Objavljeno: 22.3.2023 07:00

Bard: Googlov odgovor na ChatGPT in Bing Chat

Drugi Googlov poizkus je tu, to pot precej previdneje. Google je predstavil svoj veliki jezikovni model Bard, ki predstavlja neposredno konkurenco OpenAI ChatGPT-ju in Bing Chatu. Po spodletelem prvem poizkusu pred mesecem dni se je to pot lotil projekta lotil previdneje, zato denimo pri nas sploh še ni dostopen, omejen pa je na uporabnike, ki so starejši od 18 let.

Bard je podobno kot Bing Chat povezan z internetom, zato ima podatke o dogajanju v svetu. ChatGPT je obtičal v letu 2021, Bard pa ve, kdaj se je zgodil zadnji potres. Prav tako Bard poizkuša odgovore čim bolje utemeljiti, zato navaja vire, kot so Wikipedija in medijski portali. Kljub temu je to model, ki se lahko zmoti in predvsem širi informacije, ki jih najde. Ker je trenutni svet nemalokrat poln predsodkov, so lahko takšni tudi odgovori. Bard je sicer naslednik zloglasnega modela LaMDA, za katerega je eden izmed Googlovih inženirjev lani junija trdil, da se zaveda sam sebe. Inženirja so nato odpustili.

Trenutno je uporaba omejena na ZDA in Združeno kraljestvo, pa še to le na uporabnike, ki se vpišejo v čakalno vrsto. To je v diametralnem nasprotju v primerjavi s preteklimi Googlovimi izdelki, ki so bili s pompom na  voljo hitro in vsakomur. To pot gredo previdno in to je namenoma, je dejal vodja projekta Jack Krawczyk. Bard ima, kot vsi jezikovni modeli pravzaprav, precej namenoma dodanih omejitev, ki želijo preprečiti neprimerne odzive. Kljub temu bo Google še naprej budno spremljal njegovo delovanje in ga po potrebi dodatno zauzdal. Morda tudi zato, da ne bi predstavljal prehude konkurence Googlu samemu oz. njegovemu iskalniku.

Bard

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji