Objavljeno: 20.11.2003

Varni dostop do omrežij tudi z SSL

Vse več naprav VPN vsebuje za varni zunanji dostop do omrežij podjetij tehnologijo SSL (secure sockets layer encryption), ki je pri spletnih brskalnikih že zelo razširjena. Svoje naprave za navidezna zasebna omrežja (VPN) je s tem standardom predstavila tudi družba Cisco Systems. Lastnost varnega kodiranja podatkovnega sloja so vključili v njihove omrežne naprave serije 3000, ki predstavljajo vstopne točke v omrežja podjetij.

Pred družbo Cisco so kodiranje podatkovnega sloja s pomočjo SSL že uporabila podjetja Aventail, Neoteris in SafeWeb. Zadnji dve sta prav zaradi tega bili zelo hitro kupljeni s strani večjih družb (NetScreen in Symantec). Standard SSL v svoje omrežne naprave vgrajujeta tudi Nokia ter Nortel.

Doslej so za varne povezave uporabljali predvsem standard za varnostno kodiranje IPSec, vendar je pri tej povezavi potrebno za dostop do omrežij najprej namestiti poseben program. Prav zato naj bi v prihodnje za varen dostop do omrežij vedno bolj uporabljali tudi SSL - predvsem za občasne varne dostope - za trajnejše povezave pa bi še naprej služil IPSec.

http://www.cisco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji