• Tudi Toshibi gre slabo

    Toshiba, eden od največjih japonskih proizvajalcev elektronskih naprav, je sporočila, da načrtuje veliko prestrukturiranje. Okrepila bo delovanje dobičkonosnih oddelkov in ukinila tiste, ki delajo izgubo, odpustila pa bo skoraj 19 tisoč delavcev, veliko večino v domačih obratih. Letošnje napovedi o konsolidiranem neto zaslužku v višini 500 milijonov dolarjev so se sprevrgle v skoraj milijardno izgubo. V naslednjih dveh letih in pol bodo zaprli tretjino od 21 tovarn na Japonskem in četrtino od skoraj sto domačih proizvodnih in inženirskih podjetij. Slabo gre tudi drugim največjim japonskim elektronskim podjetjem, podobne napovedi o odpuščanju in prestrukturiranju pa v kratkem pričakujejo tudi od Hitachija, sicer največjega elektronskega proizvajalca na Japonskem.

    Objavljeno: 1.10.2001
  • Dva krat vse v enem

    Uporabnikom, ki si želijo imeti predvajalnik za glasbene plošče CD, skladbe v zapisu MP3 ali WMA ter radijski sprejemnik podjetje Sonicblue ponuja novi prenosni predvajalnik RioVolt SP250 CD. SP250 temelji na modelu SP100, dodana pa mu je 8 minutna zaščita pred preskakovanjem plošče, ki pri predvajanju skladb MP3 ali WMA naloži čim več glasbe v pomnilnik in tako zaustavi vrtenje plošče. Priloženi akumulatorji naj bi zadostovali za preko 15 ur poslušanja. Izdelku so dodane še slušalke, polnilec ter daljinski upravljavec. Cena predvajalnika je 180 dolarjev. Za plitkejše žepe je na voljo RioVolt SP90, ki je na voljo za 100 dolarjev in ima zgolj 120 sekund zašite pred preskakovanjem.

    Objavljeno: 29.9.2001
  • Diskovni videorekorder

    Pri podjetju Sonicblue so se domislili, da so diski najbolj primeren nosilec za snemanje televizijskega programa in so tako razvili diskovni videorekorder, na katerega je mogoče shraniti do 320 ur televizijskega programa, ki ga je mogoče predvajati tudi brez reklam. ReplayTV, kot napravo imenujejo, je na voljo v treh različicah, ki se razlikujejo po velikosti diska. Replay 4080 zmore tako shraniti do 80 ur programa, stane pa 1000 dolarjev. Dvakrat več zmore model 4160, ki stane 1500 dolarjev, za 2000 dolarjev pa je na voljo >>320 urni<< Replay TV 4320.

    Objavljeno: 28.9.2001
  • Priljubljeni Canon EOS tudi digitalno

    Pri Canonu napovedujejo digitalno različico njihovega priljubljenega modela EOS-1V. EOS-1D, kot se novi zrcalno-refleksni fotoaparat imenuje, ima tipalo CCD ločljivosti 4,48 milijona pik, efektivna ločljivost pa je 4,06 milijona pik, kar zadostuje za slike ločljivosti do 2464 x 1648 pik. Najmanjši čas osvetljevanja je pičlih 1/16.000 sekunde, v eni sekundi pa je mogoče posneti 8 slik najvišje ločljivosti - zaporedoma do največ 21. Fotoaparat se nahaja v trdnem magnezijevem ohišju, na računalnik ga je mogoče povezati prek vmesnika Firewire (IEEE 1394). Poleg tega ima številne funkcije in možnost izbire barvne matrike (sRGB ali Adobe RGB). Za ceno okoli 7000 dolarjev bo predvidoma na voljo ob koncu leta. Hkrati so pri Canonu napovedali tudi dva nova objektiva. Širokokotni objektiv EF 16 - 35 mm F2.8L USM je ekvivalent 21 mm lečam na klasičnem 35 mm fotoaparatu, teleobjektiv 400 mm F4 DO IS USM pa naj bi bil zanimiv predvsem zaradi majhne teže in mer.

    Objavljeno: 28.9.2001
  • Optični diski za digitalno fotografijo

    Sanyo je predstavil zunanjo enoto za svoje optične diske ID Photo. Naprava ima vgrajene reže za karitce Compact Flash, Smart Media in optične diske ID Photo. Podatke lahko poljubno prenašamo med temi nosilci oziroma računalnikom preko vmesnikov Firewire (IEEE1394) ali USB. ID Photo so pri podjetju Sanyo razvili skupaj s podjetji Olympus in Hitachi za svoj digitalni fotoaparat IDC-1000Z ID Shot, ki so ga predstavili februarja. Optični diski imajo premer 50 milimetrov, shraniti zmorejo do 730 MB, ugodna pa je predvsem njihova cena, saj stanejo le okoli 35 dolarjev, medtem ko se cena 128 MB velikih kartic Compact Flash giblje okoli 100 dolarjev. Ali se bo novi standard prijel ali ne bo seveda pokazal čas.

    Objavljeno: 28.9.2001
  • Majhen predvajalnik velikih razsežnosti

    Pri podjetju Matsushita, bolj znanem po blagovni znamki Panasonic, so izdelali najmanjši glasbeni predvajalnik na svetu, ki meri le 42,2 x 41,6 x 15,8 milimetrov. SV-SD80, kot so napravo poimenovali, poleg tega tehta le 26 gramov. Kljub majhnosti naprava ponuja precej. Tako zmore predvajati skladbe v vseh treh najbolj razširjenih glasbenih zapisih MP3, WMA in AAC. Skladbe bere iz pomnilniških kartic SD Card, ki so na voljo v različicah do 256 MB, čeprav napravi prilagajo kartico velikosti >>le<< 64 MB, ki naj bi zadostovala za približno eno uro stisnjene glasbe. Vgrajeni akumulator zadostuje za približno 16 ur dela, predvajalnik pa je mogoče preko treh bateriji AA napajati tudi od zunaj, kar naj bi bilo dovolj za 50 ur poslušanja. Glasbo na pomnilniške kartice prenesemo preko priložene enote za kartice SD, ki deluje preko vmesnika USB. Na japonskih policah naj bi se naprava za 190 dolarjev znašla v novembru, čas prihoda v Evropo še ni znan.

    Objavljeno: 28.9.2001
  • 2 GHz Xeon

    Intel je tehnologijo za doseganje visokih frekvenc prenesel tudi na procesorje, ki so namenjeni delovnim postajam in strežnikom. Nedavno je bil tako predstavljen Xeon s hitrostjo 2 GHz. Namenjen je dvo-procesorskim delovnim postajam in strežnikom.

    Objavljeno: 27.9.2001
  • Olympusovih 5 milijonov

    Olympusu je predstavil naslednika digitalnnega fotoaparata E-10, ki nosi oznako E-20P. Zanimivo je, da so pri Olympusu isti model le teden pozneje pod drugo oznako predstavili v ZDA. Tam napravo imenujejo E-20N, razlika pa pomeni, da je aparat prilagojen ameriškemu video standardu NTSC, medtem ko je evropski narejen za standard PAL. S tem so se pri Olympusu najverjetneje hoteli izogniti sivemu trgovanju z napravo.

    Objavljeno: 27.9.2001
  • Nikon Coolpix 5000

    V višjem razredu digitalnih fotoaparatov je Nikon predstavil povsem nov model Coolpix 5000, ki predstavlja vrh njihove ponudbe. 0,66 palčno tipalo CCD ima dejansko ločljivost 5 milijona pik, kar zadostuje za največjo ločljivost 2560 x 1920 pik pri barvni globini 36 bitov. Objektiv zmore trikratno optično povečavo in ima goriščno razdaljo, ki ustreza 28 - 85 mm pri klasičnem 35-mm filmu. Če to ne zadostuje je na voljo še štirikratna digitalna povečava. Fotoaparat zmore ostriti pri razdalji od 50 cm do neskončno, v makro načinu pa celo le od 2 cm do neskončno. Čas osvetlitve se lahko giblje med 1/4000 sekunde in 4 sekundami, v eni sekundi pa je mogoče v najvišji ločljivosti narediti do 3 posnetke. Naprava omogoča tudi snemanje kratkih filmov (do 40 sekund), ki so lahko opremljeni z zvokom. Vgrajen je zaslon LCD velikosti 1,8 palca z 110.000 pikami. Zraven fotoaparata prilagajo še 32 MB kartico Comapct Flash, vse skupaj pa bo na voljo v novembru za 1100 dolarjev.

    Objavljeno: 27.9.2001
  • Dve resničnosti v enem paketu

    Podjetje RealNetworks je združilo popularna predvajalnika pretočnih in večpredstavnih zapisov RealPlayer in RealJukebox v en program, imenovan RealOne. Kot preizkusna različica je že na voljo na spletu, za polno različicao, ki omogoča nekoliko več funkciji, je potrebno odšteti 10 dolarjev. Novi izdelek naj bi bil v prvi vrsti namenjen bodočim uporabnikom spletnega servisa MusicNet, preko katerega bodo glasbo ponujali založniki, kot so AOL Time Warner, EMI in Bertelsmann, za mesečno naročnino okoli 10 do 20 dolarjev. Po mnenju teh naj bi bil RealPlayer dobra alternativa Microsoftvemu predvajalniku Windows Media Player, ki ga uporablja približno 24,7 milijona uporabnikov, saj ima RealPlayer dobrih 24,4 milijona uporabnikov, čeprav pri RealNetworks ocenjujejo število uporabnikov celo na okoli 35,5 milijona. Pri podjetju se nadejajo, da bo to zaustavilo padanje cen njihovih delnic, ki so dosegle najnižjo raven v zadnjih treh letih in pol. Medtem konkurenca ne počiva, saj Microsoft in Yahoo skupaj z založbama Universal in Sony pripravljata podobno storitev imenovano Pressplay. Obe storitvi naj bi zaživele še to jesen.

    Objavljeno: 27.9.2001
  • Oktobra dvakrat XP

    XP, oznaka, ki jo je za svoje izdelke vpeljal Microsoft, se je očitno prijela. Tako zelo, da jo je za svoj najnovejši procesor uporabil tudi AMD. Athlon XP, ki naj bi na trg prišel oktobra, ima zaradi svojega imena domnevno večje možnosti za uspeh. Še posebej, če bo Windows XP tak uspeh, kot upajo mnogi v računalniški industriji.

    Objavljeno: 26.9.2001
  • Simetrični DSL

    Mednarodna organizacija ITU, ki nadzoruje telekomunikacijske standarde, je februarja potrdila nov standard DSL, ki je sedaj že resno v preizkušanju tako v Evropi kot v ZDA. Protokol G.SHDSL (symmetric high-speed digital subscriber line) ima pred do sedaj prevladujočo različico ADSL nekaj prednosti, zaradi katerih bo verjetno priljubljen predvsem v podjetjih. Ponuja simetrični prenos podatkov, kar pomeni, da je oddaja podatkov enako hitra kot sprejem (2,3 Mb/s oz. celo do 4,6 Mb/s), predvsem pa povezava deluje tudi na daljši parici kot do sedaj največji razdalji 5 km. Slednje predvsem v ZDA pomeni, da je dosegljiva za večje število uporabnikov, simetričnost povezave pa je ključna za povezave podjetij. Domači uporabniki potrebujejo predvsem hitro povezavo za prenos datotek, medtem ko podjetja stavijo na strežnike, ki strežejo podatke v obe smeri.

    Objavljeno: 26.9.2001
  • Gartner odsvetuje uporabo Microsoftovega spletnega strežnika

    Podjetje za tržne analize in svetovanje Gartner Group svetuje, da podjetja razmislijo o zamenjavi Microsoftovega spletnega strežnik IIS z bolj zanesljivimi izdelki. Priporočilo so podali po analizi napada črva Nimda, ki je prizadel podjetja s strežniki IIS na enak način, kot pred njim virus Code Red. Pri Gartnerju menijo, da ima strežnik IIS previsoke stroške lastništva, upravitelji pa le s težavo sledijo pogostim popravkom in nasvetom, kako težave strežnika odpraviti.

    Objavljeno: 26.9.2001
  • Sodobna elektronika

    Sejem Sodobna elektronika je najstarejši slovenski sejem s tematiko elektonike. Prvič so ga organizirali leta 1953 kot mednarodno razstavo radia.

    Objavljeno: 26.9.2001
  • Aster prodan

    Po tem, ko je Hermes Plus prodal družbo HPC Avtotehni in napovedal, da se bo bolj posvetil sistemski integraciji, smo lahko pričakovali tudi kakšen nakup. Zgodilo se je presenetljivo hitro, saj je Hermes Plus le nekaj tednov po prodaji HPC objavil, da namerava kupiti podjetje Aster. S tem bo Hermes Plus še dodatno okrepil svoj položaj enega vodilnih sistemskih integratorjev v Sloveniji in jadranski regiji, v katero sodijo države nekdanje Jugoslavije in Albanija. Število zaposlenih v družbi Hermes Plus in pridruženih družbah se bo z omenjeno pridružitvijo povečalo na več kot 300, vodstvo podjetja Aster pa bo prevzel Matej Kranjc, ki se je v podjetje vrnil po službovanju v IBM Slovenija. "Vrnil sem se, ker sem si zaželel novih izzivov," pravi novi stari direktor Astra.

    Objavljeno: 25.9.2001
  • Rekorder med diski EIDE

    Maxtor je predstavil doslej največji disk z vmesnikom EIDE. Novi izdelek z oznako DiamondMax D540X namreč nudi prostor za kar 160 GB podatkov, kar je skoraj dvakrat več od doslej največjega diska na tržišču. Disk se vrti s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto, premore vmesnik ATA/133 s propustnostjo 133 MB/s, pohvali pa se lahko z visoko gostoto zapisa podatkov, tako da je na posamezni od štirih plošč prostora kar za 40 GB podatkov. Novi disk bo v prodaji od konca oktobra, stal pa bo 400 dolarjev. Namenjen je predvsem strežniškim sistemom, Maxtor pa ga bo uporabil tudi v svojih pomnilniških napravah MaxAttach NAS. Novost je tudi disk DiamondMax D740X, ki ima >>le<< 80 GB, ob hitrosti vrtenja 7.200 vrtljajev na minuto pa ima tudi novejši vmesnik ATA/133, ki zagotavlja okoli 10% hitrejši prenos podatkov od podobnega dosedanjega modela. Cena novega diska je 250 dolarjev. Maxtor oba diska ponuja skupaj z krmilnikom ATA/133, saj tega vmesnika še ne srečamo na osnovnih ploščah.

    Objavljeno: 25.9.2001
  • IBM predstavlja nove računalnike NetVista M

    Novi procesorji in sistemski nabori so priložnost, da proizvajalci osvežijo svojo ponudbo računalnikov. Med temi je tudi IBM, ki je predstavil nove modele NetVista M, opremljene z najnovejšim Intelovim procesorskim naborom Intel 845 in procesorji Pentium 4 z delovnimi takti do 2 GHz. Novi nabor pomeni, da računalniki uporabljajo cenejše pomnilnike SDRAM, kar se pozna pri ceni sistemov. Osnovni model vsebuje procesor s taktom 1,6 GHz, 128 MB RAM, 40 GB velik disk, enoto CD-ROM in sistem Windows 2000. Cena sistema se v ZDA prične pri 1.170 dolarjih. Najzmogljivejši modeli NetVista M vsebujejo procesor Pentium 4 s taktom 2 GHz in že v osnovi 256 MB velik pomnilnik, cena pa znaša 1.850 dolarjev. Računalniki imajo tudi nekoliko spremenjeno obliko ohišja. To so še naprej so črni stolpi, kar je značilnost nekaterih IBM-ovih modelov, vendar so na oko prijetnejši.

    Objavljeno: 25.9.2001
  • Novi standard za digitalne vmesnike monitorjev

    Združenje VESA (Video Electronics Standards Association), ki usklajuje standarde na področju monitorjev in grafičnih podsistemov, je predstavilo nov vmesnik za povezavo med računalniki (pa tudi drugimi napravami) in monitorji. Vmesnik z imenom M1 Display Interface Connector je novi poskus, da bi se vmesniki z digitalno povezavo med monitorji in grafičnimi karticami končno poenotili. Za razliko od doslej najbolj razširjenega standarda DVI, ki določa predvsem pravila za izvore signalov (računalniške kartice), M1 natančno določa obe strani. Isti vmesnik naj bi poleg tega podpiral tako analogno, kot digitalno povezavo, kar bo precej zmanjšalo stroške implementacije. Tip vmesnika je tudi neodvisen od zaslonske tehnologije, saj se lahko uporablja pri monitorjih z katodno cevjo, kot zaslonih LCD, lahko pa tudi drugih napravah (predvsem projektorjih). S pomočjo adapterjev bo mogoče tudi zagotoviti priključitev na dosedanje vmesnike VGA, DVI, DFP on P&D.

    Objavljeno: 25.9.2001
  • Novi imeniški sistem uporablja XML

    Delovna skupina v okviru organizacije Organisation for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) bo še pred koncem letošnjega leta predstavila nov imeniški standard, ki za dostop do imeniških informacij uporablja zgolj jezik XML. Cilj opisnega jezika Directory Services Markup Language (DSML) 2.0 je preprost dostop do imeniških informacij in s prek tega poslovnih informacij brez uporabe specifičnega protokola, kot je na primer LDAP. S tem korakom naj bi precej poenostavili dostop do imenikov za določen tip naprav, kot so mobilne naprave in uporabo programov, zlasti spletnih. DSML 2.0 pa ni omejen zgolj na en tip imeniških sistemov, ampak se lahko prilagodi različnim imenikom in s tem zagotavlja preprost univerzalen dostop do heterogenih sistemov.

    Objavljeno: 24.9.2001
  • Palm m125

    Podjetje Palm je predstavilo novi ročni računalnik z oznako Palm m125, ki bo okrepil ponudbo v razredu cenejših modelov tega proizvajalca. Za ceno okoli 250 dolarjev bo mogoče že v kratkem kupiti računalnik s hitrejšim procesorjem Motorola Dragonball VZ s taktom 33 MHz in 8 MB velikim pomnilnikom. Za napajanje skrbita še naprej dve navadni bateriji AAA. Največja novost novega modela pa so vmesniki za razširitev računalnika z dodatki po vzoru večjih modelom Palm m500/m505. Vmesnik Universal Connector omogoča uporabo zunanjih razširitvenih modulov, kot so modemi, brezžični vmesniki in digitalne kamere, pomembna novost pa je tudi enota za pomnilniške kartice Secure Digital (SD) Card. Računalnik ima priloženo priklopno postajo z vmesnikom USB, bogatejša pa je tudi priložena programska oprema.

    Objavljeno: 24.9.2001
  • Infocusov modularni projektor

    Podjetje Infocus je predstavilo nov projektor, ki se odlikuje z veliko svetilnostjo in modularno zgradbo, a privlačno ceno. Projektor LP 500 ima namreč v osnovi le osnovni nabor priključkov, kot sta vhod VGA in vhod za video signal, zanj pa lahko dokupimo razširitvene module, s katerimi nabor vhodov in vmesnikov lahko precej obogatimo. Med drugim s tem dobimo možnost prikaza signala HDTV in zmožnost implementacije videokonferenčnih sistemov. Sam projektor nudi ločljivost 800 x 600 pik, ob temu pa svetilnost kar 2000 lumnov, kar je precej več od tekmecev. Tehnologija DLP je okrepljena s procesno tehnologijo družbe Faroudia, ki zagotavlja zelo mehko video sliko, zanimiva pa je tudi možnost, da svetilnost znižamo na 1600 lumnov, ko to zadostuje, s tem pa zmanjšamo hrup in podaljšamo življenjsko dobo žarnice. Cena osnovnega projektorja znaša v ZDA 3.500 dolarjev.

    Objavljeno: 24.9.2001
  • Apple pripravlja osvežitev sistema MacOS X

    Apple se pripravlja na osvežitev operacijskega sistema MacOS X, ki bo na voljo predvidoma že v nekaj tednih. Prvotne načrte so namreč nekoliko spremenili zaradi terorističnega napada na ZDA, ob katerem so celo odpovedal pariški sejem na katerem naj bi spregovorili o novostih nove različice. Za zdaj še ni jasno, ali bo interna oznaka sistema MacOS X 10.1 ali kaj drugega. Osvežitev bo predvsem prinesla tisto, kar so v dosedanjem sistemu MacOS X izpustili ali pa naredili nekoliko slabše. Sistem naj bi bil občutno hitrejši, stabilnejši, prenovljena pa podpora za posnetke DVD. Ob izboljšavah naj bi na tržišče končno prišli tudi programi drugih proizvajalci, ki bodo optimizirani za MaxOS X. Starejši programi se namreč izvajajo v posebnem načinu, ki pa ne uporablja dobrot novega sistema. Med vsemi najbolj pričakujejo Microsoftovo pisarno za okolje MacOS X. Nadgradnja naj bi bila brezplačna, zaračunali pa bodo le poštne stroške.

    Objavljeno: 24.9.2001
  • Computer Associates brez spremembe v vodstvu

    Podjetje Computer Associates, eden največjih proizvajalcev programske opreme na svetu, je v zadnjih mesecih preživljalo pravcato krizo vodstva. Teksaški milijarder Sam Wyly, sicer eden od največjih delničarjev družbe, je po sporih z vodstvom podjetja namreč napovedal boj, s katerim je želel odstraniti trenutno upravo. Wyly kritizira tretnutno poslovno taktiko podjetja in visoke plače, ki jih dobivajo vodilni v družbi. Zaradi tega je zahteval odstop predsednika družbe Charlesa Wanga in direktorja Sanjaya Kumarja.

    Objavljeno: 23.9.2001
  • Nov protokol za omrežni dostop do datotek

    Konzorcij, ki ga sestavlja skoraj 80 podjetij, je najavil nov omrežni standard, ki bo omogočal omrežni dostop do datotečnih sistemov brez potrebe po posredovanju s strani operacijskih sistemov. Standard Direct Access File System (DAFS) bo postal skupni imenovalec za področje pomnilniških sistemov NAS in SAN, omogočal pa bo enotni način dostopa za izdelke različnih proizvajalcev. Razbremenitev strežnikov in operacijskih sistemov za dostop do datotek pa obenem prinaša hitrejši dostop in prenos podatkov. Nekateri proizvajalci, med njimi družba Network Appliance, načrtujejo implementacijo standarda DAFS v svojih izdelkih že v prvih mesecih leta 2002.

    Objavljeno: 23.9.2001
  • Sun uspešen kljub upočasnjeni rasti

    Kljub upočasnjeni rasti prodaje v drugem četrtletju je podjetje Sun povečalo tržni delež na trgu računalniških sistemov Unix. Podjetje je namreč edini proizvajalec tovrstnih sistemov, ki je v tem obdobju povečal število prodanih sistemov in sicer za 5.5%. Nedavno poročilo družbe IDC kaže, da ima Sun 42% tržni delež glede na število prodanih sistemov in 35% tržni delež glede na prihodek od prodaje. Sun si je močno okrepil položaj z najavo nove družine računalniških strežnikov Sun Fire, ki je bila predstavljena spomladi. Po številu prodanih sistemov Unix nižjega cenovnega razreda (do 100.000 dolartjev) je Sun prepričljivo prvi, sledi pa mu IBM z več kot dvakrat manjšim tržnim deležem. Na področju strežnikov srednjega razreda je Sun prav tako prvi, drugi je HP, tretji pa IBM. Tudi prodaja Sunovih strežnikov višjega razreda je bila uspešna, saj je v tem obdobju prodal štirikrat več sistemov kot HP in celo šestkrat več kot IBM. Sun je ohranil vodilno pozicijo tudi na tržišču delovnih postaj Unix, tako glede števila prodanih sistemov (64% tržni delež) kot po prihodku (39% tržni delež).

    Objavljeno: 23.9.2001
  • Posledice terorističnega napada za IT

    Teroristična napada na World Trade Center in Pentagon imata globoke posledice tudi na dogajanje v računalniški industriji. Zaradi žalovanja in bojazni pred novimi napadi organizatorji odpovedujejo dogodke, prestavljajo šolanja in najave novih izdelkov. Tragični dogodki prihajajo za računalniško industrijo v najmanj primernem trenutku, ravno v času, ko so vsi upali na ponovno rast prodaje. Proizvajalci računalniških izdelkov so sicer solidarni z žrtvami in svojci, mnogi tudi prostovoljno pomagajo v denarni in drugačni obliki, toda obenem izražajo bojazen, kaj ti dogodki pomenijo za njihovo prihodnost.

    Objavljeno: 22.9.2001
  • 3Com podpira Infiniband

    Podjetje 3Com je sklenilo sporazum z družbo IBM, po katerem bodo IBMovo tehnologijo za vodilo Infinband, imenovano tudi Infiniblue, uporabili v prihodnjih omrežnih izdelkih. 3Com namerava namreč tržiti izdelke povezane z vodilom Infiniband, med drugim rešitve za povezavo obstoječih strežnikov z vodili PCI/PCI-X na novo omrežno strukturo. Infiniband je novi standard za vhodno-izhodne enote, ki sloni na arhitekturo s preklapljanjem kanalov, od katerih vsah nudi povezave s hitrostmi od 500 MB/s do 6 GB/s, s čimer je precej hitrejši od današnjih računalniških vhodno-izhodnih vodil.

    Objavljeno: 22.9.2001
  • Oracle uspešen z varčevalnimi ukrepi

    Podjetje Oracle je zaključilo svoje finančno četrtletje z rastjo zaslužka, čeprav so prihodki celo rahlo upadli glede na enako obdobje lani. Promet se je tako zmanjšal na 2,24 milijarde dolarjev v primerjavi z 2,26 milijarde dolarjev pred letom dni, predvsem na račun manjšega števila prodanih licenc (731 milijonov dolarjev proti 807 milijonov v lanskem letu). Oracle pa je z zdaj že znanimi varčevalnimi ukrepi in optimizacijo poslovanja vendarle uspel povečati zaslužek z lanskih 500 na letošnjih 510 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 22.9.2001
  • Seagate in StorageTek za pomnilniške sisteme

    Podjetji Seagate in StorageTek sta sklenila dogovor o tesnejšem sodelovanju na področju pomnilniških sistemov. StorageTek bo tako v svojem prihajajočem pomnilniškem sistemu srednjega razreda StorageTek 9176 uporabil najnovejše diske Seagate Cheetah X15 36LP s hitrostjo vrtenja 15.000 vrtljajev na minuto, s katerimi naj bi bistveno povečali tako prostorsko zmogljivost kot tudi hitrost dostopa do podatkov. StrageTek naj bi Seagateove diske uporabil tudi v prihajajočem izdelku višjega razreda, podjetji pa nameravata sodelovati pri razvoju bodočih vmesnikov in drugih podsistemov, s katerimi bi lahko dosegli še višje zmogljivosti pri pomnilniških sistemih.

    Objavljeno: 21.9.2001
  • 3Com ponuja brezžični most

    Podjetje 3Com je predstavilo nov omrežni izdelek, ki omogoča brezžično povezavo dveh ali več ločenih segmentov krajevnih omrežjih, tipično porazdeljenih prek širšega območja ali zgradb. Z novim brezžičnim mostom 11 Mbps Wireless Building-to-building Bridge 3Com skuša zapolniti tržno nišo, ki so jo doslej drugi proizvajalci nekoliko zanemarjali. Sicer se da brezžični mesto vzpostaviti tudi z >>navadnimi<< brezžičnimi vmesniki in priklopnimi točkami, toda tovrstne rešitve so običajno razmeroma drage, nekoliko bolj zapletene za nastavitev pri takem tipu rabe ter omejene kar se tiče dosega. Pri snovanju novega izdelka je 3Com imel vse to v mislih in naredil sistem, ki omogoča povezavo na razdaljah do 1.300 oziroma kar 4.100 metrih (odvisno od antene) s hitrostjo 11 Mb/s. Sistem je pripravljen za povezavo med dvema točkama ali pa več sistemi v okviru omrežja. Sistem podpira 40-bitni in 128-bitni protokol WEP za zaščito prenosa podatkov, podpira pa tudi navidezne povezave VPN. Cena enote brez anten znaša 1.100 dolarjev.

    Objavljeno: 21.9.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji