrence Livermore National Laboratory, ki se trudi s simulacijo eksplozije jedrske bombe. ASCI White opravi izračun v eni sekundi, za kar bi navaden kalkulator porabil 10 milijonov let. Kljub temu so želje znanstvenikov še večje. Do leta 2005 bi radi delali z računalnikom, ki zmore 100 bilijonov izračunov v sekundi. ASCI White jih zmore "le" 12,3 bilijona.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • Najcenejši Cybershot

    Sonyjev novi digitalni fotoaparat Cybershot DSC-P20 je namenjen predvsem mladim, ki si želijo predvsem čimveč fotografirati in ne zahtevajo visoke kakovosti. DSC-P20 je najmanjši med Sonyjevimi digitalnimi fotoaparati, tehta le 187 gramov, omogoča 3x digitalni zum in prikaz 1,3 milijona slikovnih elementov, stane pa le 240 dolarjev. DSC-P20 je opremljen z vmesnikom USB in 128 MB pomnilniško kartico Memory Stick, na katero je mogoče shraniti do 786 fotografij ali 90 minut video zapisa.

    Objavljeno: 31.7.2001
  • Konkurenca med sistemi za elektronsko bančništvo

    Slab teden zatem, ko je podjetje Zaslon objavilo preizkusno različico programa Poslovni asistent, ki bo omogočal podjetjem elektronsko poslovanje z večjim številom bank, je konkurenčno podjetje Zrcalo predstavilo izboljšano različico svojega EPP 2.0 za poslovanje z Agencijo za plačilni promet in bankami. Ta sedaj podpira upravljanje večjega števila računov v eni ali več bankah. Zrcalo in Zaslon sta poleg Halcom Informatike vodilni domači podjetji za elektronsko bančništvo, vsa tri pa so s svojimi rešitvami vse bolj prisotna tudi na tujih trgih, predvsem v bivši Jugoslaviji.

    Objavljeno: 31.7.2001
  • Nova Ciscova usmerjevalnika za majhna podjetja

    Cisco je predstavil dva nova usmerjevalnika, ki omogočata povečanje varnosti za mala podjetja, ki so s svojimi podružnicami povezana prek navideznih zasebnih omrežij (VPN) s kabelsko internetno povezavo ali DSL. 806 Broadband Gateway Router, namenjen manjšim pisarnam in delavcem na daljavo ima en priključek za prostrano omrežje WAN in štiri za krajevno omrežje LAN, podpira pa do deset tunelov VPN. Usmerjevalnik že vključuje požarni zid, varnostni protokol IPSec s 56-bitnim šifriranjem po postopku 3DES. Zmogljivejši model 1710 Security Access Router je namenjen povezovanju večjih pisarn in podpira do sto kanalov VPN. Ena izmed dodatnih prednosti je tudi podpora protokolu navidezni LAN IEEE 802.1Q, ki omogoča povezovanje uporabnikov iz različnih lokacijah v skupine. Oba usmerjevalnika zagotavljata kakovost storitve (QoS), kar pomeni, da zmoreta zagotoviti dovolj široko pasovno širino za pomembne prenose podatkov, kot je denimo IP telefonija.

    Objavljeno: 31.7.2001
  • Hitachi bo prenehal izdelovati monitorje s katodno cevjo

    Iz japonskega giganta elektronike Hitachi so sporočili, da bodo konec leta prenehali razvijati in izdelovati katodne cevi za računalniške monitorje in se bodo osredotočili na monitorje s tekočimi kristali (LCD). Oddelek za razvoj in proizvodnjo katodnih monitorjev nameravajo prodati, vendar morebitni kupec še ni znan.

    Objavljeno: 30.7.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji