Objavljeno: 25.11.2003

Intel s 4 GHz v letu 2004

Eden od glavnih Intelovih ciljev za leto 2004 je procesor Pentium 4 s taktom, ki bo dosegel ali presegel mejo 4 GHz. To naj bi dosegli z novo generacijo procesorjev z delovnim imenom Prescott, ki bo izdelana v 90-nanometerski arhitekturi. Po zadnjih informacijah naj bi prve primerke novih procesorjev spravili v prodajo že pred koncem leta 2004, vendar analitiki menijo, da bodo prave količine na voljo šele v začetku leta 2004.

Meja 4 GHz za Intel pravzaprav niti ni tako visoka meja in nekateri menijo, da jo bodo dosegli krepko pred koncem 2004. S Prescottom ima Intel velike načrte, saj naj bi v letu 2004 predstavljal okoli 60% vseh prodanih čipov. Preostanek naj bi tvorili procesorji Celeron, zasnovani na jedru Prescott ter manjše število starejših procesorjev. Sredi leta 2004 naj bi dokončali tudi mobilno različico Prescotta z delovnim imenom Dothan, kar pomeni, da bo nova generacija prenosnikov nared za jesen 2004.

Intel je tudi prepričan, da bo leto 2004 postalo >>leto Itaniuma<<, saj naj bi močno povečali proizvodnjo in s tem znižali stroške ter ceno izdelkov. Prihodnje leto naj bi prodali nekajkrat po sto tisoč procesorjev, kar je velik skok glede na današnjo skromno povpraševanje in prodajo. Med drugim naj bi to dosegli z novo različico Itaniuma 2, ki bo imel kar 24 MB velik predpomnilnik v samem čipu, s čimer bo še posebej zanimiv za podatkovne strežnike in druge zahtevne naloge. Projekt z delovnim imenom Montecito naj bi bil zaključen do konca 2004 ali v prvih mesecih 2005.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji