• Fujitsu prebil mejo gostote magnetnega zapisa

    Raziskovalci japonskega podjetja Fujitsu so sporočili, da so razvili tehnologijo, ki omogoča hrambo več kot 100 GB podatkov na kvadratnem palcu magnetnega diska. S tem so >>povozili<< konkurenčna Toshibo in Segate, ki sta pred kratkim razvila vsak svoje tehnologije, ki omogočajo gostoto >>zgolj<< 30 GB podatkov na kvadratni palec. Prehiteli pa so tudi IBM, ki je pred nekaj meseci predstavil lastno tehnologijo s podobnimi kapacitetami, saj Fujitsu načrtuje končne izdelke že v prvem polletju 2002, IBM pa šele leto kasneje.

    Objavljeno: 3.9.2001
  • Mobitel se strinja

    Vodilni možje Mobitela (poleg generalnega direktorja Antona Majzlja sta bila prisotna še Ivica Kranjčevič in Tomaž Menih) so na tiskovni konferenci pojasnili, zakaj se je Mobitel kljub razmeroma visoki ceni in morebitnemu monopolnemu položaju odločil, da se prijavi na razpis za UMTS.

    Objavljeno: 3.9.2001
  • Spletni protokol vzbuja dvome

    Skupina podjetij, med drugim tudi AT&T, Lucent, Novell in Intel, si prizadevajo za oblikovanje enotnega komunikacijskega protokola OPES (Open Pluggable Edge Service), vendar so pri razvoju naleteli na ovire. OPES bi spletne strani avtomatsko prilagajal tako, da bi jih lažje pregledovali z žepnimi računalniki in drugimi napravami, ki omogočajo dostop do interneta. OPES-u močno nasprotuje skupina IETF (Internet Engineering Task Force), ker naj bi OPES omogočal neavtorizirano spreminjanje spletnih vsebin.

    Objavljeno: 2.9.2001
  • Staromodnost v bančništvu

    Raziskava, v katero so vključili tisoč odraslih Američanov, je pokazala, da je obisk lokalne bančne podružnice še vedno najbolj priljubljen način za vsakdanje finančne opravke. Čeprav so banke pred leti menile, da se bo spletno bančništvo hitreje prijelo med uporabniki, je raziskava pokazala, da si večina ljudi še vedno želi osebnega stika z bančnimi uslužbenci. Tako 47 odstotkov anketirancev obiskuje banko, 18 odstotkov jih uporablja bankomate, samo štirje odstotki pa za opravljanje bančnih storitev uporabljajo internet.

    Objavljeno: 2.9.2001
  • Hewlett-Packard predstavil svojo, varno distribucijo Linuxa

    Podjetje Hewlett-Packard je predstavilo svojo različico operacijskega sistema Linux, ki naj bi po njihovih podatkih predvsem zagotavljal večjo varnost. HP Secure OS Software for Linux, kot se sistem imenuje, temelji na jedru 2.4 in po podatkih proizvajalca popolnoma preprečuje neavtorizirano komunikacijo med programi, omrežjem in datotekami. V primeru vdora se program, ki ga vlom ogroža, zaklene. Za razliko od običajnih distribucij Linuxa je za HP-jevo treba odšteti kar 3000 dolarjev.

    Objavljeno: 2.9.2001
  • 128 MB pomnilnika za ročne računalnike iPaq

    Lastniki ročnih računalnikov Compaq iPaq, ki jim primanjkuje prostora v vgrajenem pomnilniku, si lahko odslej omislijo dvakrat oziroma celo štirikrat večjo nadgradnjo brez uporabe zunanjih pomnilniških kartic. Podjetji Portable Computer Enhancements in Times2 Tech (T2T) ponujata zamenjavo vgrajenega pomnilnika za večjega s skupno zmogljivostjo kar 128 MB. Nadgradnjo opravijo predstavniki podjetja, zato je treba računalnik poslati na servis (velja le za ZDA) in za poseg plačati 350 dolarjev.

    Objavljeno: 1.9.2001
  • Canonov komplet za izdelavo tiskanje digitalnih fotografij

    Z združitvijo digitalnega fotoaparata PowerShot A10 in barvnega foto-tiskalnika CP-10 v komplet je Canon ponudil uporabno rešitev za snemanje in takojšnje tiskanje barvnih digitalnih fotografij brez uporabe osebnega računalnika. Digitalni fotoaparat PowerShot A10 je enostaven za uporabo, izdeluje slike z ločljivostjo do 1.280 x 960 pik, posnetke pa shranjuje na kartice CompactFlash. Slike, posnete s PowerShotom A10, je mogoče s pomočjo kabelske povezave poslati v foto-tiskalnik CP-10. Foto-tiskalnik CP-10 je prenosni barvni foto-tiskalnik, ki omogoča tiskanje digitalnih fotografij velikosti kreditne kartice, za kar potrebuje le okoli minuto. Fotografije po končanem tiskanju prevleče s plastjo, ki je odporna na praske in bledenju, kar zagotavlja dolg o življenjsko dobo fotografij. Velikost tiskalnika CP-10 je 108 x 125 x 47 mm, teža pa 510 gramov brez črnila in predalčka za papir.

    Objavljeno: 1.9.2001
  • Prodaja čipov za četrtino slabša

    Lani so proizvajalci polprevodnikov zaslužili 226 milijard dolarjev s prodajo svojih izdelkov, letos pa naj bi le 168 milijard, kar bo za 26 odstotkov manj, predvidevajo pri družbi Dataquest. Kljub slabemu gospodarskemu položaju v ZDA in v Aziji pa se naročila za matične plošče, prenosne računalnike in mobilne telefone povečujejo, kar je dober znak predvsem za tiste proizvajalce čipov, ki jih je prizadela slaba prodaja v letošnjem drugem četrtletju.

    Objavljeno: 31.8.2001
  • Štirikrat gostejši promet v internetu?

    Lawrence Roberts, eden od pionirjev interneta, pravi, da se je promet v spletu povečal za štirikrat od lanskega do letošnjega aprila. Povečanje prometa naj bi bilo razvidno iz analize pretoka podatkov v omrežjih 19 velikih ponudnikov dostopa do interneta. Nekateri raziskovalci se ne strinjajo z Robertsovo metodo in pravijo, da je prišlo le do štirikratnega povečanja zmogljivosti, ne pa tudi prometa. Dejstvo je, da podjetja zaradi gospodarskih težav manj vlagajo v internetno infrastrukturo, česar pa Roberts ne priznava kot razlog za manjšo rast obiska. Raziskovalno podjetje RHK meni, da bo rast prometa v internetu letos 90-odstotna, lani pa je bila 128-odstotna.

    Objavljeno: 31.8.2001
  • Adaptec prvi z RAID krmilniki Ultra320 SCSI

    Potrebe po hitrem pretoku podatkov v sodobnih strežnikih strmo naraščajo, zato prihaja čas za novo iteracijo v razvoju vmesnikov SCSI. Podjetje Adaptec je najavilo, da so začeli svojim OEM partnerjem pošiljati prve primerke krmilnikov za diskovna polja RAID, ki podpirajo najnovejši standard Ultra320 SCSI. Krmilniki omogočajo prenos podatkov med računalnikom in diskovjem s hitrostjo 320 MB/s po podatkovnem kanalu, podpirajo pa tudi vodilo PCI-X, ki več sočasnim kanalom nudi možnost pretoka kar 1 GB/s. Novi krmilniki vsebujejo poleg višje hitrosti tudi tehnične izboljšave paketnega protokola in sistem QAS (Quick Arbitration and Select), s katerima je mogoče pri polni hitrosti prenašati tako ukaze kot podatke, s tem pa povečati celotno hitrost prenosa.

    Objavljeno: 31.8.2001
  • Prepir zaradi oslove sence

    Prizadevanja za razvoj enotnega standarda za pošiljanje faksov preko interneta so se ustavila zaradi nerešenih avtorskih pravic med podjetjema Adobe in Xerox. Skupina strokovnjakov, ki sodeluje pri projektu, se je odločila, da bi bil Adobejev TIFF najbolj ustrezen zapis za spletno pošiljanje faksov. Ker pa TIFF podpira le črno in belo barvo, je Xerox razvil tehnologijo MRC za "barvanje" dokumentov, s čimer je nastal zapis TIFF-FX. Ravno zaradi slednjega sta se udarila Adobe in Xerox, tako da bodo projekt verjetno nadaljevali le s starim, dobrim TIFF-om.

    Objavljeno: 30.8.2001
  • Skupna akcija filmskih studijev

    Pet največjih filmskih studijev na svetu (MGM, Paramount, Sony, Universal in Warner Bros) je združilo moči in napovedalo skupen razvoj internetne storitve, imenovane film na zahtevo. Ugotovili so, da je število uporabnikov interneta v ZDA, ki uporabljajo širokopasoven dostop, preseglo kritično maso, tako da naj bi bil projekt tudi rentabilen. O cenah in datumih še niso govorili, zato pa so poudarili, da nameravajo za pošiljanje filmov preko interneta uporabiti sistem za upravljanje z digitalnimi pravicami DRM (Digital Rights Management). S skupnim projektom bi se radi izognili morebitnim težavam, s katerimi so se zaradi Napsterja soočile glasbene založbe.

    Objavljeno: 30.8.2001
  • Microsoft nudi popravke in nova orodja za zaščito pred virusi

    V zadnjih tednih je poplava računalniških virusov, med katerimi Code Red močno prizadela spletne strežnike in druge računalnike, opremljene z Microsoftovimi operacijskimi sistemi in strežniki. Code Red je celo onesposobil nekaj Microsoftovih lastnih strežnikov, zato so se odločili kreniti v protinapad. Najprej so pripravili niz popravkov, ki zapirajo >>odprte<< luknje v njihovih programskih izdelkih, pa tudi poostrijo siceršnjo stopnjo varnosti v sistemih.

    Objavljeno: 30.8.2001
  • Strežniška zmogljivost po potrebi

    Zmanjšanje povpraševanja po računalniških izdelkih proizvajalce sili v iskanje novih rešitev in ponudbe, s katero bi lahko ponovno povečali zanimanje kupcev. Ena od teh smeri je tudi nudenje storitev, s katerimi kupci dejansko plačajo le porabo sistemskih sredstev (procesorskega časa, pomnilniških sistemov), ki jih dejansko potrebujejo. Taka rešitev je zanimiva predvsem za specifične tipe kupcev strežnikov, kot so ponudniki storitev in telekomunikacijske družbe, ki so zelo pozorne na porabo sredstev vloženih v infrastrukturo.

    Objavljeno: 29.8.2001
  • Novell NetDevice -- programski pomnilniški sistemi

    Podjetje Novell je predstavilo novo družino programski izdelkov, ki so namenjeni vse bolj priljubljenim strežniškim napravam (server appliances), ki jih preprosto priključimo v računalniška omrežja. Prvi od izdelkov je programski pomnilniški strežnik NetDevice NAS, ki ciljni sistem spremeni v omrežno priključen pomnilniški sistem (NAS). Za razliko od drugih konkurenčnih izdelkov Novell ponuja le programsko opremo, kupec pa si sam izbere ustrezno strojno opremo. Za nadzor in upravljanje sistema Novell izdatno uporablja imeniški sistem eDirectory, s katerim je enako preprosto nadzirati bližnje in oddaljene, enega ali celo farmo strežnikov. Upravljavski modul je zasnovan na spletni tehnologiji, sistem pa je mogoče preprosto povezati v različna strežniška okolja, vključno z sistemi Windows in Unix. Cena izdelka NetDevice NAS je 1.800 dolarjev.

    Objavljeno: 29.8.2001
  • MIT in HP razvijata kvantni računalnik

    Sedanji klasični računalniški model se počasi bliža svojim fizičnim mejam, kvantno računalništvo pa naj bi te meje preseglo, sporočata znameniti Tehnološki inštitut iz Massachusettsa (MIT) in družba Hewlett-Packard. Oba partnerja sta lani podpisala skupen petletni projekt, vreden 25 milijonov dolarjev, ki naj bi pomenil začetek razvoja v kvantnem računalništvu. MIT in HP predvidevata, da bo minilo še deset let, preden bo luč sveta ugledal prvi povsem delujoč kvantni računalnik.

    Objavljeno: 29.8.2001
  • Velikim še naprej ni lahko

    Čeprav so tržni analitiki mnenja, da se lahko stvari v računalniški industriji v drugi polovici leta začenjajo izboljševati, rezultati velikih proizvajalcev ne kažejo vselej tako rožnate slike. Compaq je tako v drugem četrtletju ustvaril dobiček v višini le 67 milijonov dolarjev, kar je dobesedno drobiž glede na promet v višini 8,5 milijard dolarjev. Pa vendar je to bolje, kot izguba. Compaq se sočasno močno trudi, da bi pospravil okoli sebe (zaloge so razpolovili z nekdanje milijarde dolarjev) in razširili ponudbo, zlasti na področju storitev. Zmanjšujejo tudi stroške glede na preteklo leto in minulo četrtletje, obakrat nekaj več kot 100 milijonov dolarjev. Čeprav so rezultati pozitivni, je za oceno razpoloženja v družbi dovolj pogledati na lanskoletne številke v istem obdobju - 388 milijonov dolarjev dobička in promet čez 10 milijard dolarjev. Menijo, da se razmere izboljšujejo zlasti v ZDA, povpraševanje pa se žal zato zmanjšuje drugod.

    Objavljeno: 28.8.2001
  • Povečano povpraševanje po sistemih CRM

    Kljub težavam v računalniški industriji, nekatera področja še naprej hitro rastejo. Eno takih je področje rešitev za delo s strankami (CRM), kjer smo v minulem letu zabeležili lepo, 84-odsotno rast prodaje. Tržišče izdelkov CRM je skupno vredno že 6,2 milijard dolarjev, napovedi družbe IDC pa kažejo, da bo leta 2005 ta vrednost že 14 milijard dolarjev. Vodilni ponudnik na tem področju je družba Siebel, ki ima 23% tržišča. Take rezultate je pravzaprav preprosto tolmačiti, saj prav sistemi CRM omogočajo bolj učinkovito poslovanje v zaostrenih pogojih delovanja in so torej orodje za rešitev iz trenutnih težav.

    Objavljeno: 28.8.2001
  • Okrepljen Norton AntiVirus 2002

    Prednaročila za novo verzijo Symantecovega protivirusnega programa že zbirajo, za 50 dolarjev pa si ga lahko zagotovite v Symantecovi spletni trgovini, kakor tudi pri drugih spletnih trgovcih. Norton AntiVirus 2002 naj bi omogočal edinstveno protivirusno zaščito z avtomatskim odkrivanjem in odpravljanjem virusov, avtomatskim nalaganjem novih informacij o virusih preko interneta in združitev z brskalnikom Internet Explorer. Ker je združljiv tudi z novimi Okni XP, bo Norton AntiVirus 2002 skeniral prihajajočo in odhajajočo elektronsko pošto, preprečeval pa bo tudi, da bi se virus razširil s pomočjo seznama elektronskih naslovov. Registrirani uporabniki katerega koli protivirusnega programa so upravičeni do popusta v višini 20 dolarjev.

    Objavljeno: 28.8.2001
  • Pentium 4 prvi presega mejo 2 GHz

    Po pričakovanjih, saj so vesti o tem krožile že nekaj tednov, je Intel 27. avgusta prikazal najnovejšo različico procesorja Pentium 4, ki kot prvi tovrstni izdelek dosega novo mejo - 2 GHz. Po navedbah proizvajalca novi model ruši dosedanje rekorde, saj dosega vrednosti SPECint_base2000 v višini 640 in SPECfp_base2000 v višini 704, največ med procesorji za osebne računalnike. Zanimivo, da so visoko frekvenco delovanja dosegli z obstoječo 0,18 mikronsko tehnologijo, medtem ko pride nova 0,13 mikronska arhitektura z delovnim imenom Northwood na vrsto šele čez kak mesec (predvidoma s takti 2,2 do 2,3 GHz).

    Objavljeno: 28.8.2001
  • SAS ponuja preprosto povezljivost s SAPom

    Podjetje SAS Institute, eden izmed vodilnih na področju podatkovnih skladišč in analitičnega orodij, je z družbo mySAS.com zagotovil rešitev za preprosto povezljivost izdelkov SAP Portal in SAS Enterprise Guide, ki dopolnjuje SAPovo podatkovno skladišče Portal Business Information Warehouse.

    Objavljeno: 27.8.2001
  • AlphaServerji do kdaj?

    Po presenetljivi novici izpred nekaj mesecev, ko je družba Compaq najavila postopno opustitev procesorjev Alpha in prehod na Intelovo tehnologijo IA-64 (Itanium), se je kot kaže začela bitka za dosedanje uporabnike tehnologije Alpha. Nekateri proizvajalci, med katerimi prednjači IBM so že začeli z akcijami, s katerimi naj bi nesigurne kupce pritegnili k sebi, zlasti na svoje strežnike pSeries. Compaq je na to reagiral z nekaterimi sporočili, s katerimi želijo pomiriti presenečene uporabnike. Po nekaterih trditvah naj bi sisteme AlphaServer delali zdaj vse do leta 2008, podpirali pa do leta 2012. Vmes naj bi bilo dovolj časa za mehek prehod na novo platformo, ki ga ocenjujejo za podobnega kot pri nekdanjem prehodu iz sistemov Alpha EV7 na Alpha EV8.

    Objavljeno: 27.8.2001
  • Bo Lotus izgubil samostojnost?

    IBM je na nedavni konferenci razvijalcev objavil namero, da bo najnovejšo različico ogrodja WebSphere še bolj tesno povezal z Lotusovim strežnikom Domino. Lotus, ki ga je IBM prevzel leta 1995, vendar mu je pustil samostojen razvoj, se je znašel v nezavidljivem položaju. Podjetje ima dobre izdelke, ki pa izgubljajo tekmo s konkurenco. Med žrtvami se je znašlo celo Lotusovo najbolj znano orodje Notes, tako da je samo še vprašanje časa, kdaj se bo Lotus povsem stopil z IBM-om in izgubil samostojnost. Analitiki menijo, da se bo pod okriljem IBM-a Lotusovim izdelkom prav gotovo bolje pisalo. Tako se že kaže svetlejša prihodnost paketa Lotus K-station, ki ga je IBM vezal na svoj strežnik WebSphere Portal Server. IBM skuša s tem pospešiti povezovanje spletnih dveri in skupinskega dela v enotno in zmogljivo orodje za razvoj dveri.

    Objavljeno: 27.8.2001
  • IBM ponuja protokol HTTPR

    IBM-ovi strokovnjaki so mnenja, da je danes najbolj pogosto uporabljeni internetni protokol Hypertext Transfer Protocol (HTTP) premalo zanesljiv za sodobne spletne programe. Zaradi tega ponujajo izboljšano alternativo imenovano Reliable HTTP ali HTTPR, ki vsebuje pomembno spremembo v načinu obveščanja o transportu podatkov. S pomočjo protokola naj bi bolj natančno določili, ali se je paket podatkov tudi v resnici dostavil odjemalcu (in to le enkrat) ali pa je med tem prišlo do napake. Nov protokol naj bi bil koristen zlasti v spletnih programih za komunikacijo med podjetji, kjer je treba zagotoviti zanesljivost prenosa podatkov.

    Objavljeno: 26.8.2001
  • NTT dosegel hitrost 10 Tb/s

    Raziskovalci japonske telekomunikacijske družbe NTT so dosegli nov rekord glede hitrosti prenosa podatkov prek optičnih vodnikov. Po enem samem vlaknu so uspeli doseči hitrosti prenosa kar 10 Tb/s (terabitov na sekundo), kar je precej več od dosedanjih dosežkov. Novi dosežek bo uporabe zlasti pri telekomunikacijskih povezavah na hrbteničnih povezavah, poskusno pa nameravajo novo tehnologijo že naslednje leto uporabiti pri povezavah med nekaterimi večjimi mesti na Japonskem. Za dosego rezultata so uporabili tehnologijo multipleksiranja signalov z različnimi valovnimi dolžinami, s čimer prek vlakna lahko potuje do 256 signalov hkrati, štirikrat več kot doslej. Danes večina komercialnih rešitev dosega hitrosti okoli 40 Gb/s.

    Objavljeno: 26.8.2001
  • IBM-ov avto prihodnosti

    IBM je na konferenci o programskih rešitvah predstavil nekaj novosti, ki jih bo morda imel avto prihodnosti. BlueDrekar je IBM-ova izvedba krmilnika z vmesnikom Bluetooth in zgrajenim na Linuxu, z njim pa so na demonstracijskem avtomobilu odpirali in zapirali vrata, prižigali in ugašali luči, klimatsko napravo in avtoradio. Modul Blue Eyes bo z infrardečo kamero nenehno nadziral premikanje oči in mežikanje. Če bo imel voznik dalj časa zaprte oči, bo Blue Eyes sprožil alarm, saj bo predvideval, da je voznik zaspal. Poleg tega si bo Blue Eyes zapomnil tudi nastavitve ogledala in sedeža. Če bo program ugotovil, da ima voznik žalosten obraz, bo celo zaigral veselo melodijo, da ga razvedri. IBM je predstavil tudi daljinsko upravljanje nekaterih funkcij v avtu preko interneta, kakor tudi program, ki lahko sprejema in pošilja elektronsko pošto.

    Objavljeno: 26.8.2001
  • Na vrsti je Ethernet s hitrostjo 10 Gb/s

    Hitrost prenosa podatkov med strežniki in drugimi omrežnimi napravami ni nikoli prevelika. Decentralizacija sistemov, zlasti ločevanje procesnih in pomnilniških pod sistemov, povezanih prek običajnih omrežnih povezav, predstavlja resen izziv za današnje omrežne infrastrukture. Gigabitni Ethernet v tem smislu že postaja ozko grlo.

    Objavljeno: 25.8.2001
  • Oracle podpira mobilne uporabnike

    Oracle je najavil nove dodatke za svoje izdelke povezane z elektronskim poslovanjem, ki omogočajo uporabo poslovnih rešitev na različnih mobilnih napravah. Novost v obliki brezplačnih dodatkov za programski strežnik Oracle 9i Application Server, gradi svoje delovanje na podpori za brezžične povezave vgrajene v nove Oraclove izdelke. S pomočjo posebnih predlog, ki zaznajo velikost in zmožnosti ciljnih naprav, je mogoče na preprost način zagotoviti >>mobilno<< podporo za rešitve CRM, podporo za prodajo na terenu in nekatere finančne rešitve. Do sredine naslednjega leta naj bi >>mobilizirali<< tudi druge rešitve, kot so upravljanje s kadri, poslovna inteligenca in nekatere rešitve za vertikalna tržišča (zdravstvo, farmacevtska industrija). Končni cilj je ta, da bodo lahko uporabniki mobilnih naprav dostopali do pretežno vseh poslovnih rešitve v ponudbi Oracla. Novi dodatki niso vezani na specifičen operacijski sistem in delujejo na širokem naboru naprav.

    Objavljeno: 25.8.2001
  • Bi morda malce prigriznili?

    Vprašanje iz naslova bi vam morda zastavil natakar-robot, če bi obiskali tekmovanje RoboCup-2001, ki so ga letos organizirali skupaj z Mednarodno konferenco o umetni inteligenci v Seattlu. Na konferenci se je zbralo 2600 raziskovalcev z vsega sveta, glavna pozornost pa je veljala robotiki. Čeprav področje umetne inteligence še zdaleč ne predstavljajo samo roboti - gre za prepoznavanje govora, nevronska omrežja, strojno učenje, inteligentne agente in teorijo odločanja. Na tekmovanju so poleg robotov v natakarski opravi predstavili robote za igro in zabavo, pa tudi za reševanje, recimo v primeru potresa. V vsakdanjem življenju še dolgo ne bomo uporabljali robotov, da bi namesto nas pospravljali, zato pa velja zanje veliko zanimanje v industriji in vojski.

    Objavljeno: 25.8.2001
  • Pomnilniški sistemi za male, srednje in velike

    Pomnilniški sistemi so še naprej ena izmed najbolj vročih tehnologij ta hip, proizvajalci pa si prizadevajo, da bi čim bolj izpolnili svojo ponudbo. IBM je tako poleti najavil podporo za povezavo svojih pomnilniških sistemov SAN (Enterprise Storage Server, domače povedano Shark) z velikimi računalniki tudi prek vmesnika Fibre Channel (FICON). S tem so na en mah povečali kar za šestkrat hitrost prenosa podatkov med pomnilniškimi sistemi in računalniki mainframe glede na dosedanje pomnilniške kanale ESCON, poleg tega pa ta rešitev ponuja tudi dostop do šestkrat večjega pomnilniškega prostora.

    Objavljeno: 24.8.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji