Objavljeno: 18.11.2003

Kiblix 2003 navdušil

Že drugi Linux festival Kiblix - potekal je v mariborskem centru Kibla - se je ponovno potrdil kot najpomembnejši dogodek na področju odprtokodnih informacijskih rešitev pri nas. Poleg Linuxa in odprte kode Kiblix pokriva tudi področja mobilne telefonije in računalniške varnosti.

Čeprav so večja podjetja lanski Kiblix prezrla, saj se ga je držal pridih prireditve za linuksaške zanesenjake brez vpliva na poslovni svet, so se letos pridružili tudi predstavniki velikih imen računalništva, kot sta IBM in Oracle, med predavatelji pa je bilo mogoče najti tudi predstavnika odprtokodnega velikana MySQL, ki razvija istoimensko podatkovno zbirko. Čeprav so predstavniki teh podjetij predavanja izkoristili predvsem za promocijo lastnih rešitev, so predstavili tudi predanost uporabi Linuxa za večino zalednih sistemov. Direktor IBM-ovega oddelka za trženje rešitev z Linuxom, Tom Boonen, pa je napovedal tudi nastop Linuxa v namiznih osebnih računalnikih v poslovnih okoljih. Kot primer je navedel samo korporacijo IBM, kjer 350 tisoč namiznih računalnikov uslužbencev že poganja Linux. Kljub temu pa pri IBM-u vidijo poglavitno vlogo Linuxa v razpršenem računalništvu in velikih računalnikih mainframe: kot primer so navedli projekt China Post, kjer so Linux namestili v 200.000 strežnikov, ki jih je sedaj zelo enostavno upravljati iz osrednje lokacije. Navkljub mnenju nekaterih podjetij za raziskovanje trga, pri IBM menijo, da je Linux najcenejša rešitev. Boonen (po rodu Belgijec) je to podkrepil s podatkom, da so se za Linux odločili tudi pri Shellu, ki je kot nizozemsko podjetje znano po izjemni varčnosti.

Tudi pri Oraclu so navdušeni nad Linuxom, vendar se kot razvijalci podatkovnih zbirk in rešitev ERP ne osredotočajo na same operacijske sisteme. Kljub temu so vse njihove rešitve že dalj časa na voljo tudi za Linux, a zgolj za dve različici za velika podjetja - Red Hat Enterprise Server in UnitedLinux -, ki naj bi bili tudi najbolj zanesljivi. Linux uporabljajo tudi v lastnem podjetju, poleg tega pa ga nameravajo podpirati tudi v prihodnje in sicer do te mere, da je Linux edini operacijski sistem za katerega svojim strankam nudijo podporo.

Švedsko podjetje MySQL slovi po istoimenski podatkovni zbirki, na Kiblixu pa so predstavili tudi novo rešitev, imenovano Max DB, ki so jo prevzeli od SAP-ja. MySQL je namreč sklenil partnerstvo s SAP-jem, po katerem bo MySQL poslej razvijal SAP-ovo odprtokodno podatkovno zbirko in jo v nekaj letih povsem uskladil z lastno rešitvijo, ki bo tako primerna tudi za uporabo v velikih podjetjih. Sicer ima MySQL po lastnih ocenah 20-odstotni tržni delež med manjšimi uporabniki, pri čemer je predstavnik podjetja poudaril, da s tem sicer ne zaslužijo veliko, vendar pa zato veliko denarja odvzamejo tekmecem, predvsem Microsoftu in Oraclu.

Letošnji Kiblix je bolje izkoristilo tudi Ministrstvo za informacijsko družbo, ki je na festivalu podelilo nagrade za prvi natečaj odprte kode, predstavniki pa so ponovno potrdili zavezanost državne uprave k večji podpori odprtokodnih rešitev. Pri podelitvi nagrad so predstavniki MID-a poudarili, da je bilo med 12 prispelimi rešitvami veliko dobrih, da pa pri mnogih ni bila priložena zadovoljiva dokumentacija, zaradi česar so nekatere dobre rešitve izpadle. Prvo nagrado je prejelo naše največje društvo uporabnikov Linuxa Lugos za lastno distribucijo Linuxa imenovano Pingo 2.0, ki temelji na Red Hatu. Prednosti so preprosta namestitev in skorajda popolna lokalizacija programa ter najpomembnejših programskih paketov (OpenOffice.org, Mozilla, namizji KDE in Gnome), zaradi tega je Pingo primeren tudi za manj zahtevne domače in poslovne uporabnike. Tudi drugo nagrado je prejela distribucija Linuxa - Slo-techov Linux avtorja Jureta Čahareva, posebnost te distribucije pa je poganjanje neposredno iz CD-ja, pri čemer se naloži polno delujoča različica operacijskega sistema, posebej prirejena za večpredstavnost in običajno pisarniško delo. Tretjo nagrado je prejela nova različica odprtokodnega paketa pisarniških programov OpenOffice.org 1.1.

Na področju mobilne telefonije je posebej izstopalo podjetje Zrcalo, sicer tudi glavni sponzor festivala, ki je predstavilo rešitev EPP3 Mobile. Gre za dodatek njihovi rešitvi za spletno bančništvo, ki jo uporablja nekaj slovenskih in tujih bank, omogoča pa mobilno bančništvo v nekoliko omejeni obliki. Uporabnik potrebuje le mobilni brskalnik s podporo za xHTML in varno zvezo GPRS, varnost pa zagotovlja generator gesel, enako kot pri njihovih spletnih rešitvah. Prednost pred NLB-jevo Mobo, ki temelji na sporočilih SMS, pa je v vmesniku, ki se ne razlikuje bistveno od spletnega. V pripravi imajo tudi javansko različico, ki bo poskrbela predvsem za manjši prenos podatkov in dodatno zagotovila varnost, vendar do naslednjega leta še ne bo pripravljena. To trenutno ni pomembno, saj se za uporabo EPP3 Mobile še ni odločila nobena banka, ker po njihovih ocenah - in po dokaj šibkem odzivu na Mobo - tržišče za mobilno bančništvo še ni pripravljeno.

Kiblix pa je znan tudi po tako imenovanem tekmovanju v hekanju, ki je bolj podobno opravljanju računalniške naloge kot škodljivem vdiranju v sistem. Bistvo >>vdora<< namreč temelji na poznavanju osnov delovanja računalniških sistemov, strojne in programske opreme. Čeprav so organizatorji zagotovili, da je letošnja naloga bolj zapletena kot lanska, je zmagovalec, Luka Cajnkar iz Maribora, nalogo opravil v štirih urah, medtem ko je lani skupina petih >>hekerjev<< potrebovala pet ur.

Sicer je festival v treh dneh privabil 3000 obiskovalcev, največ drugi dan. Med njimi so sicer prevladovali mlajši navdušenci nad odprto kodo, je pa bilo videti tudi več poslovnežev, kot lani, kar najbrž nakazuje, da se Kiblixu obeta bogatejša prihodnost.

http://www.kiblix.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji