• Amazon ponovno odpušča

    Amazon bo odpustil dodatnih 9.000 delavcev, večinoma v oddelkih za »oblak« in oglaševanje.

    Objavljeno: 22.3.2023 07:45
  • Bill Gates: Umetna inteligenca je najpomembnejši izum v zadnjih desetletjih

    Bill Gates je v svojem blogu zapisal, da je umetna inteligenca (UI) enako revolucionarna kot mobilni telefoni, internet ali grafični uporabniški vmesnik (GUI), ki je prinesel razmah osebnega računalništva.

    Objavljeno: 22.3.2023 07:00
  • Bard: Googlov odgovor na ChatGPT in Bing Chat

    Drugi Googlov poizkus je tu, to pot precej previdneje. Google je predstavil svoj veliki jezikovni model Bard, ki predstavlja neposredno konkurenco OpenAI ChatGPT-ju in Bing Chatu. Po spodletelem prvem poizkusu pred mesecem dni se je to pot lotil projekta lotil previdneje, zato denimo pri nas sploh še ni dostopen, omejen pa je na uporabnike, ki so starejši od 18 let.

    Objavljeno: 22.3.2023 07:00
  • Umetna inteligenca pomaga bolje razumeti podatke

    Velike količine podatkov so področje, kjer sta lahko strojno učenje in umetna inteligenca še posebej koristna, ko gre za njihovo obdelavo in razumevanje. V zadnjem času pa generativna umetna inteligenca prinaša nove dimenzije uporabe tovrstne tehnologije predvsem kot pomoč pri interpretaciji in raziskovanju podatkov. Danes zato skoraj vsi proizvajalci podatkovnih baz in orodij za poslovno inteligenco hitijo vgrajevati elemente umetne inteligence v svoje izdelke.

    Objavljeno: 21.3.2023 07:00 | Teme: umetna inteligenca, baze podatkov, poslovna inteligenca
  • Microsoft napoveduje lastno tržnico z igrami za mobilne platforme

    Ni še čisto jasno, ali bo Microsoft dobil vsa dovoljenja za prevzem Activision Blizzarda, a v Redmondu še snujejo naslednji korak. Vodja oddelka za Xbox Phil Spencer je povedal, da načrtujejo vzpostavitev spletne trgovine z aplikacijami za iOS in Android.

    Objavljeno: 20.3.2023 18:00
  • Gospodarska negotovost že vpliva na proračune IT

    Negotove gospodarske razmere že kažejo prve posledice tudi pri vlaganjih v informacijsko tehnologijo. Podjetje SoftwareOne Holding AG je nedavno naredilo raziskavo med okoli 600 upravitelji IT, ki razkriva, da kar 83% čuti pritiske, da bi v letošnjem letu porabili manj sredstev, kot je bilo zastavljeno v letnih načrtih. Med anketiranimi je sicer kar 93% navedlo, da so za leto 2023 sprva načrtovali povečanje proračuna glede na minulo leto.

    Objavljeno: 20.3.2023 07:00 | Teme: proračun IT
  • Umetna inteligenca Midjourney 5 slika že povsem realistično

    Midjourney je predstavil novo, že peto verzijo svoje komercialne storitve za ustvarjanje fotografij, slik in podob. Rezultati so osupljivo kakovostni, posnetki ljudi pa praktično nerazločljivi od dejanskih fotografij. Ljudje nimajo le končno petih prstov, temveč tudi realistične obrazne poteze in lase.

    Objavljeno: 19.3.2023 12:00
  • Huda ranljivost: Izklopite VoLTE v pametnih telefonih s čipi Exynos

    Googlova skupina za iskanje ranljivosti v programski opremi (Project Zero) je v pametnih telefonih, ki uporabljajo novejše Samsungove čipe Exynos odkrila izjemno resno ranljivost, zaradi katere priporočajo izklop klicev prek podatkovnih omrežij (VoWiFi in VoLTE). Za vse naprave popravkov sploh še ni na voljo.

    Objavljeno: 19.3.2023 10:00
  • OpenAI preveril, ali predstavlja GPT-4 nevarnost za človeštvo

    Čeprav poznamo scenarij predvsem iz filmov, so bojazni o nevarnosti za človeštvo, ki jih utegne povzročiti umetna inteligenca, resnične. Tudi OpenAI, ki je razvil izvrstnega sogovornika ChatGPT in njegovega naslednika GPT-4, je zato izvedel resno analizo, ali ima umetna inteligenca emergentne lastnosti, kamor prištevamo iskanje moči, samokopiranje in samoizboljševanje. Rezultati so mešani.

    Objavljeno: 17.3.2023 05:00
  • Umetna inteligenca vstopa v pisarniške programe

    Microsoft in Google sta na ločenih dogodkih razkrila, kako bosta tehnologijo generativne umetne inteligence vgradila v svoje osrednje pisarniške rešitve Microsoft 365 in Google Workspace. Bližina obeh dogodkov niti približno ni slučajna, saj med tehnološkimi velikani trenutno poteka neizprosna tekma, kdo bo prvi s pomočjo umetne inteligence načel tržni delež tekmeca. Pisarniški programi morda danes niso najbolj vznemirljiva tehnologija, a so že od nekoč poglavitni vir prihodkov obeh družb. Umetna inteligenca in val, ki ga je premaknil ChatGPT, pa so odlična priložnost, da se na tem področju morda na novo premešajo karte.

    Objavljeno: 16.3.2023 20:00 | Teme: umetna inteligenca, microsoft, google, Office
  • Tudi slovenska državna uprava po novem odsvetuje TikTok

    Vladni urad za informacijsko varnost vsem državnim uslužbencem priporoča, da na službenih mobilnih napravah ne uporabljajo aplikacije TikTok. Opozarjajo, da aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.

    Objavljeno: 16.3.2023 10:38 | Teme: družabna omrežja, varnost, TikTok
  • Microsoft in Intel odpirata vrata za kvantno računalništvo

    Prihodnost uporabe kvantnih računalnikov je predvsem v hibridnih okoljih, kjer se bo kvantne procesne enote uporabljalo specifično za računsko najbolj zahtevne dele algoritmov, medtem ko bodo preostanek izračunov ter upravljanje z nalogami in rezultati prepuščeni klasičnim računalnikom. To strategijo zagovarjata tako Microsoft, kot Intel, ki sta nedavno razkrila nova razvojna orodja in simulacijska okolja, v katerih lahko raziskovalci preizkušajo svoje zamisli.

    Objavljeno: 15.3.2023 12:00 | Teme: Kvantni računalnik, microsoft, Intel
  • Naslednik ChatGPT je GPT-4

    Ni bila skrivnost, da OpenAI po izjemnem komercialnem uspehu ChatGPT, ki je temeljil na velikem jezikovnem modelu GPT-3.5, že krepko razvija njegovega naslednika. Sedaj je GPT-4 nared in čeprav ga uradno še ne moremo preizkusiti, se je izkazalo, da smo ga številni nevede že uporabljali.

    Objavljeno: 15.3.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Vinilne plošče po tridesetih letih prehitele CDje

    Ameriško združenje glasbenih založb je izdalo poročilo, po katerem je prodaja vinilnih plošč prvič po letu 1987 prehitela prodajo CDjev.

    Objavljeno: 14.3.2023 11:30 | Teme: glasba
  • Meta pripravlja Twitterju konkurenčno aplikacijo

    Z razvojem take aplikacije bi lahko izkoristili kaos, ki ga je povzročil Musk s prevzemom Twitterja.

    Objavljeno: 13.3.2023 10:50 | Teme: twitter, Facebook, družabna omrežja
  • Hitra rast vlaganj v poslovno umetno inteligenco

    Hiter razvoj predvsem generativne umetne inteligence je glavni razlog, da se bodo vlaganja v poslovno umetno inteligenco letos skokovito povečala. Po raziskavi družbe IDC naj bi letos trg poslovnih rešitev, ki vključujejo strojno učenje dosegel vrednost kar 154 milijard dolarjev, skoraj 27% več kot lani. IDC obenem napoveduje, da se bo hitra rast nadaljevala z enako stopnjo tudi v naslednjih letih in predvidoma v letu 2026 presegla mejo 300 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 13.3.2023 07:00 | Teme: umetna inteligenca, raziskave, IDC
  • SAP Datasphere bo olajšal podatkovno analitiko

    Podjetje SAP je predstavil novo generacijo rešitev za podatkovno analitiko SAP Datasphere, s katerimi naj bi podjetjem omogočali celovite en enoten pogled na poslovne podatke, ne glede na to, ali se ti nahajajo v aplikacijah družbe SAP, podatkovnih skladiščih SAP ali pa v podatkovnih skladiščih drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 13.3.2023 07:00 | Teme: SAP, upravljanje podatkov, baze podatkov, poslovna inteligenca
  • Novo orodje za merjenje učinkovitost podatkovnih centrov

    Organizacija The Green Grid, ki si prizadeva za bolj trajnostno in vzdržno delovanje podatkovnih centrov, je predstavilo novo orodje, s katerimi lahko upravitelji in načrtovalci podatkovnih centrov simulirajo finančne učinke različnih metod hlajenja in napajanja podatkovnih centrov, še preden se odločijo za spremembe, ki so običajno zelo velike investicije.

    Objavljeno: 11.3.2023 09:00 | Teme: podatkovni centri
  • Google razvija omrežje dronov za dostavo paketov

    Podružnica Wing, ki sodi pod okrilje Googlove mame, je predstavila smele načrte o gradnji omrežja brezpilotnih letalnikov za dostavo. S tem želijo rešiti problem dostave zadnjega kilometra, kakor imenujemo prevoz paketov od zbirnega centra do končnega prejemnika. Tu se pojavlja največje neskladje med potrebami in orodji. Nekajkilogramske pakete namreč dostavljajo nekajtonski kombiji.

    Objavljeno: 11.3.2023 05:00
  • Tudi DuckDuckGo s ChatGPT, Bingom in Bardom

    Malokdo je pričakoval, da bo pionirju OpenAI in tehnološkima velikanoma Microsoftu in Googlu sledil mali raček. A DuckDuckGo je naslednje v vrsti podjetij, ki je predstavilo jezikovni model, ki kakor umetna inteligenca pomaga pri iskanju. DuckAssist želi olajšati prebiranje med rezultati iskanj in omejiti problem "halucinacij", oz. konfabulacije.

    Objavljeno: 9.3.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Vključenost za vsakogar

    Mastercard® doniral Mizo za vsakogar ter predstavil priročnik z nasveti in priporočili za bolj vključujoče javno življenje

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 9.3.2023
  • 42 let od predstavitve računalnika, ki je spremenil (računalniški) svet

    Petega marca 1981 je bil predstavljen Sinclair ZX-81, domači računalnik s sistemom Sinclair BASIC in procesorjem Zilog Z80 s hitrostjo 3,25 MHz. Prodajal se je v sestavljeni obliki ali kot komplet za sestavljanje.

    Objavljeno: 8.3.2023 09:00
  • V Twitterju poslovni rezultati čedalje slabši

    O Twitterju beremo večinoma katastrofične vesti, odkar ga je prevzel Elon Musk, a poslovnih rezultatov javno ne poznamo. Po neuradnih podatkih The Wall Street Journala pa je stanje zaskrbljujoče, saj so decembra prihodki padli za 40 odstotkov v primerjavi z letom poprej.

    Objavljeno: 7.3.2023 20:00 | Teme: twitter
  • Googlovo varčevanje – s sodelavcem si bo treba deliti mizo

    Googlov »oblačni« oddelek Cloud pripravlja spremembe na delovnih mestih, ki so predstavljene precej poetično, vendar je tudi zaposlenim jasno, da gre za varčevanje.

    Objavljeno: 7.3.2023 08:00
  • Novi Windows 11 se bodo znali povezati z iPhonom

    Microsoft je v najnovejši »Moment 2« nadgradnji Windows 11 vgradil tudi podporo povezovanju z iPhoni. Do sedaj je program Phone Link podpiral le povezovanje s telefoni Android oz. Samsung.

    Objavljeno: 6.3.2023 11:00
  • Tudi brskalnika Opera in Brave z umetno inteligenco

    Val velikih jezikovnih modelov, kot je ChatGPT, je pljusknil tudi do manjših neodvisnih proizvajalcev spletnih brskalnikov. Brave in Opera bosta tako dobila svoji različici »umetne inteligence«.

    Objavljeno: 6.3.2023 10:00
  • Zoom ima vse večje težave in odpušča zaposlene

    Podjetje Zoom, ki je med vsemi tehnološkimi podjetji najbolje unovčilo težave sodobne družbe zaradi nepričakovane svetovne pandemije, se zdaj sooča s podobno hitrim padcem zanimanja tako uporabnikov, kot vlagateljev. Zadnji izmed ukrepov je nepričakovana takojšnja odpoved delovnega razmerja za predsednika družbe. Greg Tomb, ki je iz družbe prestopil iz družbe Google in nastopil na tem položaju šele junija 2022, je moral oditi brez obrazložitve.

    Objavljeno: 5.3.2023 08:00 | Teme: Videokonference, poslovanje
  • Apple ne dovoli aplikacij z vgrajenim ChatGPT

    Apple se je splošnemu razpoloženju navkljub odločil, da bo pri uvajanju umetne inteligence previden. Čeprav ChatGPT in sorodniki lezejo iz vseh por, Apple na iPhonih ne želi aplikacij, ki bi jih uporabljale. Podjetje Blix je tako pripravilo odjemalca za elektronsko pošto na iOS, ki ga je Apple v pregledu zavrnil, ker je imel dostop do ChatGPT.

    Objavljeno: 4.3.2023 20:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Video: igričarske slušalke Sony InZone

    Kratek pogled na Sonyjeve nove igričarske slušalke serije InZone.

    Objavljeno: 4.3.2023 07:44 | Teme: video, igre
  • Sony predstavil linijo televizorjev za 2023

    Vsi novi televizorji Sony temeljijo na procesorju za obdelavo slike, imenovanem »Cognitive Processor XR«. Letos je nova funkcija XR Clear Image, ki naj bi samodejno prilagodila nastavitve glede na vhodni signal - video, ki je višje kakovosti, bo manj obdelan kot video slabše kakovosti. Televizorji naj bi med drugim prepoznali tudi video, ki je bil pred tem predelan (recimo »upscaling«, umetno dvigovanje ločljivosti) in ustrezno prikrojil svoje prilagoditve.

    Objavljeno: 3.3.2023 15:10 | Teme: Sony, televizor
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji