Objavljeno: 24.11.2003

Sun stavi na Opterone

Podjetje Sun bo v začetku leta 2004 predstavilo svoje prve strežnike, ki so zgrajeni na 64-bitnih procesorjih AMD Opteron. Z novimi sistemi naj bi zapolnili luknjo med današnjimi strežniki s procesorji UltraSPRAC in 32-bitnimi strežniki s procesorji Intel Xeon, ki tvorijo vstopno točko v ponudbi. AMD načrtuje, da bo na trgu ponudil dvoprocesorske in štiriprocesorske strežnike z AMDjevo tehnologijo, bržkone pa jih bodo uvrstili v družino izdelkov Fire. Novi sistemi bodo lahko uporabljali operacijski sistem Linux, toda Sun predvsem stavi na uspeh sistema Solaris, ki bo za novo platformo na voljo sredi leta 2004.

Dogovor z družbo Sun pa je zelo pomemben tudi za družbo AMD. S tem so pridobili doslej največjega podpornika za svojo 64-bitno arhitekturo, ki uživa tudi drugod vedno večji ugled. Sun skuša na ta način nadomestiti zamudo, ki so jo naredili ob vstopu na trg strežnikov s tehnologijo x86. Tokrat želijo biti prvi, hkrati pa jim tudi ustreza, da ponudnik ni Intel, ki ima trdne odnose z glavnimi tekmeci, kot so Dell, HP in IBM.

Strežniki s procesorji Opteron pa niso edina zanimiva novost iz družbe Sun. Na nedavnem sejmu Comdex so predstavili tudi novo delovno postajo Sun Ray, ki naj bi stala okoli 700 dolarjev in omogočala drastično znižanje stroškov lastništva. Pri Sunu trdijo, da je upravljanje s postajo tako preprosto, da en upravitelj lahko skrbi za okoli dva do tri tisoč odjemalcev. V razvoju imajo tudi prenosno različico delovne postaje, ki bo imela predvsem zaslon, tipkovnico in omrežne povezave, med drugimi tudi brezžične. Ker drugih sestavnih delov ni, bo tak prenosnik lahko precej cenejši, pa tudi poraba energije bo znatno manjša. Za zdaj še ni načrtov, kdaj bi delovna postaja in prenosnik prišli v prodajo.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji