Objavljeno: 23.11.2003

Kitajska uvaja svoj video standard

Kitajski je očitno dovolj prevlade zahodnih tehnologij, zato so se odločili razviti lasten standard za video zapis visoke kakovosti, s katerim merijo na lasten trg, pa tudi na druge azijske države. Novi standard se imenuje Enhanced Versatile Disc (EVD), omogoča prikaz do dveh ur video posnetkov v visoki kakovosti HDTV, pri čemer pa ne potrebuje danes še razmeroma drage tehnologije modrih laserjev.

Kitajska je z razvojem novega standarda začela že leta 1999 (sponzorja sta bila kitajsko ministrstvo za informacijsko tehnologijo in ministrstvo za standardizacijo), zdaj pa so delo na standardu EVD zaključili. Sistem uporablja danes manj znano tehnologijo video kompresije VP6, ki so jo razvili pri ameriškem podjetju On2 Technology. V primerjavi z današnjimi standardi MPEG-2, MPEG-4, Windows Media 9 in H.264 menda nudi višjo stopnjo kompresije ob boljši kakovosti prikaza. Kitajska je ob te sklenila tudi dogovor z družbo LSI Logic, ki bo prva proizvajala združljive strojne odkodirnike zasnovane na arhitekture DoMiNo.

Za Kitajsko je nadvse pomembno, da za novo tehnologijo ne bo treba plačevati dragih licenc. V dogovoru z družbo On2 bo treba plačati le okoli dva dolarja za vsak predvajalnik, medtem ko za same nosilce in programske odkodinirke ne bo treba plačevati. Analitiki menijo, da je to močan udarec podpornikom in lastnikom pravic DVD, zlasti združenju DVD Forum, ki se prav v tem času odloča za standardizacijo nosilcev visoke gostote za uporabo z modrimi laserji.

Malo je znano tudi o temu, kako bodo Kitajci spoštovali avtorske pravice in sisteme za zaščito proti kopiranju. Trenutno je videti, da standard EVD ne bo vseboval sistemov za nadzor digitalnih pravic, kot jih vsebuje DVD in drugi standardi. Res pa je, da vsaj na začetku EVD predvajalniki ne bodo konkurenčni današnjim predvajalnikom DVD, saj so proizvodni stroški za zdaj okoli trikrat dražji. Toda na velikanskem trgu, kot je Kitajska, se to lahko zelo hitro spremeni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji