Objavljeno: 25.11.2003

Mono zamuja

Predstavniki Novella so sporočili, da bodo rezultati projekta Mono, pod katerim nastaja odprtokodna različica Microsoftovega ogrodja .NET za operacijske sisteme Linux in Unix, na voljo nekoliko kasneje kot načrtovano. Novell je postal nosilec projekta z nakupom družbe Ximian, ki je bila prvotni pokrovitelj projekta pod vodstvom guruja Miguela de Icaze.

Projekt Mono naj bi bil v prvi različici nared do konca leta 2003, vendar razvijalci zdaj navajajo, da bo zamuda vsaj do poletja 2004. Tedaj naj bi bila na voljo različica 1.0, ki bo združljiva z .NET Frameworkom 1.0 in 1.1, medtem ko bodo do konca leta 2004 predstavili že različico 1.2 s popolnejšim naborom funkcij in grafičnih knjižnic. Skupaj s prvo različico naj bi bila na voljo tudi odprtokodna različica prevajalnika za Microsoftovo jezik C#.

Analitki in tekmeci skrbno spremljajo razvoj projekta Mono, čeprav so mnogi hkrati skeptični, da lahko izdelek postane hitro resen tekmec Microsoftovi strategiji .NET in Sunovi javi. Čeprav Linux postaja vse resnejša alternativa Microsofovi platformi pa mnogi menijo, da je med podporniki odprte kode le malo takih, ki bi hitro skočili na Microsoftovo tehnologijo, pa čeprav v različici za odprto kodo. Kljub temu poteze Novella, ob nakupa družbe Ximian do družbe SuSE Linux, mnoge opozarja, da nekoč vodilni ponudnik operacijskih sistemov za strežnike s svojo novo odprtokodno usmeritvijo zopet prihaja v ospredje.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji