Objavljeno: 17.11.2003

Novi Comdex

Danes se v Las Vegasu začenja vsakoletni računalniški sejem Comdex, ki smo ga v prejšnjih letih (kar 24 jih je že bilo!) upravičeno imenovali za najpomembnejši letni dogodek IT. Po tem, ko so poznavalci že ob lanskem zelo slabem obisku (tako razstavljavcev kot obiskovalcev) špekulirali, da je s Comdexom morda konec, letos sejem še živi. Pod sloganom da gre za novi Comdex, z bolj profilirano ciljno skupino, z večjim poudarkom na predavanjih in manjšim na samem sejemskem dogajanju (vsaka podobnost z našim Infosom je zgolj naključna).

Prvo leto novega Comdexa se v začetku predstavlja s še nižjimi številkami, kot smo jih zabeležili lani. Razstavljalcev bo 550 (lani 1000), vendar naj bi bil upad posledica prepovedi nastopa razstavljavcem pohištvene in celo masažne opreme, ki smo jo videvali lani. Obiskovalcev pričakujejo 40.000 do 50.000 (predlani, ko Comdexovih težav še ni bilo tako očitno videti, jih je bilo 120.000), predvidevajo pa okoli 2700 obiskovalcev predavanj, kar je za 115% več kot leta 2002. Bolj

stroga usmeritev v poslovni svet (business to business) se vidi v bolj jasno začrtanih osnovnih temah, ki naj bi jih sejem pokrival, na sejmišču pa so nekateri proizvajalci organizirani v t.i. inovacijske centre, kar sicer kot sama ideja ni novost. Optimizmu organizatorjev (podjetje Livemedia, ki je izšlo iz letos bankrotiranega organizatorja Key3Media) navkljub v oči vendarle bode dejstvo, da se novi Comdex razprostira le po eni (skoraj celi) razstavni hali osnovnega razstavišča, medtem ko smo se včasih v nepopisni gneči prerivali po treh halah in še dodatnem sejmiščnem prostoru v ločeni stavbi.

Po drugi strani je zanimivo, da je v Las Vegasu prisotna večina pomembnih podjetij IT, le da so organizirana samostojno, po hotelskih dvoranah, tudi sobah. Že običajno je tudi vsakoletno sestajanje podjetij, ki se ukvarjajo z mobilnimi tehnologijami, ročnimi računalniki in telefoni pod naslovom Digital Focus in Mobile Focus (večina podjetij na samem Comdexu sicer ni prisotna).

Letos je bil dogodek (ki je namenjen le novinarjem) zelo dobro obiskan, pa tudi podprt z zanimivimi izdelki. Videli in preizkusili smo pametne telefone (Treo 600, Samsung i500 s PalmOS, Sierra Wireless Voq z Microsoftovim operacijskim sistemom), ki jih ameriški operaterji (Sprint) že pospešeno uvajajo v ponudbo.

Tu so tudi novi ročni računalniki (HP iPaq 4350 z vgrajeno tipkovnico, dva nova Toshibina modela, majhni in tanki prenosni računalniki (Dell Latitude x300, Panasonicov model Toughbook T2 in že znani Toshiba Portege R-100, HP nx7000, ter IBM X31), novi fotoaparati Minolte (izredno hitri Dimage G400), Olympusa (pet milijonski C5000) in Sonya ter še kar nekaj poslastic kot so miniaturni DVD zapisovalniki (tudi take z video kartico, kar jih spremeni v običajen videorekorder).

Omeniti velja še NetGearove brezžične rešitve SuperG (omogočajo nominalno hitrost prenosa 108 Mb/s), Dellov MP3 predvajalnik (ki nekoliko spominja na Appleov iPod), nove Nokiini telefone, med katerimi je najbolj zanimiv model 6600 in še kaj.

Tu je še takorekoč vsakoletni govor Billa Gatesa, ki so ga letos prestavili v veliko manjšo dvorano (7000 namesto 17.000 sedežev). Osredotočil se je na vizijo o tem, kako bi morale biti informacije dostopne na vse možne načine (omrežno, brezžično, prek mobilnega omrežja), pri čemer uporabniku ne bi bilo treba skrbeti za usklajeno delovanje vseh teh >>servisov<<. Še prej je preletel svojo že 20 letno zgodovino uvodnih govorov in nas spomnil, kako drugačni časi, kar se tiče tehnologije, so bili takrat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji