Objavljeno: 4.3.2023 20:00 | Teme: umetna inteligenca

Apple ne dovoli aplikacij z vgrajenim ChatGPT

Apple se je splošnemu razpoloženju navkljub odločil, da bo pri uvajanju umetne inteligence previden. Čeprav ChatGPT in sorodniki lezejo iz vseh por, Apple na iPhonih ne želi aplikacij, ki bi jih uporabljale. Podjetje Blix je tako pripravilo odjemalca za elektronsko pošto na iOS, ki ga je Apple v pregledu zavrnil, ker je imel dostop do ChatGPT.

V uradni utemeljitvi je Apple zapisal, da taka aplikacija nima ustreznega filtriranja besedila. Blix je ChatGPT v aplikacijo vgradil, da bi pomagal pri pisanju sporočil, a to seveda prinese nepredvidljivost. Apple je zato dejal, da mora imeti takšna aplikacija oznako 17+, torej je mladoletni ne morejo uporabljati. To sicer ni tako neumno, saj je ChatGPT sicer sorazmerno kulturen, Microsoftov poizkus z umetno inteligenco pa je v prvi verziji prinesel bizarne odgovore.

Blix se seveda s tem ne strinja in trdi, da odločitev škoduje njegovemu izdelku. To je objektivno zagotovo res. Seveda se je Blix pritožil, sedaj pa Apple pritožbo obravnava. V App Storu se namreč najdejo aplikacije, kot je Lensa, ki vsebujejo umetno inteligenco, a imajo oznako 4+. Pravi razlog za onemogočanje konkurence ostaja zavit v tančico skrivnosti, vsi pa čakamo, ali bo Apple predstavil tudi svojo "umetno inteligenco" – oziroma kako pametna bo postala Siri. Končno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji