Objavljeno: 25.11.2003

Poceni plastični pomnilnik

Raziskovalci na Univerzi Princeton v ZDA in družbe Hewlett-Packard so predstavili material na podlagi plastike in tankega sloja silicija, ki bi lahko postal poceni način za zapis digitaliziranih podatkov. Taka pomnilniška tehnologija omogoča enkratni zapis kapacitete več GB. Plastična snov je polimer imenovan PEDOT (polietilendioksitiofen), ki je električno prevoden. Če skozi material steče dovolj velik tok, pa postane izolator - logične >>ničle<< in >>enice<<.

Plasti plastičnega materiala bi lahko nalagali v slojih z vmesnimi mrežami prevodnikov - tako bi kubični cm vseboval 1 GB podatkov, kar je 10 krat večja gostota, kot pri magnetnih materialih. Tehnologija izdelave naj bi bila podobno enostavna kot je izdelava plastičnih vrečk. Pomnilnik bi lahko uporabili na podoben način kot pomnilnike flash, ki jih uporabljamo v digitalnih fotoaparatih in predvajalnikih mp3. Obe vrsti pomnilnika za ohranitev podatkov ne potrebujeta električne energije.

Možnost enkratnega zapisa v pomnilnik PEDOT naj bi poplačala njegova nizka cena. Material pa bi lahko uporabili tudi za radijska identifikacijska vezja RFID, ki naj bi zamenjala črtno kodo - cena silicijevih vezij, ki bi jih nalepili na vsak kos izdelka, bi bila namreč astronomska.

http://www.princeton.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji