Objavljeno: 26.11.2003

20 let računalniških virusov

Računalniški virusi so dočakali svojo dvajseto obletnico, saj mineva prav toliko let odkar je študent računalništva Fred Cohen predstavil svojo doktorsko dizertacijo na konferenci o računalniški varnosti. Teoretiki so predvideli delovanje programov, ki jih poznamo kot računalniške viruse že pred tem, vendar je Cohen bil prvi, ki je tak program dejansko izdelal. Danes je dokumentiranih že več kot 60 tisoč virusov.

Cohenov virus je bil razvit na računalnikih VAX, priklenil pa se je grafičnemu programu VD in je okužil sisteme preko omrežja, Cohen pa si je s pomočjo virusa lahko omogočil dostop do kateregakoli dela sistema v omrežju v manj kot uri. Kmalu po njegovi predstavitvi, so postali poskusi z virusi strogo prepovedani, vendar se dejansko niso nikoli ustavili.

Za popularizacijo virusov je poskrbela večja priljubljenost osebnih računalnikov, tu pa so se sprva tipično širili preko disket. Prvi množično razširjen virus iz leta 1986 se je imenoval Brain in naj bi izhajal iz Pakistana, vendar virusi niso postali večja težava uporabnikov vse do srede devetdesetih. Do takrat so se virusi načeloma pojavljali zamaskirani v programe, ki jih je bilo potrebno zagnati, kasneje pa so z izboljšavami v Microsoftovem Officu prišli tudi prvi makro virusi.

Tovrstni virusi so postali izjemno razširjeni, saj si je precej uporabnikov izmenjevalo datoteke, vendar je za pravo epidemijo poskrbel šele virus Melissa leta 1999. Bistvena nevarnost Melisse je bila v tem, da se je prenašala preko elektronske pošte, pri čemer se je samodejno zagnala v večini (nezaščitenih) odjemalcev za pošto in razposlala vsem stikom v imeniku. V zadnjem času se pojavlja nova generacija virusov, ki se sploh ne ubadajo z običajnimi uporabniki, temveč zgolj z nezavarovanimi strežniki.

Zaradi virusov se je razvila cela panoga na področju programske opreme, kjer ponudniki nudijo različne načine zaščite pred nevarnostmi. Toda še naprej ostaja v ospredju dejstvo, ki je fenomen računalniških virusov spremljalo že od samih začetkov: absolutne zaščite ni, saj so novi virusi vselej korak ali dva pred orodji, ki jih zatirajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji