Objavljeno: 17.11.2003

IBMove rezine s procesorji Power že marca

IBM bo predvidoma marca 2004 predstavil prve strežniške rezine, ki so zgrajene na temelju procesorjev Power. Posamezna strežniška rezina z delovnim imenom JS20 bo vsebovala do dva procesorja PowerPC 970 s taktom 1,6 GHz, ki ji poznamo že iz Applovih namiznih računalnikov PowerMac G5. Procesorji PowerPC, ki so zgrajeni na temelju tehnologije Power namreč zagotavljajo primerno zmogljivost, obenem pa ne pretirano porabo energije in majhno prostorsko potratnost.

IBM načrtuje, da bo na strežniških rezinah ponudil tudi operacijski sistem AIX, čeprav je že zdaj jasno, da bo primarni cilj novih strežniških rezin uporaba z operacijskim sistemom Linux. Rezine naj bi bile v celoti združljive z tehničnimi lastnostmi in vmesniki obstoječih strežniških rezin BladeCenter, kar pomeni, da bo mogoče imeti v istem strežniškem ohišju celo sisteme z različno arhitekturo. Cena za posamezno rezino se bo gibala med 2.700 in 4.100 dolarji, odvisno od količine pomnilnika (512 MB ali 2 GB). V posamezno ohišje višine 7U bo mogoče vgraditi do 14 rezin.

IBM sicer načrtuje tudi zmogljivejše, štiriprocesorske rezine, ki pa pridejo na vrsto šele v drugi polovici leta 2004. Tedaj naj bi na nove rezine s PowerPCji in štiriprocesorske sisteme odgovoril tudi HP, ki bo predvidoma v istem obdobju objavil rezine s procesorji Itanium. Nove strežniške rezine pripravljajo tudi pri podjetjih Sun in Dell.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji