Objavljeno: 24.11.2003

Podpora za iSCSI narašča

Nedavna raziskava družbe Cisco je pokazala, da se za centralne pomnilniške sisteme odloča danes le okoli 10% malih do srednje velikih podjetij, ker so gradniki za izdelavo sistemov SAN še vedno predragi v sorazmerju s ceno strežnikov. Za razliko od tega pa se je za sisteme SAN danes odločilo že okoli 70% velikih podjetij, ki lažje opravičijo visok znesek začetne naložbe v centralni pomnilniški sistem.

Številni proizvajalci zato vidijo priložnost v cenejših tehnologijah, na prvem mestu v novem protokolu iSCSI, ki omogoča povezavo strežnikov in centralnih pomnilniških sistemov kar prek omrežij TCP/IP. Eden glavnih zagovornikov nove tehnologije je Microsoft, ki je junija objavil gonilnike za svoje operacijske sisteme. Zdaj pa so k sodelovanju pritegnili še družbe Intel, Cisco in Network Appliance, ki so dobili nedavno certifikat o ustreznosti z Microsoftovo rešitvijo iSCSI. Pred tem so ustrezne teste že opravili tudi družbe Adaptec, ADIC, Crossroads in McData.

Nekateri analitiki kljub temu menijo, da je iSCSI še vedno v povojih, saj novo tehnologijo doslej niso ustrezno podprli vodilni na področju pomnilniških sistemov, kot so HP, IBM in EMC. Korak naprej je morda odločitev družbe Hitachi Data Systems (HDS), da skupaj z družbo McData ponuditi na trg cenejši pomnilniški sistem, ki temelji na sistemu iSCSI. Rešitev se imenuje Hitachi TrueNorth iSCSI SAN Solution, prodajajo pa ga skupaj s diskovnim sistemom Thunder 9750 in optičnim stikalom Eclipse 1620 podjetja McData. Celota ima privlačno vstopno ceno - le okoli 60.000 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji