Objavljeno: 18.11.2003

Comdex: vendarle nekaj novosti

Na močno zmanjšanem Comdexu je bilo v prvem sejemskem dnevu vendarle videti in slišati nekaj novosti. Med bolj zadovoljnimi na sejmu (čeprav brez svojega razstavnega prostora) je AMD, saj je Sunov Scott McNealy procesorju Opteron napovedal svetlo prihodnost. Sun bo AMDjeve procesorje uporabil v svojih manj zmogljivih strežnikih in s tem zapolnil praznino med najmanj zmogljivimi (32-bitnimi) Intelovimi Xeoni in lastnimi UltraSPARCi. Hkrati je AMD napovedal hitrejše različice Opteronov, ki sedaj delujejo s frekvencami do 2,2 GHz. Strežniki z Opteroni bodo po novem lahko uporabljali tudi hitrejši pomnilnik PC3200 (400 MHz), saj se je končalo daljše preizkuševalno obdobje, ki je za strežniške sisteme obvezno.

Nvidia je predstavila novejšo izvedbo svojega čipa za grafiko na prenosnih računalnikih - Geforce FX Go5700. Napovedan je kot najhitrejše vezje za prenosne računalnike, v večjih količinah pa bo proizvajalcem prenosnikov na voljo v decembru.

Iomega (spet le izven sejmišča) razkazuje zunanji DVD zapisovalnik Super DVD QuikTouch Video Burner, ki ima vgrajeno tudi video zajemalno kartico. S tem je enota v bistvu videorekorder, ki lahko video posnetke hitro >>zapeče<< na DVD. Zanimivo je, da ima skoraj enako enoto tudi Hewlett-Packard, vendar le v zakulisju, naprava pa še nima imena.

Iomega je še bolj skrivnostno (samo izbranim novinarjem) predstavila svoj sistem za izdelavo varnostnih kopij imenovan REV. Deluje na podlagi lastne tehnologije RRD, gre pa za enoto, ki konkurira tračnim napravam s tehnologijo izmenljivih trdih diskov za katere je podjetje specialist. Prvi izdelek iz serije bo imel zmogljivost 35 GB (oz. 90 GB s stiskanjem) in naj bi bil na voljo aprila prihodnje leto. Stal naj bi okoli 400 dolarjev, vsaka kaseta (izmenljivi disk) pa naj bi stal manj kot 50 dolarjev, kar pomeni da bo to najcenejša >>tračna enota<< v svojem razredu, same kasete pa bodo tudi najmanjše.

Med digitalnimi fotoaparati, ki jih je bilo videti na ločeni prireditvi Digital/Mobile focus je najbolj zanimiv Sonyev fotoaparat Cyber-shot DSC-T1. Gre za pet-milijonski aparat, ki je izredno tanek, hkrati pa se ponaša z zelo velikim (2,5 palca) zaslonom. Konica Minoltin Dimage G400 je 4-milijonski, vendar zagotovo eden najhitrejših fotoaparatov kar smo jih videli do sedaj. Objektiv (omogoča 3x zoom) se ob vklopu izvleče v trenutku, kamera pa je za delo pripravljena v manj kot sekundi (Minolta pravi da v natančno 0,7 sekunde).

Pri HPju (ki ga na sejmišču sicer ni) smo videli zanimiv optični bralnik Scanjet 4600, ki ga lahko zaradi zanimivega dizajna lahko uporabimo tudi za branje podlage. Predloge namreč ni nujno vstaviti v bralnik, ampak lahko sam bralnik postavimo na predlogo. Zanimiva popestritev vse bolj dolgočasnega >>bralniškega<< sveta.Podjetje Avocent je predstavilo prvi brezžični preklopnik za monitor, tipkovnico in miško (t.i. KVM). Podjetje je bilo že prej znano po izdelkih, ki so omogočali preklapljanje po ožičenem omrežju TCP/IP, po novem pa lahko isto počnemo tudi brezžično, prek omrežja 802.11a.

Ko smo že pri hitrih omrežjih, moramo omeniti NetGear, ki je ob Comdexu razstavljal svoje omrežne izdelke hitrosti 108 Mb/s. Izdelki uporabljajo vezje podjetja Atheros, ki zna združevati dva običajna kanala 802.11g. Izdelki so združljivi za nazaj, tako da lahko v omrežje hkrati priklapljamo tudi navadne odjemalce 802.11g in 802.11b.

Palmsource, bivši programski del Palma, ki je po novem popolnoma neodvisno od novega podjetje PalmOne, je sejem izkoristilo za predstavitev novega partnerja (Powercomm) in novega sistema Mobile World, ki bo omogočal enostaven nakup Palmovske programske opreme prek spleta ali kar direktno iz samega ročnega računalnika. Kot zanimivost povejmo, da za infrastrukturo skrbi podjetje Palmgear, ki je med poznavalci znano predvsem po zelo priljubljeni spletni strani s preskusnim programjem za Palme.

In za konec še nekaj za nostalgične - od mrtvih se je prebudilo (so ga prebudili) podjetje Diamond Multimedia. Podjetje, ki je bilo včasih sinonim za hitre in zmogljive grafične kartice obljublja, da bo nadaljevalo tradicijo kartic Stealth in Viper z uporabo tako ATIjevih kot Nvidiinih čipov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji