Objavljeno: 27.11.2003

Prvi mobilni telefon "pritisni in govori"

Nokia je predstavila prvi mobilni telefon s funkcijo >>pritisni in govori<< (push to talk), ki jo proizvajalci mobilnih telefonov propagirajo že dobro leto. Pritisni in govori dejansko omogoča takojšnjo vzpostavitev povezave z drugimi uporabniki znotraj skupine, deluje pa podobno kot walkie-talkie, torej je potrebno držati tipko, medtem ko govorimo, ostali uporabniki v skupini pa lahko slišijo vse pogovore.

Za prenos govora se ne uporablja osnovno omrežje GSM, temveč GPRS, podatki pa so dovolj stisnjeni, da to ne bi smelo predstavljati pretirane obremenitve na računu. Čeprav storitve pri nas še nismo preizkusili, se zdi, da gre za še eno zabavno funkcijo, ki je predvsem namenjena pripisu h karakteristikam naprave, ne pa tudi dejanski uporabnosti.

Sicer je pa je nova Nokia 5140 precej zmogljiv mobilni telefon, ki deluje v vseh treh GSM frekvečnih območjih, v ZDA pa tudi na 850 MHz, ob tem pa podpira tudi EDGE ter ima vgrajen digitalni fotoaparat. Telefon bo na voljo v prvi polovici naslednjega leta, tekom 2004 pa pri Nokii načrtujejo še več telefonov s funkcijo pritisni in govori. Tovrstne telefone so napovedali tudi drugi proizvajalci, predvsem Motorola in Siemens.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji