Objavljeno: 6.3.2023 10:00

Tudi brskalnika Opera in Brave z umetno inteligenco

Val velikih jezikovnih modelov, kot je ChatGPT, je pljusknil tudi do manjših neodvisnih proizvajalcev spletnih brskalnikov. Brave in Opera bosta tako dobila svoji različici »umetne inteligence«.

Nova različica brskalnika Brave bo imela vgrajeno orodje Summarizer, ki bo iz najdenih povezav naredila uporabniku prijazen povzetek. Pri Braveu pravijo, da ne bodo uporabili velikih jezikovnih modelov, kot je ChatGPT, saj ti velikokrat lažejo (»halucinirajo«) in si neobstoječe podatke preprosto izmislijo. Namesto tega bo Summarizer temeljil na treh lastnih jezikovnih modelih, ki so bili naučeni prečiščevanja besedila na spletni strani. Seveda bo Brave uporabniku še vedno pustil tudi originalne najdene povezave.

Pri Operi so se vstop na področje umetne inteligence odločili z bolj pogumnim korakom – sodelovali bodo kar z OpenAI, podjetjem, ki je naredilo ChatGPT. Med drugim bodo vgradili gumb »Skrajšaj« (Shorten), ki bo znal narediti povzetek katerekoli spletne strani oz. članka, dodali pa bodo tudi druge »gumbe UI«.

Pisali smo že, da je prvi resen korak v tej smeri naredil Microsoft, ki trenutno beta preizkuša brskalnik Edge z vgrajenim iskalnikom Bing. Ta je nadgrajen s tehnologijo OpenAI.

Le pri Googlu, lastniku najbolj priljubljenega brskalnika, Chrome, še ne vedo točno kaj bi…

PCWorld 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji