Objavljeno: 19.11.2003

Telekomunikacije 2003

Dvodnevne konference Telekomunikacije, ki jo je letos že četrtič organiziral založnik revije Mobinet, so se tudi letos ponovno udeležili najpomembnejši predstavniki slovenskih telekomunikacijskih podjetij, od operaterjev mobilne in stacionarne telefonije, ponudnikov dostopa do interneta, do razvijalcev rešitev in tudi nekaterih predstavnikov tujih telekomunikacijskih velikanov, kot sta Nokia in Motorola.

Predavanja o novostih v telekomunikacijah, od novih rodov mobilnih aparatov in storitev, ki so jih predstavljali zastopniki Nokie in Motorole, do bolj naprednih zalednih storitev, ki so jih predstavljali ponudniki omrežne opreme kot sta Avaya in Iskratel, so pritegnila obiskovalce. Še več zanimanja pa so povzročile okrogle mize in razprave, ki so bile tudi letos dobro zasnovane in obiskane.

Tema okrogle mize prvega dne je bila liberalizacija telekomunikacij, med udeleženci pa sta bila tudi Pavel Gantar in Tatjana Holjevac, hrvaška ministrica za pomorstvo, promet in zveze, ki sta se strinjala, da mora liberalizacija tega trga potekati postopoma in ob strogi regulaciji, saj sicer lahko pride do divje liberalizacije, ki ne koristi niti uporabnikom, niti podjetjem. Z večino teh trditev so se strinjali tudi drugi udeleženci okrogle mize, predstavnika bosanske in črnogorske agencije za telekomunikacije Kemal Huseinović in Zoran Sekulić, direktor avstrijskega Mobilkoma Boris Nemšić ter Franc Dolenc iz Iskratela.

Nekoliko manj odmevna je bila okrogla miza drugega dne s celotnim vodstvom skupine Telekom in direktorjem Si.mobila Bojanom Dremljem. Udeleženci mnenj niso konstruktivno izmenjali, temveč so predvsem hvalili visoko stopnjo razvitosti telekomunikacij v Sloveniji.

Na konferenci so tudi predstavili nove telefone - Nokia, Ericsson in Motorola, oziroma njihovi zastopniki, so predstavili rešitve, ki bodo na trgu še letos, pa tudi tiste, ki bodo na voljo šele naslednje leto. Med Ericssonovimi novostmi posebej izstopa zmogljivi telefon P900, naslednik priljubljenega P800, ki bo na trgu še letos, pri Nokii pa telefona z oznakama 7200 in 7700. Prvi je tako imenovan >>večpredstavni telefon<<, ki bo imel dokaj velik zaslon in omogočal predvajanje vseh večpredstavnih vsebin, vključno z nekaterimi novimi, za katere bo Nokia še skušala navdušiti operaterje in druge ponudnike vsebin, model 7700 pa je telefon tretjega rodu, ki ima temu primerno tudi revolucionarno obliko s tipkovnico, razvrščeno okrog zaslona. Motorola je napovedala večje število aparatov, vendar so vsi, razen modela mx600, ki poganja Microsoftov Smartphone 2002, namenjeni predvsem telefoniranju (ter fotografiranju in večpredstavnim sporočilom), ne omogočajo pa naprednih funkcij. S tega stališča so znatno bolj zanimivi njihovi telefoni UMTS, vendar je vprašanje, če jih bomo kdaj videli na našem tržišču, saj imajo dokaj ekskluzivno pogodbo z operaterjem Three. Novosti pa so predstavili tudi operaterji, predvsem Si.mobil, ki je pričel omogočati paketni prenos podatkov GPRS tudi uporabnikom predplačniškega sistema Halo, kar ponuja le malo število operaterjev po svetu.

http:// www.telekomunikacije.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji